Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Implicarea INCDFM Ón combaterea pandemiei COVID-19

23 Aprilie 2020


4. Noi metode de testare şi tratament pentru afecţiuni medicale cu mortalitate ridicată, inclusiv cele de natură infecţioasă.
INCDFM derulează în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, un proiect tip „Parteneriate pentru transfer de cunoștințe”, cu titlul „Analize fizico-chimice, materiale nanostructurate și dispozitive pentru aplicații în domeniul farmaceutic și medical din România (AMD-FARMA-MED-RO)”, care are ca obiectiv transferul de cunoștințe de la INCDFM la întreprinderi din domeniul economic al sănătății și industriei farmaceutice. Sunt deja în derulare 8 contracte subsidiare de parteneriat efectiv (activităţi de tip D), focalizate pe: i) dezvoltarea a noi forme solide și formulări ale azatioprinei – imunosupresor folosit în domeniul farmaceutic în etapa post-operatorie a transplantului de organe; ii) dezvoltarea unor biosenzori bazați pe materiale compozite de tip nanotuburi de carbon/oxid de grafenă (CNT/GO) funcționalizat cu polipirol dopat cu heteropolianioni pentru detecția acidului folic; iii) dezvoltarea unor imunosenzori bazați pe polimeri conjugați și GO/oxid de grafenă redus (RGO) pentru detecția biomarkerilor de tipul receptorul factorului de creștere epidermal - EGFR și a receptorului hormonului de stimulare tiroidiană –TSH; iv) dezvoltarea a noi platforme senzoriale de tip RGO și grafenă asamblată în trei straturi (TLG) decorate cu nanoparticule de Ag și Au pentru aplicații în detecţia compuşilor farmaceutici; v) realizarea unor structuri electrofilate bazate pe polimeri și CNT ca materiale active în domeniul senzorilor electrochimici și senzorilor optici pentru detecția acidului uric; vi) monitorizarea prin metode optice a fotodegradării atorvastatinei, compus activ în medicamentele utilizate în prevenția bolilor cardiovasculare, având ca efect terapeutic scăderea concentrației grăsimilor din sânge (colesterolul, trigliceridele) și dezvoltarea unor metode de detecție optică și/sau electrochimică; vii) dezvoltarea unor electrozi bazați pe grafenă și polimeri conductivi pentru detecția pepsinei în absența şi în prezența unor compuși farmaceutici care au fost administrați în vederea reducerii refluxului gastroesofagial; viii) dezvoltarea a noi testere pentru detecția compușilor farmaceutici care permit reglarea tensiunii arteriale.

Cunoștințele acumulate în cadrul acestor contracte subsidiare vor fi utilizate în evaluarea eficacității și siguranței utilizării unor protocoale de tratament inovative pentru coronavirus. În acest scop, două direcții sunt în prezent abordate. Prima direcție vizează dezvoltarea unui sistem portabil pentru detecția rapidă a SARS-COV-2 din microprobe biologice. Cea de a doua direcție are în vedere monitorizarea proceselor de degradare și de detecţie a unor medicamente utilizate în protocolul de tratare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, conform ordinului emis de Ministerul Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 242 din 24 martie. În acest ultim caz, activitatea noastră va fi focalizată pe medicamentele din schema de tratament a COVID-19 pentru forma ușoară a bolii - fără pneumonie, și respectiv forma medie - cu pneumonie fără semne de severitate.

Situaţia generată de pandemia COVID-19 este una excepţională şi necesită măsuri rapide şi eficiente. Este însă o situaţie care devoalează clar legătura între sub-finanțarea cronică a cercetării şi lipsa de soluţii în prevenirea şi tratarea situaţiilor de criză de tip epidemic. Ar fi de dorit ca, pe viitor, decidenţii politici să realizeze importanţa cercetării ca generatoare de răspunsuri la problemele pe care le ridică astfel de situaţii de criză. Asta ar însemna să înveţe din lecţia prezentului pentru a asigura în viitor procedurile şi materialele necesare în astfel de situaţii. Investiţia acum în cercetare este ca o măsură de prevenţie. Rămâne de văzut dacă politicienii vor învăţa ceva din criza actuală.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite