Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

7 decenii de învățământ energetic în UPB

23 Iunie 2020



Încă din secolul XIX, dezvoltarea tehnicilor de utilizare a energiei au contribuit la evoluţia societăţii spre lumea modernă. Trebuie subliniat astfel faptul că multe dintre progresele societăţii umane sunt strâns legate de stadiile evolutive din domeniul captării și utilizării resurselor energetice.

Primele elemente ale învăţământului energetic universitar apar în România în anul 1921 când, la iniţiativa directorului şcolii, Nicolae Vasilescu-Karpen, este promulgat de către regele Ferdinand decretul lege de transformare a „Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele” în „Şcoala Politehnica din Bucureşti” (UPB).

În anul 1950, în urma reformei învățământului, dar şi datorită creşterii constante a cererii de energie electrică şi termică şi dezvoltarea SEN, profesorul Constantin Dinculescu a avut inițiativa de înființare a Facultăţii de Energetică în cadrul Institutului POLITEHNIC din Bucureşti, cu trei specializări: Termoenergetică, Electroenergetică şi Hidroenergetică.

Încă de la începutul anilor ’70, în cadrul Facultății a fost studiată folosirea resurselor regenerabile în generarea electricității, fenomen care a cunoscut un trend ascendent în ultimele decenii, factorul determinant pentru acest trend fiind cercetarea și dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii.



O facultate conectată la provocările actuale

În prezent, domeniul energetic reprezintă o piață în creștere, atât datorită creşterii demografice la nivel mondial şi dezvoltării mobiltăţii electrice, cât şi datorită utilizării pe scară tot mai largă a surselor regenerabile de energie. Cererea pentru profesioniști în domeniu a crescut remarcabil și în mod constant în ultimul deceniu.

Majoritatea discuţiilor actuale la nivel mondial gravitează în jurul cuvântului «energie», incluzând aici termeni consacraţi precum: strategie energetică, energii regenerabile, eficienţă energetică, securitate energetică, idependenţă energetică, sărăcia energetică şi consumatorul vulnerabil, tehnologii de mediu, dar şi costurile şi proiectele de finanţare pentru implementarea proiectelor energetice. Studiul soluţiilor energetice trecute, prezente şi viitoare sunt înglobate în programa Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti. Prin aducerea împreună a celor mai bune practici din mediul industrial, rezidenţial şi academic, Facultatea de Energetică oferă un mediu unic şi cuprinzător de formare studenţilor săi.



Facultatea de Energetică doreşte să îşi orienteze obiectivele către un viitor energetic inteligent, prin alinierea întregului său sistem - format din cadre didactice, programă școalară, studenţi, personal administrativ, servicii furnizate - la politicile energetice internaţionale. Măsurile implementate de aceasta au condus la semnarea de acorduri de mobilitate şi colaborări internaţionale, dezvoltarea de laboratoare didactice şi de cercetare cu dotare de înalt nivel tehnic, semnarea de convenţii de practică şi acorduri bilaterale cu parteneri economici din domeniul energetic.

Cei 70 de ani de experienţă în domeniul energetic oferă astăzi Facultăţii de Energetică pregătirea necesară pentru a crea generaţii de absolvenți capabili să descopere și să ofere soluții inovatoare pentru problemele complicate ale revoluţiei energetice, încălzirii globale, schimbărilor climatice și protecţiei mediului şi digitalizării sectorului energetic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite