Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Impactul economic al interzicerii fabricanților chinezi pentru realizarea rețelelor 5G în România

23 Iunie 2020



Care ar putea fi impactul economic al interzicerii fabricanților chinezi de la implementarea tehnologiei 5G în României prin prisma studiului Oxford Economics?

Dificil de estimat dat fiind:
• diferențele majore (PIB, economie, populație, suprafață, strategie) dintre țara noastră și cele opt țări analizate în studiul Oxford Economics,
• lipsa unor obiective și termene clare privind implementarea tehnologiei 5G la noi,
• turbulențele prin care trece piața noastră de telecomunicații: desființarea ministerului, amânarea sine die a licitației 5G, turbulențele politice, etc.
• condiții neprielinice implementării tehnologiei 5G în România: lipsă ghișeu unic autorizare infrastructură, proiecte pilot, angajamentul ferm al executivului în utilizarea noii tehnologii, etc.

Obiective impuse de România în privința tehnologiei 5G

Strategia 5G pentru România
propune ca în orizontul anului 2025 în România să beneficieze de acoperire cu servicii 5G:
• toate centrele urbane funcționale, adică 54% din populație, sau circa 11 milioane locuitori
neîntreruptă pe întreaga lungime a autostrăzilor, drumurilor expres și căilor ferate modernizate, finalizate la data adoptării prezentei;
• aeroporturile internaționale, porturile maritime și fluviale, acoperite indoor și outdoor în scenariul de comunicații tip mașină;
• primele 10 parcuri industriale din România (din punct de vedere al cifrei de afaceri), acoperite indoor și outdoor în scenariul de comunicații tip mașină.

Folosind estimări la nivelul UE, în Strategia 5G pentru România se prognozează vag un necesar de investiții în rețelele 5G de €2,3 miliarde, nefiind asociată cu valori și termene pentru acoperirea cu semnal 5G. Să aminitm că investițiile Orange România și Vodafone România se cifrau la €3 miliarde pentru fiecare operator până în anul 2018 pentru cele trei rețele 2G. 3G. 4G, rezultând astfel circa €1 miliard/rețea mobilă pentru fiecare operator, valoare care ar putea fi valabilă și pentru tehnologia 5G.

Beneficiile implementării tehnologiei 5G estimate în Strategia 5G pentru România sunt:
• €4,7 miliarde și crearea a peste 252.000 locuri de muncă, prin efectele de multiplicare, folosind deasemenea o analiză a Uniunii Europene și fără a se preciza un termen;
• „transformarea mijlocită de investițiile în IoT și digitalizarea industrială în România vor aduce creșteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la US$3,7 miliarde în 2020 la US$9 miliarde în 2026. Aportul 5G la realizarea acestor valori este estimat să ajungă la 40% în perspectiva anului 2026„.

Aceste obiective erau propuse în vara anului 2019 în plin proces de pregătire a licitației 5G care trebuia să aibă loc spre finele anului trecut. Apoi licitația a fost amânată pentru prima parte a anului 2020, pentru ca memorandumul România - SUA să provoace, la începutul anului 2020, o nouă amânare.

Piața furnizării de echipament de rețele din România

Potrivit analizei Mai are nevoie România de fabricanții chinezi?, publicată în 20 ianuarie 2020 pe https://nicolaeoaca.blogspot.com/, cel mai important furnizor de rețele de telecomunicații este grupul Ericsson & Kathrein, cu o cifră de afaceri cumulată estimată la aproape €320 milioane în anul 2018, urmat de Huawei, cu afaceri de circa €200 milioane (rețelele contribuie cu circa 50% din cifra de afaceri) și Nokia (împreună cu Alcatel) cu circa €100 milioane. Pe piață mai sunt prezenți Cisco, Intrarom, ZTE.

Impactul restricționării competiției pe piața de furnizare de rețele

Pentru anul 2018, piața furnizorilor de echipamente de telecomunicații se poate estima la circa €665 milioane, o contribuție importantă având grupul Ericsson & Katherein - aproape 48%, urmat de Huawei, cu circa 31%, și Nokia, cu aproape 15%.

Restricționarea unor fabricanți importanți de echipamante de telecomunicații va duce la modificarea acestor cote de piață și întărirea poziției, mai ales, a fabricanților importanți rămași, în final la o piață mai puțin competitivă. Pentru calculul noilor cote de piață s-a presupus că prin restricționarea Huawei (ZTE are o cotă de piața mică), fabricanții mari Ericsson și Nokia vor prelua cea mai mare parte a comenzilor de echipamente 5G. Și poziția furnizorului Cisco s-ar putea întări ușor, dat fiind parteneriatul cu Ericsson. Astfel, cotele de piață ale operatorilor Ericsson și Nokia vor crește la circa 60%, respectiv 30%, iar piața ar deveni un duopol.

Competitivitatea pieței furnizorilor de rețele de telecomunicații se poate măsura prin indexul Herfindahl Hirschman (HHI), definit ca suma pătratelor procentelor cotelor de piață. Pentru o piață competitivă indexul trebuie să fie cel mult 1.800. Conform studiului Oxford Economics, piața mondială a furnizării de rețele de telecomunicații nu este competitivă, indexul având anul trecut, la nivel global, valoarea 2.348. Piața românească este și mai puțin competitivă, indexul având o valoare mai mare - 3.495! De menționat că o contribuție importantă la această valoare o are achiziția Kathrein de către Ericsson, (anunțată anul trecut): doi furnizori cu activități complementare, prin fuziunea cărora rezulta un furnizor total de echipamente pentru rețele de telecomunicații.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite