Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Beneficiile blockchain pentru enterprise

23 Iunie 2020



Pe lângă crearea de monezi virtuale, tehnologia blockchain permite reglarea accesului la date personale, precum și securizarea oricărui tip de date în baze de date imuabile. Am discutat cu Alin Iftemi, Head & Co-Founder of Modex, despre beneficiile tehnologiei blockchain în sfera enterprise.

L-am cunoscut pe Alin la un eveniment de blockchain în Cluj, eveniment sponsorizat chiar de Modex, și am avut un început de colaborare la Academia Modex. La începutul acestui an am văzut o știre legată de laboratorul de blockchain pe care ASE îl va face împreună cu Modex și încă de atunci am vrut să îî iau un interviu, însă pandemia a amânat interviul.

Până la urmă am ales să iau interviul telefonic, ceea ce în mod normal evit, dar, la pandemii noi, principii noi. Am considerat că e mai relaxant pentru ambele părți dacă nu ne stresăm cum arătăm pe cameră, mai ales că unii dintre noi (eu) nu am ajuns încă să ne tundem.

Dată fiind necunoașterea la scală largă a tehnologiei blockchain, acest interviu este însoțit de scurte comentarii și explicații, așa că să discutăm un pic despre ICO-uri. ICO-urile au fost un fenomen de lansare de monede virtuale în scopul strângerii de fonduri, fenomen prevalent mai ales în 2017, în cadrul celui de-al doilea mare boom al cryptocurrency. ICO-urile global au totalizat finanțări de miliarde de dolari, iar Modex este una dintre puținele companii românești care au reușit să strângă câteva milioane de euro în cadrul unui ICO.

Voi ați strâns fonduri la ICO, însă ce vreau eu să întreb este dacă ați avut și alte finanțări, pentru că inclusiv strângerea de fonduri prin ICO necesită un capital inițial, măcar pentru promovare.

Am avut fonduri încă din 2015 când am început cu aplicația Moneymailme (adică echipa pe care o avem și acum), dar și de la holding-ul care a stat în spatele nostru. Noi, în toată perioada asta, din 2015 și până azi, am avut mereu numai investitori privați.

Pentru noi ICO-ul a fost un prim test cu care am vrut să începem inițiativa noastră de blockchain. Având în vedere că produsul nostru BCDB (blockchain database) era un produs long shot la momentul respectiv am decis să începem cu ceva mai light, introductiv. În acest moment produsul BCDB este produsul nostru de referință, însă am avut divizii care au dezvoltat cu banii de la ICO toate tool-urile prezentate atunci în white paper-ul Modex.

În cazul multor companii, tokenul lansat de ele la ICO nu mai are nicio valoare de tranzacționare și aproape nici urmă din utilitatea pe care companiile o clamau. Am decis să îl întreb pe Alin care este situația în cazul Modex, cum supraviețuiește tokenul lor și ce viitor are.

Ce s-a întâmplat cu tokenul Modex, mai are utilitate, poate fi folosit?

Da, are. Tokenul are un plan. În acest moment poate fi folosit pentru a cumpăra un smart contract din Marketplace, însă după cum știi lucrurile nu au mers foarte bine, și mă refer la piață în general, nu doar la marketplace-ul nostru, așa că noi încercăm să îi dăm și altă utilitate. Dat fiind că principalul noastru produs este acum baza de date BCDB, tokenul poate fi acum folosit și pentru a obține o reducere de 20% la cumpărarea de licențe Modex BCDB. Acesta ar fi pasul unu, iar în pasul doi vom încerca vânzarea contractelor Modex BCDB prin intermediul tokenului.

De-a lungul timpului Modex a încercat și educarea oamenilor în înțelegerea, respectiv dezvoltarea tehnologiei blockchain, în proiecte precum Modex Academy. Acum câteva luni Modex a anunțat și deschiderea unui laborator de blockchain în cadrul ASE, însă COVID19 a întârziat puțin acest laborator, dat fiind că instituțiile de învățământ superior sunt închise.

Ce înseamnă laboratorul de blockchain de la ASE. Este în cadrul facultății de Cibernetică?

Înțelegerea a fost făcută cu decanul de la ASE și nu vizează o facultate specifică din ASE. Ni se va pune la dispoziție o sală de clasă din ASE, pe care o vom moderniza și vom ține regulat cursuri de blockchain la care poate participa orice student la ASE. Din păcate, din vina pandemiei începerea proiectului a fost amânată, așa că așteptăm să vedem ce se întâmplă cu redeschiderea unităților de învățământ.

Amintit mai devreme, Modex BCDB este un sistem de bază de date care stochează anumite date în baze de date clasice, iar alte tipuri de date sunt stocate în blockchain. Acesta este principalul produs al companiei și este adresat companiilor. Am vrut să aflu ce beneficii are stocarea de date în blockchain pentru un sistem de baze de date și mai ales ce tip de companii și din ce sectoare sunt interesate de produsul lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite