Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Perspective ale domeniului micro- si nanotehnologii

22 Septembrie 2006




Particularitatile cercetarii, dezvoltarii si productiei in domeniu:

InaugurareA. Realizarea unor detalii foarte fine necesita facilitati tehnologice micro-nano de tipul “camera curata”, numita si “camera alba”. In afara de curatenie si climatizare, aceasta facilitate utilizeaza fluide cu grad inalt de puritate si permite utilizarea unor echipamente speciale. Facilitatile mici si medii de acest tip realizate cu investitii de ordinul a zece milioane de euro, permit cercetarea si dezvoltarea de noi produse, urmand ca pentru productia de serie mare sa se apeleze la facilitati mult mai mari, existente in cateva tari mai dezvoltate din Europa, facilitati deschise proiectelor care vin din exterior.

B. Conceptia si proiectarea unor noi produse nu poate fi facuta decat prin inginerie conventionala datorita caracterului multidisciplinar si complexitatii produselor. Aceste produse nu pot fi concepute decat in centre de competenta extrem de specializate. Aceste centre dispun de aparatura si tehnica de calcul, nu neaparat si de tehnologie, desi specialistii trebuie sa aiba o experienta considerabila si in acest domeniu.

C. Cercetarea si dezvoltarea in domeniu sunt intr-o conexiune permanenta cu cercetarea fundamentala, datorita necesitatii de a utiliza noi materiale si de a aprofunda noi procese. Aceasta cercetare are un caracter multidisciplinar. De aici rezulta caracterul obligatoriu al interactiunii dintre cercetarea fundamentala multi-disciplinara si cercetarea industriala. Mai mult, formarea specialistilor se face de regula prin cercetare, datorita faptului ca discipline fundamental diferite cum sunt ingineria si medicina se bazeaza pe paradigme complet diferite, iar o noua paradigma nu poate fi asimilata decat in cadrul unor colective de cercetare multi-disciplinare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite