Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

30 de ani de evoluţie a brandului COMOTI

19 Martie 2020




Proiectul propune realizarea unei stații demonstrative de stocare de energie care să evidențieze creșterea performanței sistemului energetic prin introducerea stocării de energie în forma CAES (Compressed Air Energy Storage).

Un echipament de comprimare al aerului, compresor cu șurub, este pus în funcţiune în intervalele orare în care consumul energetic şi preţul kilowatului de energie este redus. Aerul comprimat este stocat într-un mediu izolat termic în vederea recuperării unei părţi din căldura de proces. Mediul de stocare al aerului comprimat poate fi constituit din vase sub presiune, zăcăminte de gaze sărăcite sau în mine de cărbune sau de sare epuizate sau în conservare.

În intervale orare în care cererea de energie electrică este mare, iar preţul energiei este mai ridicat, porneşte echipamentul „expander cu şurub”, care antrenează un generator electric. Comprimarea aerului se face cu pierdere energetică mare din cauza pierderilor de energie acumulate de aerul comprimat încălzit în procesul de comprimare. Pentru a recupera o parte din această căldură de proces se utilizează diverse soluții constructive care în final dictează eficiența balanței energetice a stație de stocare a energiei. De cele mai multe ori soluțiile de recuperare ale energiei sunt stabilite în funcție de locul pe care-l ocupă stația de stocare într-un flux de producere a energiei electrice: se aleg anumite soluții de recuperare ale căldurii de proces, dacă stația de stocare este amplasată într-o zonă descentralizată și alte soluții de recuperare, dacă, de exemplu, stația de stocare este amplasată în vecinătatea unei centrale termice, de cogenerare, etc. Funcție de soluțiile de recuperare ale căldurii de proces, eficiența energetică a unei stații de stocare a energiei poate să varieze între 41%-75%.

Tehnologia inovativă de stocare a energiei în sistem CAES propusă de INCD Turbotoare COMOTI constă în utilizarea echipamentelor de comprimare, destindere și generare ale energiei electrice cu randamente ridicate, iar pentru recuperarea căldurii de proces propune utilizarea mai multor trepte de recuperare ale acesteia în diferite faze ale ale procesului tehnologic. Modelul demonstrativ propus dorește să demonstreze că soluția de stocare de energie în sistem CAES este o soluție fezabilă și eficientă pentru recuperarea energiei produsă în exces de fermele de turbine eoliele și de panouri fotovoltaice și în anumite situații pot aduce beneficii economice prin jocul prețului de producere a energei și a celui de livrare.

Locul de amplasare al modelului demonstrativ, ROCAES, este întreprinderea de Utilaj Greu S.C. POPEȘTI S.A din Craiova, într-o zonă de montaj a echipamentelor tehnologice. Stația de stocare va fi racordată la consumatorii proprii ai intreprinderii. În timpul zilei compresorul elicoidal va fi utilizat ca sursă de aer comprimat pentru procesul de producție al combinatului, aerul va fi comprimat și stocat în vasul de stocare, care va fi utilizat și ca vas tampon în procesul de producție. În acest fel eficiența economică a modelului stației de stocare a energiei crește.



În figurile alăturate (Fig. 5, 6, 7) se pot vedea aspecte ale modelului demonstrativ al stației de stocare a energiei, montat la Intreprinderea de Utilaj Greu Popeci.
Crearea stațiilor de stocare a energiei în vederea producerii ulterioare a energiei electrice au următoarele roluri principale:
• În primul rând, reduce costurile energiei electrice prin stocarea energiei obținută în afara orelor de vârf, atunci când prețul său este mai mic, pentru a fi livrată în orele de vârf la prețuri mai mari.
• În al doilea rând, în scopul de a îmbunătăți fiabilitatea alimentării cu energie, sistemele de stocare a energiei sprijină utilizatorii atunci când apar defecțiuni la rețeaua de putere din cauza unor catastrofe naturale, de exemplu.
• Al treilea rol principal este de a menține și de a îmbunătăți calitatea energiei electrice, frecvența și tensiunea.
INCD Turbomotoare COMOTI este decisă să participe la rezolvarea nevoilor emergente majore ale pieței pentru EES (Electrical Energy Storage) ca o tehnologie cheie: pentru a utiliza mai multă energie din surse regenerabile și mai puțin combustibil fosil, iar în viitor pentru dezvoltarea unei rețele inteligente.


Modernizarea turbomotoarelor ce echipează navele Forțelor Navale Române

INCD Turbomotoare COMOTI realizează remotorizarea unor nave ale Forţelor Navale Române în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare denumit „Dezvoltarea și implementarea de soluții moderne aferente sistemelor de propulsie de turbine cu gaze și a sistemelor conexe acestora”-TURBONAV, proiect câştigat într-o competiţie de tip „top-down’’ pentru Proiecte de cercetare de tip Soluții, finanțată de Ministerul Cercetării și Inovării. Prin proiectul TURBONAV, INCD Turbomotoare îşi propune consolidarea apărării naționale și ridicarea nivelului de securitate naționala prin gasirea de soluții inovative la problemele tehnice și tehnologice identificate la nivelul navelor Forțelor Navale Române.



Proiectul TURBONAV este realizat de un Consorţiu compus din: INCD Turbomotoare COMOTI – Conducator de Proiect; ROMAERO SA – Partener; Academia Navală „Mircea cel Bătrân” - Partener; Academia Tehnică Militară - Partener; INCD Inginerie Electrică – ICPE-CA – Partener.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite