Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Orizont 2010: 4G

22 Septembrie 2006



Folosirea acoperirii celulare a permis realizarea unor retele de telefonie mobila de dimensiuni mari, avand la dispozitie o banda de frecventa limitata. Au fost dezvoltate pana in prezent trei generatii distincte de sisteme celulare de comunicatii mobile. Generatia 1, in care sunt cuprinse sisteme NMT, AMPS, TACS, bazate pe semnal analogic, a aparut in 1980, fiind inlocuita treptat intre 1991-1995 de sistemele de generatia a doua (2G). Aceste sisteme, dintre care cel mai cunoscut reprezentant este GSM, au si posibilitate limitata de transmisii date, cu viteze mici. 2G a evoluat spre variante imbunatatite, care permit sporirea vitezei de transmisie a datelor prin introducerea unor tehnologii speciale ca HSCSD si GPRS (cu ultima se poate atinge teoretic 172 kbit/s). Introducerea in exploatare a primelor sisteme 3G a fost realizata in 2001-2002 si ofera viteze de transmisie sporita, de pana la 2 Mbit/s (in unele variante pana la 8 Mbit/s) si prezinta posibilitati multiple pentru servicii multimedia. Cunoscut si sub numele de IMT-2000, varianta dezvoltata in Europa este numita UMTS. Astfel de sisteme sunt WCDMA si TD/CDMA, ambele in Europa, WCDMA in Japonia, CDMA 2000 in SUA. Retelele UMTS conforme cu varianta 99 ofera maximum 384 Kbit/s.


BroadbandIn prezent se elaboreaza noua generatie 4G, definita de ITU (Uniunea Internationala de Telecomunicatii) ca fiind o tehnologie wireless care permite transferul de date cu o viteza de 100Mb/s pentru un utilizator in miscare si pana la un 1Gb/s cand dispozitivul mobil este in repaus. Reprezentantii Samsung apreciaza ca un terminal 4G va permite descarcarea unui film de pe Internet in numai 5,6 sec. Anul 2010 este data aproximativa cand aceasta tehnologie va deveni una de masa.


Evolutia tehnologiilor pentru sisteme 3G


Sistemele de comunicatii mobile din generatia a treia (3G) bazate pe WCDMA (wideband code-division multiple access) si CDMA au cunoscut o larga raspandire. La finele anului 2005 existau peste 160 de sisteme 3G operationale comercial in 75 de tari, si un total de peste 230 milioane de abonati 3G (conform IEEE Communication Magazine 2/2006). Aplicatiile oferite de aceste sisteme comerciale cuprind atat servicii cu comutatie de circuite ca voce si videotelefonie cat si servicii cu comutatie de pachete ca videostreaming, email si transfer de fisiere. Odata cu extinderea aplicatiilor au crescut si cerintele impuse serviciilor cu comutatie de pachete in privinta calitatii serviciilor (QoS), eficientei spectrale, ratei de date mai inalte in conditiile folosirii eficiente a resurselor. Aceste cerinte au condus la crearea de catre 3GPP2 (3G Partnership Project 2) a CDMA 2000 1xEvolution Data Optimized (1xEV-DO) revision 0 si revision A, ca si a tehnologiilor HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) si evolutia EUL (Enhanced Uplink) a WCDMA (versiunea 6- 2005) in cadrul 3GPP.


3GPP a pus la punct tehnologia HSDPA (versiunea 5 a WCDMA) la inceputul anului 2002. Tehnologia HSDPA (denumita si 3,5G), devenita posibila in cadrul editiei 5 a UMTS, poate sa ofere o viteza de varf de 14,4 Mbit/s (categoria 10). Vitezele reale depind de conditiile radio, de retea, ca si de tipul terminalului. Aceste performante vor permite noi aplicatii ca video streaming de inalta calitate, ca si descarcare rapida de muzica, divertisment si email. Un avantaj major al HSPA il constituie reducerea latentei (timpul dus –intors) intre retea si terminalul utilizatorului, fapt care permite introducerea unor aplicatii time-sensitive (VoIP, jocuri, sincronizari, etc.).


Cei sapte operatori magnifici au creat grupul de initiativa pentru 4G


Un grup de sapte operatori wireless mobil de pe mapamond s-au reunit recent pentru a crea impreuna ceea ce ei numesc „ o viziune coerenta pentru evolutia tehnologica dincolo de 3G”.


Grupul este compus din 6 operatori GSM si un singur operator CDMA: Sprint Nextel. Grupul, intitulat initiativa Next Generation Mobile Networks (NGMN), include China Mobile, KPN, NTT DoCoMo, Orange, Sprint Nextel, T-Mobile si Vodafone. Grupul va cauta sa dezvolte si sa standardizeze noua generatie de tehnologii mobile. Thomas Geitner, CEO Vodafone pentru inovatie, a fost ales Chairman al grupului NGMN.


„Scopul NGMN este de a furniza o cale revolutionara pentru noua generatie de retele mobile dincolo de HSxPA si EVDO. Aparitia tehnologiei de generatie noua probabil ca va cere cooperarea intregului ecosistem mobil incluzand operatori, furnizori de infrastructura, fabricanti de chip seturi, universitati, institute de cercetare si variate corpuri de reglementare.” NGMN a fost clar in ceea ce priveste noua tehnologie care va forma baza pentru generatia viitoare: arhitectura tinta definita de aceste recomandari va fi bazata pe comutatia de pachete, care va furniza o migrare lina a retelelor 2G si 3G actuale spre o retea IP care creste performantele broadband. Nu s-au inregistrat comentarii despre cum se vor impaca telurile grupului cu recentul anunt al companiei Sprint Nextel ca va utiliza WiMAX-ul mobil pentru crearea unei retele 4G.


Radu Duma



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite