Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Deutsche Telekom - miza concursului pentru licentele 3G?!

22 Septembrie 2006



O reactie la analiza publicata de Ziarul Financiar in 15 august 2006


Numarul abonatilor la serviciile 3G creste incet in Romania si daca analizam cifrele, 171.237 utilizatori raportati de Vodafone in iunie 2006 intr-o piata de circa 14,9 millioane de telefoane mobile, sau 1,1% din piata, nu am putea gasi imediat motivul pentru care cinci companii au cumparat caietul de sarcini pentru concursul 3G, iar patru dintre acestea, Cosmote, Radiocomunicatii, RCS&RDS, Telemobil/Zapp, au si depus pe 4 septembrie 2006 oferte.


De ce au achizitionat companiile caietul de sarcini pentru licentele 3G?


Dr. Nicolae OacaAvem 2 categorii de companii: companii care sunt deja operatori de telefonie mobila, 3G fiind continuarea fireasca a afacerii existente. Este vorba de Cosmote care opereaza o retea 2G cu o acoperire nationala si careia licenta 3G i-ar permite oferirea de noi servicii. Apoi de Telemobil, care opereaza o retea CDMA, o «insula tehnologica» si pentru care obtinerea unei licente 3G ar insemna un operator mai putin pe piata, dar si posibilitatea unei dezvoltari tehnologice. Sa mentionam ca Telemobil este un jucator de nisa avand o cota de piata de circa 3%, o licenta 3G permitandu-i sa depaseasca acest statut prin trecerea la tehnologia UMTS, insa cu costuri mari. Pentru acesti operatori obtinerea unei licente 3G este o conditie pentru a ramane in afacere, esecul in obtinerea licentei 3G putand insemna disparitia pe termen lung, sau trecerea la tehnologia WiMAX.


Dr. Nicolae Oaca


In a doua categorie intra companiile care nu sunt operatori de telefonie mobila in Romania: Radiocomunicatii si RCS&RDS. Pe langa faptul ca nu au retele de telefonie mobila aceste companii nu au nici expertiza in operarea acestora (Radiocomunicatii ar putea face exceptie) si vanzarea serviciilor de telefonie mobila. Pentru RCS&RDS si Radiocomunicatii o licenta 3G in portofoliul de afaceri le-ar putea schimba viitorul, avand un puternic impact asupra procesului de vanzare. Pe langa faptul ca ar mari valoarea companiei la vanzare, ar schimba radical profilul companiilor intersate in achizitionarea lor, de la operatori de nivelul 2 sau 3 la operatori de nivelul 1 sau 2 (Deutsche Telekom, Telefonica, Swiscom, Telekom Austria etc.). Pentru aceste doua companii este de asteptat ca partenerul strategic sa vina cu expertiza, finantarea etc. necesare lansarii si operarii afacerii 3G.


Concursul 3G poate determina schimbari majore pe piata romaneasca


Daca Deutsche Telekom ar fi participat (prin Combridge) si ar fi castigat o licenta 3G, schimbarile ar fi aparut destul de rapid, dupa lansarea comerciala a serviciilor. Forta financiara, expertiza dar si sinergiile unui operator cu anvergura internationala ar fi impus rapid o noua companie si o noua marca. Cum aceasta nu s-a intamplat, schimbarile pot aparea ceva mai tarziu, dupa ce detinatorul licentei 3G va fi achizitionat de un mare operator: Deutsche Telekom, Telefonica etc. Numai un operator de mare calibru poate provoca schimbari majore pe piata noastra unde operatorii GSM900 detin circa 95% din piata, iar prezenta lui poate fi legata si de achizitia castigatorului licentei 3G. Schimbari majore sunt de asteptat si in cazul in care Cosmote sau Telemobil nu obtin licenta 3G. In acest caz este posibil sa asistam la disparitia, pe termen lung sau chiar mediu, a acelui operator, daca nu adopta rapid o tehnologie alternativa (WiMAX etc.). In cazul Telemobil acesta ar putea deveni furnizor de Internet, cum se intampla in Cehia, Slovacia etc. unde tehnologia CDMA este folosita numai pentru acces Internet.


Care companii dispun de fondurile necesare pentru a dezvolta afacerea 3G?


Niciuna! Oricare dintre ele va trebui sa imprumute banii! Pentru Cosmote pare a fi cel mai usor fiind parte a unui grup de telecomunicatii regional - OTE. O situatie aparte pare a avea si Telemobil, care avand in structura actionariatului Qualcomm si Omnia Fund ar putea obtine finantare de la acestia. Dar este posibil ca actionarii sa nu doreasca aceasta (experienta ultimei perioade de timp a aratat acest lucru!), astfel ca Telemobil ar putea sa caute finantare pe pietele internationale. Si nu va fi prea usor! Pentru ceilalti obtinerea imprumutului, si nu va fi o suma mica, nu va fi un lucru simplu, trebuind sa demonstreze ca stiu ce sa faca cu banii si ca-i pot returna. RCS&RDS pare a fi inceput deja discutiile pentru un imprumut de 200 milioane de dolari care pot sa-i ajunga pentru inceput (inceperea constructiei retelei, lansarea comerciala) urmand ca operatorul care o va achizitiona sa vina cu grosul finantarii si mai ales cu expertiza. Radiocomunicatii este intr-o situatie deosebita - este singura companie de stat concurenta pentru o licenta 3G si ii va fi si mai greu sa obtina finantare de pe pietele internationale fara garantia statului. Insa Radiocomunicatii ar putea obtine finantare chiar de la stat. Romania va vinde un pachet important din RomTelecom existand sanse foarte mari ca o parte din acesti bani (0,8 - 1 miliard de euro pentru pachetul de 46%) sa contribuie la dezvoltarea telecomunicatiilor noastre, dupa cum declara ministrul Zsolt Nagy. In Rusia, guvernul a decis formarea unui fond de investitii pentru telecomunicatii, din care statul doreste sa iasa pe termen mediu vanzandu-si participatia unor fonduri de investitii straine. Banii rezultati din vanzarea actiunilor RomTelecom (23% se pare ca merg la fondul Proprietatea), dar si altii proveniti din telecomunicatii (licente 3G etc.), ar putea constitui capitalul unui astfel de fond de investitii care sa investeasca in telecomunicatiile romanesti, adica in Radiocomunicatii inainte de privatizare daca va fi cazul, in telefonia rurala etc. In cazul Radiocomunicatii, aceasta s-ar putea face fie sub forma unui imprumut (convertibil sau nu) fie prin participarea la capitalul social. Sa mai amintim ca BERD se arata intersata in finantarea operatorului Radiocomunicatii (imprumut convertibil), “aparitia” unei licente 3G putandu-se dovedi chiar mai atractiva. Daca insa guvernul acceleraza privatizarea operatorului, s-ar putea chiar sa nu mai fie nevoie de imprumut. Dificil, dar nu imposibil, in actualul context politic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite