Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTP București - promotor al formării profesionale īn domeniul textile-pielărie

28 Mai 2020Misiunea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP București) este de a susține prin soluții de cercetare aplicativă întreprinderile din domeniul textil, din domeniul pielărie și din domenii conexe. Formarea profesională a specialiștilor reprezintă una dintre cheile sprijinirii industriei. Astfel, se creează premisele pentru pregătirea continuă a forței de muncă în domeniu și adaptarea la cele mai noi progrese tehnologice și rezultate ale cercetării. Tinerii specialiști, antreprenorii, inginerii și studenții din domeniu, dar și factorii de decizie sau personalul HR, constituie grupul țintă de beneficiari ai demersurilor de formare profesională efectuate de către INCDTP. Prin lanțul valoric creat în formarea specialiștilor, se asigură forța de muncă bine pregătită necesară industriei și posibilitatea de a implementa noile soluții promovate prin proiectele de educație în companiile textile-pielărie.

Dezvoltare de resurse educaționale și formare profesională prin proiecte ERASMUS+

În vederea promovării cu succes a acestor inițiative se utilizează noi metode educaționale. Dorim să subliniem în acest sens metodele de învățământ electronic sau e-learning. Într-o lume dinamică, în care tehnologia informației și instrumentele informatice sunt tot mai prezente, metodele de e-learning oferă numeroase avantaje: ele permit urmarea cursurilor de la distanță, pe tot parcursul zilei, acces rapid la o informație bine structurată, posibilitate de consultare cu lectorii cursurilor prin comunicare sincronă și asincronă, iar, nu în ultimul rând, accesarea fișierelor multimedia (video, interviuri) asociate conținutului educațional. Cu atât mai mult capătă importanță în această perioadă de stare de urgență. În acest sens, INCDTP București a elaborat o platformă de e-learning cu numeroase resurse educaționale cu acces liber (Open Educational Resources), disponibilă la adresa URL: www.advan2tex.eu/portal/, în cadrul a trei proiecte europene de educație de tip Erasmus+.

Ne vom concentra mai întâi atenția asupra a trei dintre aceste proiecte Erasmus+ pentru formarea profesională în domeniul textil și anume:
• Advan2Tex – E-learning course for innovative textile fields (2014-2016), www.advan2tex.eu
• TexMatrix – Matrix of knowledge for innovation and competitiveness in textile enterprises (2016-2018),www.texmatrix.eu
• Skills4Smartex – Smart textiles for STEM training (2018-2020), www.skills4smartex.eu

INCDTP a coordonat în cadrul acestor proiecte consorții europene, formate din parteneri de prestigiu în domeniul textil: Universitatea Minho / TecMinho (Portugalia), Universitatea Ghent (Belgia), CENTROCOT (Italia), Universitatea Maribor (Slovenia), Institutul de Testări Textile TZU (Republica Cehă) și, nu în ultimul rând, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Facultatea DIMA, cea care a format cea mai mare parte dintre specialiștii în domeniul textil la noi în țară.În cadrul primului proiect, Advan2Tex, s-au realizat o serie de module educaționale pe următoarele teme: tehnologii avansate de tricotare, prototiparea virtuală a confecțiilor, testări în domeniul textil, standardizare, sustenabilitate/evaluarea ciclului de viață, antreprenoriat, managementul inovării. Modulele de curs sunt disponibile cu acces liber (Guest access) în format de e-learning la adresa URL: http://www.advan2tex.eu/portal/course/view.php?id=30.

În cadrul celui de-al doilea proiect, TexMatrix, s-au propus un număr de 36 de soluții de cercetare în domeniul textil, destinate îmbunătățirii performanței de inovare pentru companiile textile. Soluțiile au rezultat în urma unei analize SWOT a studiului de benchmarking. Studiul de benchmarking a fost la rândul său obținut printr-o sondare a capacității de inovare pentru companiile textile, pe baza unor chestionare online, implementate pe platformă. Cursul de e-learning elaborat în cadrul proiectului se poate accesa la: http://www.advan2tex.eu/portal/course/view.php?id=47.

Cel de-al treilea proiect, Skills4Smartex, este în derulare. Ghidul de bune practici are obiectivul de a orienta specialiștii din domeniul textil în realizarea de textile tehnice și inteligente: http://www.advan2tex.eu/portal/mod/book/view.php?id=815. Un set de module de studiu abordează disciplinele STEM, precum matematica, fizica, chimia/știința materialelor și electrotehnica, în cadrul unor capitole care urmează traseul realizării de textile inteligente: noi fibre și fire, materiale plane, prototipare virtuală, proiectarea textilelor inteligente, fabricarea textilelor inteligente, procesarea datelor și testarea textilelor inteligente. Având în vedere structurarea pe criterii, cele 56 de module sunt accesibile prin instrumentul dedicat de e-learning la adresa: http://skills4smartex.eu/instrument.php. Modulele de studiu sunt destinate formării profesionale a tinerilor elevi și studenți din domenii tehnice, în vederea identificării, prin textilele inteligente, a unor aplicații finale pentru disciplinele învățate în școală.

În sprijinul modernizării și internaționalizării domeniului
Un alt proiect Erasmus+ al INCDTP care urmărește dezvoltarea domeniului pielărie este Innovation for the Leather Industry in Jordan and Egypt – INNOLEA, un proiect tip Capacity Building, bazat pe colaborarea transnațională dintre țările europene și țările partenere, cu scopul de a moderniza, internaționaliza și facilita accesul celor din urmă la educație superioară.

Proiectul INNOLEA are o durată de 36 de luni, începând la data de 15 octombrie 2017 și urmând să se finalizeze în acest an. Scopul proiectului este de a moderniza industria de pielărie din Iordania și Egipt prin crearea a patru centre de servicii pentru industria de pielărie în cadrul universităților locale, pentru furnizare de servicii în domenii precum: calitate, certificare, educație, informații despre modă, organizarea producției, finanțare, cercetare și altele.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Ocidentalul
Desigur ca fiecare institut se lauda cu proprii realizari, mai mut sau mai putin exagerate. Numai ca umbla vorba prin targ ca INCDTP Bucuresti cam da afara cercetatorii cu studii in strainatate pentru ca nu le plac oamenii cu initiativa, ci doar simplii executanti. De asemenea, se mai zvoneste ca unii cercetatori cauta sa isi angajeze rudele de gradul I in acest institut. Asa ca, halal cercetare :)
02 Iunie 2020, 08:40:55