Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Peer-to-peer - cum reactioneaza justitia? (II)

22 Septembrie 2006




In final, actiunea nu a facut decat sa creasca popularitatea site-ului. Mai mult, se pare ca pe serverele ridicate erau gazduite si alte 10 afaceri cat se poate de legale care nu au putut sa-si desfasoare activitatea, motiv pentru care Politia a fost data in judecata. In plus, un nou partid in Suedia – numit Partidul Piratilor si-a marit numarul de membri cu aceasta ocazie, intr-o tara unde se estimeaza ca sunt 1 milion de utilizatori de programe p2p. (din cei 9 milioane cat are Suedia).


Concluzii


Prezentarea aceasta are scopul de a ilustra faptul ca problemele ridicate de p2p sunt departe de a fi intalnite numai in Romania, iar modul de actiune cu procese intentate utilizatorilor este criticat pe scara larga, fie si daca luam in calcul doar amploarea fenomenului. Dar chestiunea p2p are implicatii mult mai adanci plecand de la structura globala a utilizatorilor, avand sisteme juridice diferite, si mergand pana la ratele impresionante de utilizatori si din tarile dezvoltate – care te poate pune pe ganduri daca nu cumva intreg sistemul existent are probleme.


Cu privire la solutii, ele nu sunt usor de gasit. Din partea academica/societate civila o propunere interesanta vine prin adoptarea unei taxe globale fixe care sa fie platita de cei ce utilizeaza p2p. Propunerea, sustinuta printr-un raport detaliat al Profesorului francez Andre Lucas, a fost la un moment dat pusa in discutie in dezbaterea privind legea dreptului de autor in Franta, insa respinsa de casele de discuri. (vezi raportul in engleza la http://privatkopie.net/files/Feasibility-Study-p2p-acs_Nantes.pdf)


De partea cealalta, reprezentantii titularilor de drepturi de autor, sustin ca procesele in masa sunt o solutie viabila, si incearca la nivel european revitalizarea unei propuneri de directiva care ar duce la sanctiuni penale peste tot in Europa in cazul incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala.


www.legi-internet.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite