Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

Portal cu informaţii ştiinţifice despre COVID-19 editat de cercetători, lansat de UEFISCDI și Societatea Romānă de Bioinformatică

26 Aprilie 2020



Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), alături de cercetători din cadrul Societății Române de Bioinformatică (RSBI), anunţă lansarea unui portal de informare în cadrul căruia sunt publicate articole referitoare la COVID-19, scrise sau traduse de cercetători utilizând surse de referință.
UEFISCDI şi RSBI vor agrega și transmite prin acest portal informații precise despre o pandemie în plină desfășurare, cu o evoluție care nu este cunoscută deplin și într-un context în care informațiile corecte trebuie sa ajungă atât la public cât și factori de decizie.
Pandemia COVID-19 va continua să ne afecteze în perioada următoare și, pentru a reacționa mai bine la această criză, avem nevoie de informații bazate pe surse de încredere. Știința nu are tot timpul rezultate certe și interpretările trebuie să fie făcute cu precauție. RSBI contribuie prin acest portal la informarea publicului, prezentând pe înțelesul tuturor informații obținute din cercetarea curentă la nivel european și internațional”, a explicat Bogdan Mirăuță, membru al Comitetului Director al Societății Române de Bioinformatică.
„Apreciem dorința UEFISCDI de a coopera în realizarea acestui portal. Membrii și editorii colaboratori sunt voluntari și au speranța că acest demers contribuie la o mai bună informare și implicit ajută societatea să treacă mai ușor prin această criză”, a adăugat Irina Armean, membru fondator al Societății Române de Bioinformatică.
Am considerat important să oferim acces cercetătorilor, profesorilor, studenților şi tuturor celor interesaţi la un volum cât mai mare de informații din surse de încredere. Articolele publicate pe site-ul nostru, redactate, ori traduse de cercetători din cadrul RSBI, reprezintă primul pas pe care îl facem în dezvoltarea acestei platforme. Ne-am bucura să avem alături de noi și alți specialiști care să se alăture efortului nostru comun și care să contribuie la dezvoltarea portalului”, a precizat Adrian Curaj, Director General al UEFISCDI.
Portalul vine cu informații la zi editate de cercetători, provenite din surse relevante despre virusul SAR-CoV-2. Articolele aduc noutăți şi despre stadiul cercetării în ceea ce privește vaccinurile și tratamentul, iar în perioada următoare vor fi publicate articole dedicate impactului ieșirii din izolare și găsirii metodelor și soluțiilor care să ofere societății cele mai bune condiții de revenire la normal în contextul în care COVID-19 rămâne o provocare. Portalul poate fi accesat AICI.

DESPRE UEFISCDI
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării. Asigură atât realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universităţi, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, similar cu agenții internaționale de prestigiu, organizează competiții și ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare.

DESPRE RSBI
Societatea Română de Bioinformatică (https://rsbi.ro) are ca scop dezvoltarea capacității naționale de bioinformatică, știința care se ocupă cu analiza datelor biologice prin metode informatice. În acest scop RSBI organizează, în colaborare cu instituții de cercetare de renume din Europa, seminariile RoBioinfo, o serie de cursuri și prelegeri care abordează subiecte în domenii precum bioinformatica, genetica medicală sau inteligența artificială, adresate comunității de cercetători din domeniul științelor biomedicale din România. Totodată, Societatea contribuie la promovarea științei prin programe precum ”Bere și Știință” sau ”Știința în școli” în care subiecte din domeniul cercetării biomedicale sunt prezentate succint publicului larg, respectiv elevilor din ciclul gimnazial și liceal.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite