Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

The dark side of 5G

19 Martie 2020



Într-o pauză de panică pe tema pandemiei, am ales să schimb subiectul și să spun câteva lucruri despre noul standard de telecomunicații 5G altfel decât se aude în presă și la reuniunile dichiste ale operatorilor și producătorilor de echipamente telco.

Știm cu toții, în linii mari, despre cea de-a 5-a generație de comunicații mobile, despre noianul de beneficii care ne vor colora din nou existența. În timp ce standardul 3G ne-a pus internetul mobil în palmă și 4G a adus banda largă mobilă la îndemâna oricui, standardul 5G extinde foarte mult capacitatea rețelelor, astfel încât rețelele de utilități, mijloacele de transport, aparatele, dispozitivele medicale, mașinile industriale, casele, orașele, fermele ajung să fie interconectate într-un mod revoluționar. După implementare, 5G va reduce latențele și va îmbunătăți fiabilitatea, permițând astfel sarcini critice pentru misiuni critice, cum ar fi chirurgia la distanță, conducerea autovehiculelor neasistate, o siguranță publică sporită, volume uriașe de date descărcate în câteva secunde.

Există multe alte avantaje intens mediatizate și trâmbițate. 5G va optimiza consumul de energie și apă, va ușura monitorizarea calității aerului și apei în timp real și va minimiza blocajele de trafic. Tehnologia va extinde conectivitatea fără a sacrifica durata de viață a bateriilor din terminale, fiind deosebit de benefică pentru fermierii care pot îmbunătăți diagnosticul veterinar, protecția culturilor, reducerea consumului de îngrășăminte și sistemele inteligente de irigare care conservă apa.

În fine, combinația AI și 5G va duce telemedicina, de exemplu, la cote nevisate, iar creșterea lățimii de bandă video pentru XR (Extended Reality) va minimiza decalajul dintre lumea reală și cea virtuală. Educația, îngrijirea sănătății, comerțul cu amănuntul, turismul și producția sunt doar o parte dintre domeniile care ar trebui să primească binecuvântarea noului standard.

Dar ce nu ni se spune e mai îngrijorător și mai sumbru decât ne-am imagina: 5G este o tehnologie care va duce armele și algoritmii de război la nivelul următor. Manilo Dinucci, cunoscut savant geograf și consultant geopolitic, este de părere că tehnologia 5G emergentă, disponibilă din punct de vedere comercial, va oferi Departamentului Apărării din SUA oportunitatea de a folosi, la costuri reduse, beneficiile acestui sistem pentru propriile nevoi operaționale.

5G va juca un rol major în utilizarea armelor supersonice, în cazul rachetelor cu focoase nucleare, care călătoresc la viteze mai mari de Mach 5. Pentru a le ghida în traiectorii variabile, schimbând cursul în fracțiuni de secundă pentru a păcăli rachetele interceptoare, trebuie colectate, procesate și transmise aproape instantaneu cantități inimaginabile de date. Apărarea în caz de atac și deciziile capitale se vor baza performanțele standardului 5G.

Rețelele de luptă vor putea conecta instantaneu, în zone bine delimitate, milioane de receptori și senzori, ușurând transmiterea în timp real a hărților, imaginilor și scanărilor. Forțele speciale și serviciile de intelligence își vor spori cu mult eficiența operațiunilor în adâncime, a spionajului și filajului.

Dronele și roboții ucigași își vor crește foarte mult letalitatea pe seama unei viteze extraodinare de reacție și a unor informații prețioase de ordin biometric despre țintele în mișcare. Pe smartphone-urile tot mai evaluate se vor putea juca jocuri de război la un nivel de realism înspăimântător.

În fine, nici riscurile sporite asupra sănătății oamenilor induse de noua tehnologie nu sunt enumerate transparent. În domeniul radiațiilor rețelelor 5G, existau deja în 2018 peste 140 de articole tehnice și științifice publicate pe plan internațional, care evidențiază impactul negativ asupra sănătații al câmpurilor electromagnetice pulsate. Există peste 10.000 de studii de specialitate care analizează pericolele și vulnerabilitățile omului în fața efectelor 5G. Practic, nu vom putea evita expunerea, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, la nivele de radiație din domeniul microundelor, care sunt de zeci până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment.

Dacă vom traversa cu bine uraganul care se profilează la orizont, generat de criza coronavirusului pe toate planurile, dar mai ales economic, vom avea de văzut ce va aduce concret standardul 5G, cine cu cine și cum va merge mai departe întreaga umanitate.



Tags: Editorial

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite