Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAMV București: drumul spre o nouă paradigmă în educație

29 Iulie 2020



Confruntată cu transformările și noua dinamică mondială generată de pandemia de COVID-19, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV București) a reacționat prompt, inovativ, transformând provocările în oportunități, devenind vector și ambasador al modernizării învățământului superior românesc. Este un rol asumat la nivelul propriei instituții, dar și o datorie extinsă: rectorul USAMV București, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, este președintele Consiliului Național al Rectorilor, al Comisiei pentru învăţământ, ştiință, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, al Agenției Universitare a Francofoniei și un reper pentru educație în mediul universitar și politic. Modelul pe care l-a pus în practică în această perioadă este un pol de excelență academică, dar poate prefigura începutul unei reforme necesare la nivelul întregului sector academic. În cadrul unui cover story dedicat, aprofundăm subiectele și preocupările semnificative ale USAMV București, dar și temele care frământă întreg sistemul de învățământ superior din România.

Specificul și facilitățile admiterii online
USAMV București se află în sesiune de admitere, una atipică sub aspectul formatului, desfăşurată exclusiv online. Ce resurse ați pus în mișcare, ce instrumente aţi dezvoltat pentru a facilita bunul mers al admiterii şi a face tranziţia spre noul tip de învăţământ care se prefigurează pe fondul COVID-19?
Pentru a veni în întâmpinarea viitorilor studenți, pe parcursul sesiunii de admitere în USAMV Bucureşti, am decis ca, în acest an, admiterea să se facă ONLINE, fără a percepe niciun fel de taxe de înscriere sau de înmatriculare. Măsura se înscrie în cadrul unui pachet mai amplu de sprijin, în valoare de peste un milion de euro. Decizia de renunţare la taxele de înscriere şi de înmatriculare are un impact bugetar de peste 300.000 euro (cca. 200.000 euro aferent taxelor de înscriere şi aproximativ 100.000 euro aferent taxelor de înmatriculare). În cadrul aceluiaşi pachet de sprijin au fost achiziţionate, pentru a fi donate elevilor şi studenţilor aflaţi în dificultate, 1.000 de tablete în valoare de aproximativ 200.000 euro, cu abonament inclus/acces nelimitat la internet de mare viteză, plătit pe o perioadă de 2 ani de către USAMV București. De asemenea, pentru a susţine procesul de predare online, au fost achiziţionate laptopuri pentru absolut toate cadrele didactice din USAMV București, în valoare de aproximativ 250.000 euro. O bună parte dintre cadrele didactice au dat dovadă de solidaritate şi au renunţat la aceste mijloace informatice pentru a se constitui o bază de împrumut cu titlu gratuit pentru studenţii care nu dispun de aceste instrumente devenite indispensabile în cadrul procesului de pregătire online. De asemenea, pentru a veni în sprijinul studenţilor, USAMV București a alocat 250.000 de euro pentru acordarea unor forme de sprijin, precum burse din venituri proprii, reducerea taxelor de cămin în cazuri justificate sau locuri gratuite în cămine şi masă gratuită la cantina Universităţii.

Pentru a fi alături de candidaţi, am iniţiat Grupuri de suport online dedicate clarificării oricăror întrebări legate de procesul de admitere în cele 7 facultăți ale USAMV București. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, înregistrând până acum un număr de cca. 6.000 de candidați unici pentru cele aproape 5.000 de locuri disponibile (cu finanţare de la buget - 2.400 și cu taxă – 2.600) aferente celor 60 de programe de licență și master din oferta USAMV București.

Oferta educațională diversificată
Cu ce ofertă educaţională se prezintă USAMV Bucureşti în acest an? Care sunt principalele elemente de valoare care s-au adăugat celor existente şi care înlesnesc hotărârea tinerilor de a opta pentru una din cele 7 facultăţi din cadrul universităţii, pentru programele oferite la nivel de licenţă, master şi doctorat?
USAMV Bucureşti formează specialiști în domenii deficitare la nivelul resursei umane înalt calificate în domeniile Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Medicină Veterinară și Management în agricultură și dezvoltare rurală. Pe lângă acestea, USAMV București are în structura sa două facultăți unice în țară, care pregătesc specialiști în domeniul Îmbunătăţirilor funciare și în Biotehnologii. Oferta educaţională cuprinde programe de master disponibile în limba engleză, precum și programe de licență disponibile integral în engleză și franceză.



Deținem o infrastructură de cercetare performantă și ne–am concentrat pe asigurarea pregătirii viitorilor specialiști de către profesori şi cercetători de înaltă ținută academică. Am pus la dispoziția studenților dotări de excepţie, integrate în două dintre cele mai moderne campusuri universitare româneşti, un număr mare de locuri de cazare, susținem mobilitatea şi deschiderea internaţională, și, nu în ultimul rând, legăturile strânse cu mediul economic, punând un foarte puternic accent pe posibilităţile de practică în sute de companii şi unităţi de stagiu cu care avem convenţii de parteneriat, dar şi în propriile staţiuni de cercetare-dezvoltare. Studenții noștri sunt implicaţi într-o multitudine de proiecte pentru a facilita legătura lor cu mediul socio-economic și integrarea acestora pe piața forței de muncă. Am adaptat programele de studiu la cerințele reale şi actuale ale societăţii, crescând astfel posibilitatea de angajare a absolvenților noștri. În primul an de după absolvire, mult peste 90% dintre absolvenți sunt angajați, mai mult de 70% dintre ei lucrând în domeniul pentru care s-au pregătit. Pentru dezvoltarea spiritului de antreprenor în domeniile specifice de pregătire punem un accent deosebit pe activitatea studenților în Societatea Antreprenorială Studențească existentă în cadrul USAMV București și oferim oportunităţi de implicare a acestora în activități extracurriculare şi de voluntariat.

Infrastructură medical - veterinară unică
USAMV București a inaugurat de curând primul Spital Universitar de Urgenţă Veterinară din România (SUUV), dar şi Centrul Universitar de Medicină Experimentală. Cum vor contribui aceste facilităţi de excepţie la pregătirea studenţilor şi doctoranzilor?
Spitalul Universitar de Urgenţă Veterinară – Prof. Alin Bîrțoiu, inaugurat la începutul acestui an, este o investiție unică realizată atât din resurse bugetare, cât și din veniturile proprii ale USAMV București. Această importantă completare a infrastructurii de educaţie şi cercetare asigură condițiile necesare desfășurării activităților de diagnostic și tratament conform celor mai înalte standarde integrate legislației naționale și europene specifice domeniului în domeniu, generând recunoaşterea internaţională atât în pregătirea clinică a studenţilor veterinari, cât şi în sfera serviciilor educaționale în cadrul cărora abilitățile practice reprezintă o componentă esențială. USAMV București oferă astfel un cadru la nivel de excelență pentru dobândirea acestor competențe și abilități, ceea ce reprezintă un plus important în pregătirea profesională a studenţilor şi doctoranzilor.



Pe de altă parte, pacienții beneficiază acum, pe lângă expertiza certificată a personalului medical, și de o infrastructură complexă, cu dotări de ultimă generație, ceea ce lărgește considerabil plaja afecțiunilor care pot fi abordate, tratate și vindecate (unele chiar în premieră). Putem aprecia că suntem într-o situație „win-win” pentru toți actorii implicați, de la pacienți la studenții care au șansa de a cunoaște şi de a se implica activ în diagnosticarea şi tratarea unei patologii extrem de diverse, aflate în continuă expansiune. Accesul studenţilor şi profesorilor la cele mai moderne dotări ne îndreptăţesc să credem că adresabilitatea programului de studii Medicină Veterinară va crește. Sunt tineri care ne-au păşit pragul în calitate de aparținători ai unor animale cu probleme de sănătate și care, impresionați de ceea ce au văzut, au decis să aplice la Facultatea de Medicină Veterinară, înţelegând că pot dobândi o bogată experiență încă de pe băncile facultății.

Pentru extinderea capabilităţilor de cercetare ştiinţifică, inaugurarea Centrului Universitar de Medicină Experimentală, alături de SUUV Alin Bîrțoiu, reprezintă bază ideală pentru derularea unor proiecte de cercetare cu impact major, împreună cu parteneri din domeniul medicinii umane și nu numai, ceea ce certifică USAMV București drept un actor major în cadrul promovării conceptului inovativ „One Health”, concept unitar care subsumează mediul, animalele și omul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite