Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectele VET din domeniul medical, finanțate prin Programul Erasmus+ se adaptează la noua realitate

23 Iunie 2020






Având în vedere că proiectul a demarat în 2018, o bună parte din întâlnirile transnaționale de proiect le-am putut realiza fizic. Pentru sfârșitul lunii iunie avem însă programată o întâlnire de proiect care urma să fie găzduită de partenerul turc. Din cauza menținerii interdicțiilor de deplasare pe teritoriul Turciei, vom apela la mediul online pentru desfășurarea acestei întâlniri”, ne-a explicat dr. Cristina Pătru, coordonator al proiectului e-TRAUMA.

Din fericire, în acest caz experiența partenerilor și specificul proiectului au facilitat migrarea către mediul online: „Fiind vorba despre un proiect cu parteneri internaționali, comunicarea cu aceștia se face prin intermediul mijloacelor electronice, în afara întâlnirilor transnaționale și de învățare. În consecință, toți partenerii implicați fac sau au făcut deja cu ușurință conversia către mediul online pentru desfășurarea evenimentelor de multiplicare și a întâlnirilor transnaționale și de învățare. Pe de altă parte, SCUB precum și instituțiile partenerilor greci și turci au mai fost implicate în proiecte Erasmus+ care integrau componente de învățare online (e-learning), prin urmare suntem deja familiarizați cu acest mediu și mijloacele specifice de comunicare. În plus, în proiectele respective, ca și de această dată, partenerul grec este reprezentat de o unitate de învățământ superior din domeniul informatică-robotică. Totuși, acum a fost pentru prima dată când am fost nevoiți să mutăm în totalitate întâlnirile specifice în mediul virtual. Cu toate acestea, conversia a fost un succes, având în vedere că aceasta s-a realizat nu doar în cadrul proiectului, ci și în mediul de proveniență – academic, medical și științific – al partenerilor. Au avut și au loc în mediul online cursuri, webinare și lucrări practice cu studenții, susțineri de doctorate etc.“, ne-a precizat interlocutorul nostru.

Nu au lipsit nici în acest caz provocările, una dintre acestea fiind lipsa soluțiilor tehnologice specifice – laptopuri, microfoane, camere web, conexiuni internet de mare viteză etc. –, lipsuri compensate, inițial, prin dotările personale ale participanților. În prezent însă, toți partenerii din proiect au demarat inițiative de achiziționare a echipamentelor necesare pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor de multiplicare și a întâlnirilor de învățare în mediul online, investiții realizate în acord cu regulile impuse de proiect. Totodată, procesul de conversie a necesitat și regândirea și transpunerea întregii activități de management (administrativ, financiar și juridic) al proiectului în mediul virtual, proces realizat cu sprijinul permanent al ofițerului de monitorizare al proiectului e-TRAUMA.

Primum non nocere!

„Apreciem că și pe viitor va trebui să continuăm comunicarea și realizarea întâlnirilor periodice cu partenerii în mediul online, având în vedere evoluția imprevizibilă a pandemiei cu SARS-CoV-2. De aceea, ne pregătim din punct de vedere logistic pentru toate provocările, de orice ordin, pe care le poate aduce cu sine prelungirea acestei perioade. Aplicăm în acest sens un dicton medical: «Primum non nocere!» – Întâi de toate, nu face rău!
“, a conchis dr Cristina Pătru.

Este o concluzie pertinentă, pe care – în actualul context „pandemic“ – ar fi util să și-o însușească toate instituțiile partenere din cadrul Programului Erasmus+.