Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

George Emil Palade: Drumul spre Nobel, facilitat de resursele socrului Nicolae Malaxa

23 Aprilie 2020




În 1969, Irina Palade a murit. Tatăl ei decedase în 1965. Cuplul a avut doi copii,Teodora-Georgia şi Philippe (născut în 1949). George Emil Palade s-a recăsătorit relativ rapid cu o colegă de cercetare, Marilyn Farquar. Încă din 1965 el a început să se întoarcă în vizită în ţară. De aici, începe povestea de mai jos.

Palade şi Securitatea
Acum doi ani, societatea românească a fost zguduită de un scandal. Istoricul Mădălin Hodor a făcut publică o listă exhaustivă cu personalităţi care au fost folosite de către Direcţia (Centrul) de Informaţii Externe a Securităţii drept agenţi de influenţă ai regimului comunist în străinătate. Printre ei se aflau mulţi intelectuali cunoscuţi, care sunt şi acum activi în viaţa publică. Pe această listă se afla şi George Emil Palade. Am stat şi m-am întrebat ce o fi fost în capul lui, să se apuce să facă lobby unui regim totalitar. Mai mult ca sigur a căzut în capcana lui „Ceauşescu cel bun”, ca şi Henri Coandă. De pe la jumătatea anilor 60, aripa externă a Securităţii primise ordin să „capaciteze” mai multe personalităţi cultural-ştiinţifice din diaspora. Ei trebuiau să arate Occidentului că regimul „cârmaciului” e diferit de cel de duritate maximă al lui Dej, că tovarăşul Ceauşescu e independent faţă de sovietici şi altele asijderea. Unora li s-au oferit sume de bani, altora onoruri şi li s-a gâdilat orgoliul. Palade, un om pragmatic, s-o fi gândit că îi prinde bine să se plimbe când vrea el prin România şi să aibă contacte cu comunitatea ştiinţifică de la noi. În plus, a încercat să convingă regimul să trimită mai mulţi cercetători să studieze după cortina de fier, să fluidizeze schimbul de informaţii ştiinţifice. Nu prea avea interlocutori printre autoritățile comuniste, dar prin insistență a repurtat unele victorii, cum ar fi permisiunea acordată viitorilor academicieni Maya şi Nicolae Simionescu de a pleca la un stagiu de cercetare în SUA, cercetători de care îi lega o prietenie științifică. Despre relaţia cu regimul ceauşist, el a declarat într-un interviu acordat după 1990: „Erau în mod evident interesaţi de valoarea propagandistică a relaţiei cu mine.”

George Emil Palade a decedat în 2008, la San Diego. După 2010, fiica Teodora van Dussen (decedată în 2015) şi băiatul, Phillipe Palade, au câştigat de la statul român 225 de milioane de euro despăgubiri pentru averea naţionalizată a lui Malaxa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite