Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ROMTELECOM - prezenta puternica pe piata de broadband

22 Septembrie 2006



Conform DSL Forum, costul pe megabit pentru servicii de voce si date, impus de diferite tehnologii, demonstreaza clar ca DSL este lider, furnizand costuri mai mici decat alte tehnologii disponibile astazi. In ce proportie a reusit Romtelecom sa acopere marile aglomerari urbane cu noile tehnologii (puncte de prezenta IP MPLS, ADSL) care permit oferirea de banda larga?


Din ianuarie 2006, aria de acoperire pentru serviciile Romtelecom de acces la Internet de mare viteza, bazate pe tehnologia ADSL a fost extinsa, acestea fiind acum disponibile la nivel national. Reteaua IP MPLS acopera in acest moment 68 de orase, iar acoperirea pentru ADSL se ridica la mai mult de 200 localitati, atat din mediul urban, cat si rural. Instalarea de noi porturi continua, avand in vedere cererea pentru servicii de Internet de banda larga oferite de Romtelecom.


Ce noutati se inregistreaza in modelul de taxare ptr serviciile de banda larga ale Romtelecom?


Se poate spune ca in primele sase luni ale anului curent tarifele s-au redus, in primul rand prin oferirea de servicii combinate (voce si date). De asemenea, au fost lansate in aceasta prima parte a anului mai multe oferte promotionale, care se regasesc in final, la client, tot prin reduceri de costuri.


Spre exemplu, prima oferta de pachete Vasile_Voicuintegrate de Internet de banda larga si voce pentru afacerile mici si mijlocii lansata de Romtelecom in luna iunie asigura economii pentru serviciile de voce de pana la 35%, iar pentru cele de acces Internet de banda larga, de pana la 25%. Un alt serviciu lansat in prima jumatate a lui 2006 pentru companii este „Grup inchis de utilizatori”, care permite companiilor sa beneficieze de tarife reduse (cu pana la 50%) fata de tarifele de lista, indiferent de intervalul cand se efectueaza convorbirea, ceea ce reduce costurile cu comunicatiile si imbunatateste eficienta afacerii.


Vasile Voicu, director executiv adjunct pentru operatiuni regionale, Romtelecom


Un alt exemplu, de aceasta data pentru un produs destinat persoanelor fizice, este cel al primului pachet care contine atat Internet de banda larga, cat si minute de convorbiri incluse - un produs accesibil si avantajos, pentru 20 de euro pe luna clientul primind conexiune nelimitata la Internet prin ADSL si 300 minute la nivel national.


Daca ar trebui sa stabilim tendinte la nivelul produselor de acces de banda larga oferite de Romtelecom, atunci acestea ar fi scaderea preturilor si mentinerea sau cresterea calitatii. Spre exemplu, daca in urma cu un an o conexiune ADSL era disponibila la un pret de aproximativ 70 euro lunar, abonamentul pentru un asemenea produs incepe acum de la numai 15 euro. In plus, in perioada septembrie-octombrie 2006, se desfasoara o promotie pentru noul serviciu Internet de la Romtelecom, ClickNet Express, care este oferit clientilor la numai 15 euro pe luna, incluzand o reducere de 20% la abonamentul lunar, pe viata, viteze de la 1 Mbps, taxa de activare si modemul ADSL gratuite, casuta de e-mail cu capacitate de 100 MB si licenta gratuita de Counter-Strike TM 1.6 si Counter-Strike Condition Zero TM. In acelasi timp, Romtelecom creste viteza de download pentru produsele ADSL deja existente, clientii existenti urmand a beneficia gratuit si automat de acest upgrade, incepand cu data de 1 noiembrie 2006. Practic vitezele se vor dubla, in medie, ajungand astfel pana la 4 Mbps pentru ADSL Express, produsul cu cea mai mare viteza de pana acum-2048 Kbps, contra unui abonament promotional de 60 de euro pe luna, fara TVA. Pentru Clicknet Express 1024 viteza de download ajunge la 2,5 Mbps, produsul fiind disponibil in perioada promotiei, pentru un abonament lunar de 27 euro, fara TVA. In cazul ClickNet Express 512 viteza creste la 1,5 Mbps – contra unui abonament lunar promotional de 19 euro, fara TVA.


In ce constau si care sunt avantajele noilor optiuni de abonamente cu minute incluse pentru persoane juridice? Se au in vedere si alte modele de business pentru utilizatorii de banda larga?


Din septembrie, Romtelecom a introdus trei noi optiuni la abonamentele cu minute incluse, pentru clientii persoane juridice: BizTalk 500 (pentru linii telefonice principale, trunchiuri analogice si linii ISDN-2), optiune care ofera 500 de minute incluse pentru convorbiri nationale in reteaua Romtelecom si un tarif de 0,135 Euro pentru convorbiri catre retele de telefonie mobila, pentru un abonament lunar de 14 Euro (tarife fara TVA). Optiunile BizTalk Share 3000 si BizTalk Share 4000 sunt pentru linii telefonice principale si linii ISDN-2 la nivel de cont si includ 3000, respectiv 4000 minute incluse pentru convorbiri nationale in reteaua Romtelecom si un tarif pentru convorbirile catre retele de telefonie mobila de doar 0,11 Euro pe minut (fara TVA). Tarifele pentru aceste optiuni sunt de 66 Euro lunar pentru BizTalk Share 3000 si 80 Euro lunar pentru BizTalk Share 4000 (tarife fara TVA).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite