Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectele VET din domeniul medical, finanțate prin Programul Erasmus+ se adaptează la noua realitate

23 Iunie 2020



Nu toate proiectele derulate prin intermediul Programului Erasmus+ au fost sistate sau amânate din cauza Pandemiei de COVID-19. În rândurile de mai jos, vă prezentăm – cu ajutorul protagoniștilor și al specialiștilor ANPCDEFP – două astfel de cazuri din domeniul medical, proiecte care și-au continuat derularea în pofida dificultăților cu care s-au confruntat, adaptându-se din mers la limitările și restricțiile apărute.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact profund asupra activităților aflate în desfășurare sau planificate să se deruleze prin intermediul Programului Erasmus+. Într-o primă etapă, numeroase proiecte de mobilitate au fost întrerupte și amânate pe perioade nedeterminate, atenția celor implicați concentrându-se exclusiv pe asigurarea protecției participanților la programele de mobilitate. Ulterior, o dată depășită această fază, abordările părților afectate în mod direct de sistarea mobilităților – reprezentate, majoritar, de instituțiile de învățământ superior, dar și din sistemul preuniversitar – s-au diversificat și nuanțat. Sprijinite de specialiștii Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), acestea au început să dezvolte strategii alternative în mediul online, menite să compenseze efectele negative ale pandemiei și să pună bazele unor soluții funcționale pentru viitoarele proiecte.

Au existat însă și o serie de excepții de la această abordare etapizată, unele dintre „abaterile de regulă“ regăsindu-se în rândul proiectelor de parteneriate strategice internaționale din domeniul formării profesionale (VET). În aceste cazuri, acomodarea la noua realitate s-a realizat dinamic, partenerii adaptându-se din mers la restricțiile și limitările induse de pandemie pentru ca proiectele VET să continue și să își atingă obiectivele asumate.

OSCAR rezistă provocărilor

Un prim exemplu de „excepție“ este parteneriatul strategic OSCAR (Oral Special Care Academic Resources), proiect care urmărește îmbunătățirea accesului copiilor cu patologii complexe la servicii de îngrijire orală de calitate. Această categorie de pacienți se confruntă cu o seamă de patologii orale specifice și nespecifice, iar în România există un număr insuficient de specialiști pregătiți și dispuși să ofere asistență medicală stomatologică acestor copii. OSCAR se adresează în mod direct stomatologilor pediatri, urmărind îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniu, dar și părinților copiilor, pentru a-i face să conștientizeze utilitatea controalelor stomatologice regulate.

Coordonat de Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România (ANSPR), OSCAR reunește ca parteneri instituții universitare și medicale de prestigiu din Franța (Hopitaux Universitaires de Strasbourg), Italia (Ospedale Pediatrico Bambino Gesù, Roma), Turcia (Universitatea Marmara, Istanbul) și, desigur, România (Universitatea „Carol Davila“ din București și Fundația Special Olympics România).

„Pandemia a avut un impact major asupra derulării proiectului nostru, nu doar prin reducerea deplasărilor, ci și prin limitarea dramatică a asistenței stomatologice acordate întregii populații. Astfel, în cadrul proiectului, nu am mai putut desfășura evenimentele planificate, care presupuneau contactul direct, nemijlocit, între tânărul practician stomatolog și pacientul cu nevoi speciale, iar importanța activităților practice în procesul de învățare, în medicina dentară, este evidentă. Pe de altă parte, au fost anulate sau amânate mai multe evenimente de diseminare programate cu ocazia unor manifestări științifice internaționale“,
ne-a explicat dr. Arina Vinereanu, coordonatorul proiectului și secretar general al ANSPR.




Din fericire, migrarea proiectului OSCAR în mediul online nu a fost dificilă, dar acest fapt nu a reușit să atenueze complet efectele negative ale pandemiei asupra proiectului: „Din păcate, specificul proiectului și domeniul pe care acesta îl vizează nu se pretează în totalitate la lucrul online, contactul fizic și experiența nemijlocită fiind, în cazul nostru, obligatorii. (...) În ceea ce privește produsul intelectual, progresul lucrului nu este substanțial influențat de limitarea deplasărilor fizice. Totuși, limitarea libertății de mișcare are un efect și asupra diversității materialelor foto și video pe care urma să le producem și asupra vitezei de producție a acestora. Pe de altă parte, ne-am confruntat și cu o serie de provocări generate de comunicarea pe alocuri deficitară cu unii dintre parteneri – fenomen explicabil pe fondul stării de confuzie generală – și de o oarecare lipsă de abilitate în a răspunde mai prompt unor cerințe administrative. Suntem conștienți de aceste aspecte și facem tot ce este posibil să le depășim“, a concluzionat dr Arina Vinereanu.

e-Trauma valorifică avantajul experienței SCUB

Un al doilea proiect VET de parteneriat internațional care a reușit să își continue activitatea prin migrarea în mediul online este e-TRAUMA – „Instruirea on-line a medicilor ortopezi pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea determinată de patologia traumatologică complexă cu risc vital“ – care a început la 1 noiembrie 2018 și se va încheia la 31 octombrie 2020. Proiectul este derulat într-o abordare transnațională, parteneriatul e-TRAUMA incluzând cinci parteneri din patru țări (România, Turcia, Grecia, Germania) și este coordonat de Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB).

Scopul proiectului e-TRAUMA este de a oferi un alt tip de educație pentru medicii ortopezi prin utilizarea unui sistem de management al învățării livrat prin Internet, bazat pe experiențele din diferite inițiative naționale, dar cu extinderea pregătirii ortopedice și dezvoltarea unui program bazat pe eforturi multidisciplinare, multisectoriale și coordonate pentru gestionarea traumelor complexe. Un prim rezultat al acestei inițiative este Ghidul e-TRAUMA, conceput ca o resursă informațională online care oferă medicilor ortopezi protocoale de tratament actualizate pentru gestionarea patologiei traumatice complexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite