Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Recomandările oamenilor de știință pentru Comisia Europeană în condiții de complexitate și incertitudine

23 Martie 2020



Problemele politice contemporane care necesită contribuția științifică sunt cele în care chiar știința este adesea complexă și oferă răspunsuri incerte. Totuşi, factorii de decizie au nevoie de sfaturi științifice de bună calitate pentru a-și argumenta deciziile. Încearcând să răspundă acestei provocări, recentul raport SAPEA “Making sense of science for policy under conditions of complexity and uncertainty” (https://www.sapea.info/topics/making-sense-of-science/) evidențiază faptul că multe dintre cele mai presante probleme ale lumii sunt uimitor de complexe (inclusiv schimbările climatice, poluarea mediului, crizele economice și transformarea digitală a societăților). Mai mult, cunoștearea științifică din aceste domenii poate fi adesea incertă, sau contestată.
Raportul a fost redactat de un grup multidisciplinar de oameni de știință, nominalizați de academii din toată Europa și coordonați de Academia Europaea, parte a consorțiului SAPEA, şi are ca scop fundamentarea “Opiniei Ştiinţifice” a grupului consilierilor științifici șefi ai Comisiei Europene.

Câteva concluzii importante ale grupului de lucru al SAPEA/Mecanismul de consiliere științifică al Comisiei Europene:
• Ştiinţa este una dintre numeroasele surse de cunoaştere care contribuie la informarea politicii. Esenţa abordării sale – cercetarea riguroasă, analiza şi dezbaterea continuă – asigură validitatea, relevanţa şi încrederea rezultatelor pe care aceasta le furnizează.
• Recomandările ştiinţifice sprijină deciziile politice prin furnizarea celor mai bune cunoştiinţe disponibile, care pot fi utilizate pentru înţelegerea unor probleme concrete, elaborarea şi evaluarea opţiunilor politice, şi urmărirea rezultatelor implementării lor. Dă sens discuţiilor referitoare la subiecte critice pentru societate. Recomandările au eficienţă maximă atunci când sunt rezultatul demersului ideal al creaţiei de cunoaştere şi opţiuni politice de oameni de ştiinţă şi decidenţi politici, împreună.
• Legătura dintre consilierii şiinţifici şi decidenţii politici se bazează pe constuirea încrederii reciproce, atât oamenii de ştiinţă cât şi decidenţii politici sunt oneşti referitor la valori şi scopuri.
• Ar trebui ca, întotdeauna, cunoaşterea ştiinţifică să ofere informaţii dezbaterii sociale şi luării deciziilor. Adesea cetăţenii au propriile lor experienţe referitor la chestiunile politice curente şi ar trebui incluşi în procesul dezbaterii aflate în derulare, la care participă oameni de ştiinţă, decidenţi politici şi public.

Profesorul Ortwin Renn, the şeful grupului de lucru care a redactat raportul: Necesitatea recomandării ştiinţifice în elaborarea politicii este imperioasă şi urgentă. In lumea contemporană a ‘ştirii false’ (fake news), este vitală re-evaluarea celui mai bun corp de informaţie şi comunicarea sa, într-o manieră clară, decidenţilor politici. Acolo unde ştiinţa este incertă, trebuie să evaluăm natura acestui aspect şi să explicăm ambiguităţile, incertitudinile şi tensiunile identificate. Trăim în democraţii pentru care observaţia critică şi responsabilitatea publică, atât pentru oamenii de ştiinţă cât şi pentru politicieni, sunt inevitabile şi necesare.
Professor Sierd Cloetingh, Preşedintele Board-ului SAPEA: Modul în care furnizăm recomandări ştiinţifice de calitate decidenţilor politici ai Comisiei Europene este o chestiune vitală care se află în centrul misiunii SAPEA. Acest raport este o contribuţie fundamentală la dezvoltarea viitoare a consilierii ştiinţifice, şi se bazează pe expertiza multidisciplinară a grupuilui de oameni de ştiinţă de primă clasă, fiecare cu experienţa practica a lumii recomandării ştiinţifice.

SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies): reunește expertize deosebite în inginerie, științe umane, medicină, științe naturale și sociale din peste 100 de academii, tinere academii și societăți educate din Europa. SAPEA este finanțată prin grantul 737432, din programul Uniunii Europene Orizont 2020.
SAPEA face parte din Mecanismul de consiliere științifică al Comisiei Europene. Împreună cu grupul consilierilor științifici șefi, oferă consultanță științifică independentă comisarilor europeni pentru a-i sprijini în procesul decizional. De asemenea, lucrează pentru consolidarea legăturilor dintre academiile europene și rețelele academice și pentru stimularea dezbaterii cu privire la rolul probelor în elaborarea politicilor în Europa.
Mecanismul de consiliere științifică al Comisiei Europene: Grupul de consilieri științifici privind mecanismul de consiliere științifică a fost înființat la 16 octombrie 2015 pentru a sprijini Comisia cu recomndări științifice de înaltă calitate, în timp util și independent, în activitățile sale de elaborare a politicilor. Consilierii științifici sunt șapte oameni de știință eminenți, independenți, numiți în calitatea lor personală. Grupul se bazează pe o gamă largă de expertiză științifică, printre altele printr-o relație strânsă cu academiile europene și naționale (prin consultanța științifică pentru politică de către academiile europene – proiectul SAPEA – finanțat prin programul de cercetare și inovare din cadrul Orizont 2020). Prin avizul lor științific, consilierii științifici contribuie la calitatea legislației UE și completează structurile consultative științifice existente ale Comisiei, care includ Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Cnter, JRC), agențiile europene, precum și grupuri de experți specializați. https://ec.europa.eu/research/sam
Membrii Working grupului: SAPEA a selectat membrii grupului de lucru într-o serie de discipline pentru a contribui la Raportul de revizuire a recomndărilor. Grupul a fost prezidat de profesorul Ortwin Renn. O listă completă a membrilor Grupului de lucru este disponibilă la www.sapea.info/masos



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite