Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programul Esri de răspuns la dezastre susține eforturile īn confruntarea cu COVID-19

23 Iunie 2020



Pe măsură ce focarul COVID-19 a devenit o epidemie și temerile de transformare a acesteia într-o pandemie au început să fie considerate serioase, Universitatea Johns Hopkins (JHU) a lansat tabloul de comandă COVID-19. O echipă condusă de Lauren Gardner, epidemiolog și co-director al Centrului pentru Știința și Ingineria Sistemelor din JHU, a creat tabloul de comandă folosind tehnologia Esri. A devenit imediat viral, numărul vizitatorilor crescând până când a devenit referința globală pentru pandemie, în timp ce Esri a continuat să ofere sprijin JHU. Numai tabloul de bord al Universității Johns Hopkins are în prezent peste 3 milioane de accesări pe oră.

Organizațiile folosesc cartografierea de sute de ani - și GIS în ultimele decenii - pentru a înțelege răspândirea și impactul epidemiilor. În acest secol, GIS a jucat roluri importante în urmărirea și contribuirea la constrangerea altor două coronavirusuri umane, SARS-CoV și MERS-CoV. În timpul focarului Ebola din 2013, oficialii guvernamentali au utilizat GIS pentru a amplasa centrele de tratament de urgență, pentru a gestiona rapid datele referitoare la capacitatea de paturi și pentru a coordona eforturile de răspuns. Cu toate acestea, utilizarea GIS pentru COVID-19 a fost cea mai cuprinzătoare și mai eficientă până în prezent.



Organizațiile care au aplicat tehnologia geospatială GIS la COVID-19 au variat de la plan local la internațional. Utilizarea pe scară largă a GIS pentru răspunsul COVID-19 a demonstrat puterea gândirii geospațiale și scalabilitatea, viteza și intuiția oferite de GIS.

Pentru a ajuta la gestionarea pandemiei, Esri a pus la dispoziție gratuit toate software-urile, instruire virtuală și asistență tehnică, disponibile nu numai pentru toți utilizatorii săi, ci și pentru orice organizație de oriunde în lume care se luptă cu pandemia. „Abordarea pandemiei poate fi văzută ca parte a misiunii comune a Esri de a aduce știința geografică, tehnologia GIS și gândirea geografică la fiecare organizație de pe planetă - toate guvernele, companiile private, instituțiile academice și ONG-urile”, a declarat Jack Dangermond, fondatorul și președintele Esri, într-un anunț din martie 2020.

La scurt timp după ce COVID-19 a fost detectat în China continentală, Esri Disaster Response Programe (DRP) a început să primească un număr ridicat de cereri de asistență în contextul în care organizațiile au început să mapeze răspândirea bolii și să analizeze datele COVID-19, cu scopul de a diminua impactul a ceea ce ar deveni o pandemie. DRP este un serviciu gratuit pe care Esri îl oferă ca parte a politicii sale corporative de responsabilitate socială. Programul este conceput pentru a ajuta clienții care au nevoie de extinderea capacităților GIS, deoarece acestea răspund la dezastre precum uragane, inundații, tornade, epidemii și pandemii. Esri a lansat DRP la scurt timp după cutremurul din Northridge din 1994, în sudul Californiei, când compania și-a oficializat eforturile de răspuns în situații de urgență.

Soluție ArcGIS pentru gestionarea impactului pandemiei

În colaborare cu partenerii și comunitatea de utilizatori, Esri a lansat COVID-19 GIS Hub, un site ArcGIS Hub care oferă o colecție de seturi de date, aplicații și alt conținut util pentru planificare și răspuns.

Soluțiile au fost create special pentru a ajuta organizațiile în gestionarea COVID-19. Coronavirus Response este o soluție ArcGIS care furnizează o colecție de aplicații și date concepute pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă și să gestioneze impactul pandemiei asupra unei comunități. Pe măsură ce pandemia s-a extins, Esri a dezvoltat instrumente care încorporează modele matematice utilizate de epidemiologi, cum ar fi COVID-19 Hospital Impact Model pentru Epidemie (CHIME). La începutul pandemiei, Esri a dezvoltat o implementare a CHIME pentru utilizare în ArcGIS Pro, care se bazează pe modelele Susceptibile, Infectate, Recuperate (SIR) și poate fi utilizată pentru a prognoza curba epidemiei în ceea ce privește impactul ei asupra spitalelor și vizualizarea acestora spațial.

Urmând același exemplu, Esri Romania a creat un Hub pentru a partaja informații despre pandemia COVID-19 la nivelul României. În cadrul acestui Hub sunt puse la dispoziție date geospațiale disponibile ca servicii web, ce pot fi utilizate pentru crearea de hărți și aplicații de vizualizare și analiză, aplicații și dashboard-uri gata de utilizare, care ajută la o mai bună înțelegere în procesul de luare a deciziilor în jurul COVID-19, exemple de aplicații din întreaga lume și cele mai recente știri legate de acest subiect. Hub-ul poate fi accesat la urmatorul link: coronavirus-esriro.hub.arcgis.com




Tags: GIS, ESRI, COVID 19

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite