Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

100 de ani de la nașterea profesorului Cristofor I. Simionescu

17 Iulie 2020



Azi, 17 iulie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea profesorului și savantului Cristofor I. Simionescu (1920-2007), fondatorul școlii de chimia și fizica polimerilor din România, om de ştiinţă de mare recunoaştere internatională, pedagog talentat, creator de şcoală și formator de oameni, personalitate nemuritoare prin activitatea și opera sa.



Profesorul Cristofor I. Simionescu a fost președinte al Filialei Iași a Academiei Române vreme de 23 de ani, vicepreședinte al Academiei în perioada 1974-1990 şi președinte cu delegație al Academiei Române în perioada 1977-1980. În anul 1990 a solicitat şi a obținut revenirea institutelor de cercetare la Academia Română, înstrăinate sub regimul comunist.

Academicianul Cristofor I. Simionescu a excelat în ştiinţa polimerilor, a fost autor a peste 800 lucrări știinţifice, 70 brevete, 23 cărţi, numeroase capitole în cărţi. A pus bazele cercetării românești în domeniul polimerilor și pentru mai bine de 20 de ani a fost unul dintre cei mai citați autori români în peisajul științific internațional. A fost profesor universitar și rector al Institutului Politehnic din Iași, pentru mai mult de două decenii, dar și director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române, timp de 30 de ani, în perioada 1970-2000. În calitate de rector a înființat facultăți, a pus bazele unor noi catedre și laboratoare de cercetare, a construit primul campus universitar modern din România.

Omagiat de Academia Română

Ȋn data de 9 iulie 2020, într-un spațiul neconventional, dar în același timp încărcat de tradiție al Academiei Române din București, Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română a cinstit numele şi amintirea Academicianului Cristofor I. Simionescu prin organizarea unui eveniment omagial, plin de emoție, în cadrul căruia a avut loc lansarea întregului poștal aniversar „Centenarul nașterii academicianului Cristofor I. Simionescu, cercetător de renume al secolului al XX-lea, fondatorul școlii de chimia și fizica polimerilor din România”.



Au fost prezenti membri ai Academiei Române – acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele, acad. Bogdan C. Simionescu, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu, Vicepreşedinţi, acad. Ioan Dumitrache, secretar general, prof. Nicolae Noica, Directorul General al Bibliotecii Academiei Române, acad. Maya Simionescu, acad. Sabina Ispas, acad. Nicolae Anastasiu, dr. Valeriu Ioan-Franc, Director General Adjunct al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) și Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat al Ministerului Culturii.

Exponentul erudiției, seriozității și muncii stăruitoare

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a subliniat: “Academia Română şi-a făcut o datorie de onoare din a cinsti membrii ei, pe care îi considerăm nemuritori. Unul dintre aceştia, nemuritor prin opera sa, academicianul Cristofor I. Simionescu, a avut un rol important în dezvoltarea chimiei din România. A fost șef de școală într-un domeniu important al acestei discipline și în Academia Română a fost membru corepondent, membru titular și apoi a ajuns la conducerea acestei instituții, ca vicepreşedinte şi ulterior preşedinte, onorându-și misiunea în societate, în vremuri care nu erau tocmai bune, reuşind să fondeze cel mai important institut de chimie din Moldova, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ de la Iaşi, şi să-l conducă spre o glorie pe care fiul domniei sale, acad. Bogdan C. Simionescu o continuă în zilele noastre. Figura lui Cristofor Simionescu a rămas întipărită în memoria Iașilor, unde străzile încă îi evocă paşii, unde sunt oameni care l-au cunoascut şi l-au apreciat, dar urmele sale sunt prezente peste tot în această ţară şi mai ales în Capitală, unde a transmis un mesaj extraordinar de seriozitate, de erudiţie, de muncă stăruitoare şi întreprinzătoare, în vremea unui regim care a oscilat foarte mult în a aprecia valorile. În perioada tulbure de după 1974, an când s-au primit ultimii membri ai Academiei Române, și până la căderea regimului comunist a avut de suferit şi acad. Cristofor Simionescu, care a fost şi rectorul Politehnicii din Iaşi. Faptul că Romfilatelia, astăzi, a reușit o cale să îi cinstească memoria ne onorează. Timbrele fac parte din civilizația universală și cinstirea memoriei academicianului Cristofor I. Simionescu, prin acest întreg poștal, nu poate decât să ne bucure”.


Vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan C. Simionescu, și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, punându-și semnătura pe Panoul de lansare a întregului poștal aniversar


O zână bună
Academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, menționa cu emoție: “Am simțit de-a lungul vieții aripa protectoare a chimiștilor. Într-o perioadă foarte dură, în anii 1977-1979, acad. Cristofor Simionescu a fost alături de acad. Condurache din Iaşi zâna mea bună. În anii în care Cristofor I. Simionescu se afla la conducerea instituției, s-a pus problema ca eu şi Nicolae Stoicescu să primim un premiu al Academiei. Regimul se opunea acestui lucru pentru că amândoi fluierasem în biserică…dar Cristofor Simionescu a insistat pentru a primi ce ni se cuvenea şi în final mi-a înmânat diploma personal, mângâindu-mă părinteşte şi asigurându-mă că totul va fi bine. Pentru cei mai tineri e greu să realizeze ce însemna acel moment şi semnificaţia sprijinului primit din partea unuia dintre cei mai importanţi savanți ai vremii, care a asigurat preşedinţia Academiei în nişte condiţii extreme de grele”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite