Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Modernizarea infrastructurii IMT-MINAFAB deschide noi oportunități de dezvoltare pentru IMT București

28 Mai 2020




Serviciile principale care vor fi disponibile în noua zonă sunt:
• generare geometrii micronice pentru microstructurare straturi subțiri,
• depuneri de straturi subțiri metalice (Al, Au, Cr, Ti, Pt, Mo, Ni, Cu, Ag) şi oxid de siliciu,
• creșteri termice oxid de siliciu,
• tratamente termice pînă la 1100 OC în atmosferă controlată,
• procese de pre-difuzie şi drive-in pentru joncțiuni,
• caracterizări de hidrofobicitate, conductivitate a straturilor subțiri, profilometrie.



Beneficii şi perspective

Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii CD a constituit un pilon esențial al dinamicii IMT în ultimii 10 ani, din toate punctele de vedere. A crescut masiv potențialul de abordare a unui număr, varietăți şi complexități din ce în ce mai mari de proiecte, naționale şi internaționale, conducând la creșterea continuă a producției științifice. Disponibilitatea, la un nivel de ultimă oră, a întregului ciclu tehnologic şi experimental pentru fabricarea, cercetarea şi dezvoltarea de componente şi sisteme electronice și senzori inteligenți a atras de asemenea un număr din ce în ce mai mare de cercetători tineri, din țară şi din străinătate. Numărul solicitărilor de colaborare şi servicii din partea firmelor naționale, multinaționale şi din afara țării este în creștere. Nu în ultimul rând, tradiția IMT de a integra cercetarea cu educația a căpătat un suport din ce în ce mai consistent; studenții de la UPB (Facultățile ETTI și Inginerie Medicală, cu care institutul are acorduri specifice) își desfășoară aici, de maniera hands-on, ore de cursuri şi de laboratoare experimentale, studii pentru lucrări de diplomă, stagii de practică. De asemenea, IMT a oferit permanent cadrul pentru realizarea tezelor de doctorat, şi a stagiilor postdoctorale sau de internship, pentru cercetători conaționali sau din afara țării. Personalul de cercetare implicat în operarea infrastructurii este de formație multidisciplinară (ingineri electroniști, chimiști, fizicieni), mulți dintre ei cu experiență de lucru în centre similare din Europa și din lume (SUA, Singapore, Japonia, Coreea, Africa de Sud). De menționat tot aici că, începând cu anul 2011, infrastructura IMT-MINAFAB deține certificarea ISO 9001:2008/2015 acordată de TÜV Thüringen, cu recertificări bianuale.



Împreună cu centrul CENASIC, infrastructura IMT-MINAFAB formează un tandem unic în țară, prin asigurarea largă pe orizontală şi verticală a fluxurilor experimentale de CD, inclusiv pentru domenii de Specializare Inteligentă. Din septembrie 2017, cele două facilități au fost incluse în roadmap-ul național al infrastructurilor de cercetare, în categoria Infrastructurilor Reper de relevanță Internațională/Europeană pentru domeniul Tehnologiile Informației și Comunicării, Spațiu şi Securitate, respectiv în categoria Infrastructurilor Active de relevanță Națională pentru domeniul Eco–Nanotehnologii și Materiale Avansate.

Varietatea şi nivelul probat al capabilităților oferite de IMT-MINAFAB au condus şi la deschiderea unor oportunități de a participa în rețele colaborative „hands-on”, care reunesc facilități europene avansate şi oferă servicii şi acces pentru entități din cercetare şi industrie. După intrarea în 2017 în rețeaua DNMF_net - infrastructuri pentru aria nanotehnologiilor, coordonată de KIT/Karlsruhe - IMT-MINAFAB a fost recent invitată să participe în consorțiul EuroNanoLab, format din cele mai importante infrastructuri europene de cercetare dedicate nanotehnologiilor.

EuroNanoLab are în vedere înființarea unei noi infrastructuri de cercetare pan europeană, recunoscută la nivelul ESFRI, care va deservi interesele a aproximativ 10.000 de cercetători din UE în domenii precum nanomateriale, nanofotonică, nanomagnetism, nanoelectronică și bionanotehnologie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite