Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Beneficiile blockchain pentru enterprise

23 Iunie 2020




Ce tip de companii au beneficii mai mari din utilizarea BCDB? Companii mici, medii? Și cel fel de beneficii au?
Tehnologia se adresează oricărei companii care folosește tehnologie de calcul și care are o anvergură suficient de mare încât să ajungă la punctul în care securitatea să reprezinte ceva, deci nu vorbim de companii mici în mod obișnuit. Așa ar fi destule companii care pot beneficia de tehnologia blockchain, dar nu sunt suficient de mari încât să aloce resurse în a crea departamente specializate în securizarea datelor. Tehnologia blockchain la nivel enterprise atinge trei puncte mari. Avem imuabilitatea datelor și garantarea integrității lor, apoi recuperarea datelor, noi putând reconstrui oricând datele indiferent dacă coruperea lor vine din exteriorul organizației sau interiorul organizației și, al treilea punct, dar nu în ultimul rând, accesul la date. Accesul la date se referă la probleme de management al ownership-ului anumitor date: noi garantăm că orice fel de date personale private, precum istoricul medical, istoricul de credit, sau orice altceva am vrea să salvăm în sistem, aparțin în totalitate utilizatorului și nu pot fi accesate de alți oameni din sistem.

Dă-ne te rog niște exemple de companii cu care lucrați și pentru ce folosesc ei BCDB în business-urile lor.

Interesul în soluția noastră a fost foarte variat. De exemplu, în colaborarea cu UiPath vorbim de imutabilitatea log-urilor roboțeilor software (RPA-urilor), pe care UiPath îi dezvoltă pentru clienți. Până acum dacă aveam 50 de roboței la compania mea, ei scriau log-uri in Elastic Search (N.red: tehnologie big data), acum ei scriu în BCDB sau Elastic Search upgradat cu BCDB. Log-urile devin imuabile, nu mai pot fi schimbate niciodată din momentul în care au fost salvate. Ce înseamnă asta pentru companii? Garanția că dacă un robot generează o eroare sau avem o problemă cauzată de un robot, trebuie să știm cine e vinovat, iar apoi acel cineva să își asume paguba respectivă. Numai imuabilitatea log-urilor pe blockchain poate da această siguranță că odată apărută o eroare, știm cine este responsabil pentru ea. A fost vina mea, a fost vina robotului, a fost vina datelor eronate, trebuie să știm.

Poți să ne dai și exemple din afara zonei IT?

Uite, un exemplu ar fi Ministerul Mediului, care este unul dintre clienții noștri guvernamentali. Pe 26 iunie vom face lansarea unei aplicații de consultare publică. Prin intermediul acestei aplicații, guvernul poate lua pulsul populației în subiecte de interes public. Folosim tehnologia blockchain pentru a securiza toate informațiile utilizatorului, astfel încât acesta să poată da feedback știind că datele lui nu sunt accesibile de către nicio altă persoană.

Un exemplu din zona de servicii medicale… Setrio, o companie românească, nu a ieșit încă live cu produsul pe piață, însă ei folosesc tehnologia noastră să stocheze date medicale ale clienților diverselor clinici cu care colaborează. Datele for fi accesate prin intermediul unei aplicații și din nou utilizatorul este sigur că datele lui nu vor fi accesate decât de medicul care are nevoie să se uite pe aceste date medicale.

Mai există companii la care principala atracție este versatilitatea soluției noastre, faptul că noi integrăm blockchain cu mai multe tipuri de baze de date. Avem mai mulți clienți atrași de o soluție care integrează de exemplu Mongo DB cu blockchain, dar și cu o terță bază de date. Asta poate fi crucial pentru organizația lor.

La final, ar fi ceva ce vrei să transmiți în mod special?

Aș spune ceva despre runda noastră de investiții. Începând chiar de azi, noi intrăm într-o rundă de investiții timp de 6 luni, în care suntem reprezentați de C5 Capital și Rothschild & Co.

Astfel am încheiat interviul cu Alin Iftemi, Head & Co-founder of Modex, și i-am urat succes în runda de investiții. Mai ales că Rothschild e un nume care cântărește greu, și nu numai când apare în teoria conspirației ocultei globale, care infectează lumea cu COVID prin rețele 5G.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite