Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ISSEE, prima instituţie din România care câștigă un ERC Advanced Grant

23 Aprilie 2020




Care este importanța pe care ISSEE a acordat-o de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, studiului relațiilor culturale dintre români și comunitățile creștine din Orientul Mijlociu?
Dr. habil. Andrei Timotin, directorul ISSEE: Relațiile culturale dintre români și comunitățile creștine din Orientul Mijlociu au reprezentat un domeniu permanent de cercetare în ISSEE și în Asociația internațională de studii sud-est europene, fondată în 1963 și al cărei sediu de află la București. Acad. Virgil Cândea, în primul rând, a pus în lumină transferul valorilor spirituale create sau vehiculate de cultura română în spațiul levantin. Sub coordonarea fiicei domniei sale, d-na dr. Ioana Feodorov, în ISSEE se desfășoară de mai bine de un deceniu și jumătate proiecte privitoare la relațiile culturale între români și arabii creștini din provinciile otomane din Mediterana de est. La începutul acestui an a fost demarat în ISSEE un alt important proiect interdisciplinar, care vizează catalogarea colecțiilor de manuscrise orientale deținute de Biblioteca Academiei Române.

Proiectul Typarabic este unul din cele 48 ERC Advanced Grants câștigătoare. Care au fost elementele forte care au condus la selectarea proiectul ISSEE?
Dr. habil. Andrei Timotin: Fără îndoială, atât originalitatea temei de cercetare, cât și cărțile și articolele deja publicate de coordonatorul proiectului, în țară și în străinătate, despre relațiile culturale dintre români și arabii creștini, precum și proiectele de cooperare internațională pe care le-a coordonat în ultimul deceniu cu instituții de cercetare din Europa de Est au reprezentat în egală măsură factori decisivi în aprecierea pozitivă de care proiectul s-a bucurat în ochii experților internaționali care l-au evaluat. De asemenea, faptul că reunește competențe filologice și istorice rare, precum și numărul și diversitatea colaborărilor internaționale din cadrul proiectului – la care participă cercetători din nouă țări, din Europa de Vest și de Est, dar și din Turcia și Liban – au reprezentat un alt factor important în selectarea sa.

Este vorba de primul proiect românesc care câştigă un grant de acest tip. Concurenţa cu instituţii academice prestigioase a fost acerbă. Ce perspective apar prin câștigarea acestui grant, care va așează la „masa greilor” din domeniu?
Dr. habil. Andrei Timotin: Perspectivele pozitive pe care le deschide câștigarea unui astfel de grant sunt numeroase, în termeni de vizibilitate și credibilitate instituțională. În primul rând, ea poate stimula realizarea de alte proiecte similare, ISSEE fiind astfel recunoscut drept o instituție în care se pot desfășura proiecte internaționale de anvergură. Ea lărgește, de asemenea, calea colaborărilor cu instituții europene de prestigiu și permite, nu în ultimul rând, finanțarea în cadrul ISSEE a unor cercetări care în viitorul apropiat ar putea da rezultate la același nivel cu cel al proiectului coordonat de d-na Feodorov.

Este primul ERC Advanced Grant câștigat de către o instituție din România. Prin ce considerați că ISSEE și conducătorul de proiect, dr. Ioana Feodorov, au reușit să facă diferența?
Dr. habil. Andrei Timotin: Fără îndoială, principalul merit îi revine conducătorului proiectului. Profilul său academic, calitatea lucrărilor pe care le-a publicat până în prezent, precum și capacitatea de a federa și de a coordona cercetători din ISSEE și din străinătate în jurul proiectelor pe care le-a elaborat și condus până acum au reprezentat elemente esențiale în aprecierea superlativă a prezentului proiect. De asemenea, ISSEE reprezintă o instituție de cercetare vizibilă pe plan internațional, în care se desfășoară de decenii bune proiecte valoroase, multe dintre ele în cooperare internațională, cu o experiență deloc neglijabilă în domeniul de studii particular al prezentului proiect. Acest aspect a contat, de asemenea, în evaluarea proiectului.

Cât va dura proiectul? De ce finanţare dispuneţi? Care vor fi principalele etape prevăzute în derularea sa?
Dr. habil. Andrei Timotin: Proiectul este prevăzut să se desfășoare pe o durată de cinci ani, începând din toamna acestui an. Cuantumul finanțării nu va fi cunoscut decât în momentul semnării contractului, însă el nu va putea depăși 2.500.000 euro. Pe parcursul proiectului vor fi organizate periodic stagii de cercetare, workshop-uri, colocvii internaționale, vor fi publicate cărți și articole la edituri și în periodice academice internaționale de prestigiu. Un website al proiectului va fi realizat curând, unde toate aceste evenimente vor fi accesibile tuturor celor interesați.

În ce fel Typarabic va deschide și consolida noi punţi de comunicare și colaborare cu lumea academică din Orientul Mijlociu?
Dr. habil. Andrei Timotin: Istoricii arabi ai tiparului nu au avut acces la informații din răsăritul Europei privitoare la începuturile imprimeriei în țările lor. Puținele contribuții ale unor specialiști arabi ai cărții vechi au adus date despre activitatea tipografică a secolului al XIX-lea, interesantă prin rolul pe care l-a jucat în apariția presei, îndeosebi a celei politice, care a contribuit la trezirea spiritului național al popoarelor supuse guvernării otomane. Secolul al XVIII-lea al tiparului arab răsăritean a rămas până de curând terra incognita, în lipsa unei colaborări între cercetători din mai multe țări unde aceste activități tipografice s-au desfășurat. Proiectul va conduce la crearea unui inventar riguros și modern al cărților imprimate în arabă în Europa de est și în provinciile otomane, la descrieri științifice după o metodologie nouă, pe care o vom formula în cadrul proiectului, și la mai multe volume de contribuții despre subiecte diverse legate de tema propusă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Ramiro Sofronie
Distinse felicitări dnei dr. Ioana Feodorov, cinste Institutului cu nume lung al Academiei. Este într-adevăr o performanță științifică care onorează atât autoarea cât și Institutul. Succesul este pe deplin meritat. Doamna dr. Feodorov lucrează de trei decenii la un proiect continuând de fapt și strădaniile distinsului său tată, Acad. Virgil Cândea, pe care am avut onoarea să-l cunosc încă din August 1968. În plus, dna dr. Feodorov este o cercetătoare de o vastă cultură, extrem de riguroasă în ceea ce gândește și scrie, foarte atentă la detalii și cu un spirit elegant de comunicare cu partenerii de echipă. Știe cum să facă fapte bune. Să fie într-un ceas bun!
23 Aprilie 2020, 08:28:02