Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vaccinul anti Covid-19 – pariul istoric al virusologiei

23 Aprilie 2020



La ora redactării acestui text, lumea este zguduită de cifre seci: peste două milioane de persoane infectate de coronavirus și 127.000 de victime la nivel global. Economia este în cea mai mare parte paralizată, circulația drastic restricționată, oamenii claustrați, sărăciți, speriați sau chiar în doliu.

Ravagiile pandemiei și exasperarea generală ar putea fi curmate de o singură veste izbăvitoare: vaccinul anti Covid-19, multașteptata salvare venită din laboratoarele virusologilor. Cercetătorii de profil respiră și lucrează în acest moment sub cea mai mare presiune resimțită în istoria modernă a acestei științe. Toți decidenții momentului de la nivel planetar așteaptă rezultatele lor. Toate forurile științifice, toate marile concerne farmaceutice și industria de profil, toți investitorii și pământenii de rând cer un vacin eficient, într-un termen record.

Revista Nature a adunat date la zi despre eforturile inimaginabile făcute de cercetătorii implicați non-stop în descoperirea miraculosului vaccin. Sumele investite în acțiunea comună de studiere, testare și producere a vaccinului final sunt, așa cum ne așteptam, exorbitante. Coaliția Inovațiilor pentru Contracararea Epidemiilor (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) consideră că, în general, costul global al unei pandemii severe depășește strict în sfera cercetării 570 miliarde de dolari, în timp ce dezvoltarea, producția, aprobarea și obținerea autorizației de punere pe piață a unui vaccin pentru bolile pandemice costă minimum 2,8 - 3,7 miliarde dolari.

Savanții au fost „în priză” de la începuturi, la 60 de zile după secvențierea genomului acestui nou coronavirus, când au pornit primele teste pe om, demonstrând o viteză de reacție fără precedent. Pe 8 aprilie, scrie revista în cauză, existau 78 de formule confirmate de vaccin anti Covid-19, aflate în diverse stadii de cercetare. Dintre aceste formule, ponderea majoritară (56, adică 72%) reprezintă demersurile unor companii private, iar 22 provin din zona instituțiilor academice, din sectorul public sau ONG-uri. Cele mai multe dintre formule aflate în studii clinice și testări (36) se află în dezvoltare în Statele Unite, în timp ce restul se împarte în mod egal între China și Europa.

Potrivit Nature, există cinci formule avansate de vaccinuri, dezvoltate de companiile Moderna și Inovio, din SUA (mRNA-1273, respectiv INO-4800), CanSino Biologicals și Shenzhen Geno-Immune Medical Institute, din China (Ad5-nCoV, LV-SMENP-DC și aAPC).
Dar bătălia pentru viteză, faimă și viitoare venituri este uriașă. Compania farmaceutică germană CureVac a declarat public în primă fază că vaccinul său propriu ar putea fi gata în toamna lui 2020, apoi a vorbit despre ianuarie 2021. Israelienii de la Migal Galilee Institute se declară mult mai avansați, anunțând pentru această vară un vacin oral sub formă de pastilă.

Chiar și România se află în această cursă infernală. Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie un vaccin personalizat care protejează contra noului Coronavirus, folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer.

Oricum ar sta lucrurile, rămân foarte multe întrebări fără răspuns. Va suferi virusul actual noi mutații? Există SARS-CoV-3 la orizont? Va deveni coronavirusul o infecție sezonieră regulată? Va crește imunitatea naturală a omenirii? Cine va primi vaccinul odată ce acesta va fi aprobat?
Efortul global de cercetare și dezvoltare a vaccinului ca răspuns la pandemia Covid-19 nu are precedent în ceea ce privește proporțiile și viteza de cercetare. Toți specialiștii sunt de părere că, în termeni rezonabili, vaccinul ar putea fi disponibil la începutul anului 2021. Aceasta ar reprezenta o schimbare fundamentală a modului tradițional de dezvoltare a unui vaccin, care durează în medie peste 10 ani. Primul vaccin contra Ebola, obținut după un ritm record în 5 ani, a fost considerat o performanță notabilă. Vaccinul anti Covid -19 obținut într-un an va fi un adevărat miracol.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite