Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SupraChem Lab cristalizează la Iași un pol de cercetare performant în chimie supramoleculară

29 Iulie 2020



În 2015, IntelCentru (Centrul de cercetări avansate pentru bionanoconjugate şi biopolimeri) din cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ (ICMPP) din Iași câștiga primul proiect din competiția Orizont 2020: SupraChem Lab - Laboratory of Supramolecular Chemistry for Adaptive Delivery Systems. Acest proiect O2020 de tip ERA Chair a fost, de altfel, primul obținut de România și a beneficiat de o finanțare europeană de 2.5 milioane de euro, care, prin valoarea sa ridicată, a plasat ICMPP pe primul loc la capitolul absorbţiei de fonduri europene timp de doi ani consecutivi. Ajuns la final, după o perioadă de implementare de 5 ani, proiectul SupraChem Lab a reușit să atingă obiectivul major pe care l-a vizat: crearea unui grup de cercetare performant în domeniul chimiei supramoleculare cu aplicații în nanomedicină. Povestea de succes merge însă mai departe: recent a fost câștigat de institutul ieșean un proiect POC, care va asigura în continuare creşterea potențialului temelor de cercetare abordate în proiectul SupraChem Lab de colectivul IntelCentru, implicit evoluția domeniului de avangardă explorat, prin dezvoltarea continuă a infrastructurii de cercetare deja existentă.



Un institut prestigios, conectat la proiecte europene de referință

Despre Institutul de Chimie Macro-moleculară „Pentru Poni” din Iaşi (ICMPP) și despre proiectul Orizont 2020 – SupraChem Lab s-a mai scris. Este important să sublinem faptul că ICMPP a fost creat în 1949 şi reprezintă un institut de prestigiu pentru cercetarea românescă, fiind clasat, conform tuturor forumurilor internaționale (ISI Thomson, SCIMAGO etc.), pe poziții de vârf pentru știința polimerilor din România. Emblematică în istoria institutului este figura academicianului Cristofor I. Simionescu, a cărui comemorare a 100 de ani de la naștere a fost sărbătorită în acest an, savantul de talie mondială fiind cel care a dat suflul şi forma actuală a institutului. Sub coordonarea academicianului Cristofor Simionescu, institutul a devenit un pol de excelenţă în domeniul ştiinței polimerilor din România şi, totodată, a căpătat recunoaştere internațională. Generațiile de azi continuă tradiția cercetării în domeniul științei polimerilor, dar într-o dinamică specifică cercetării moderne şi adaptată la direcțiile de cercetare europene şi internaționale.

De-a lungul timpului, ICMPP a implementat un număr însemnat de proiecte câştigate prin competiţie, contribuind la dezvoltarea sa actuală. Astfel, ultimul proiect implementat, cu finanţare din Fondurile Structurale (InoMatPol), a permis dotarea institutului cu echipamente destinate cercetării specifice chimiei macromoleculare şi supramoleculare de ultimă generație şi, totodată, a permis nu numai reabilitarea clădirii centrale, dar şi a încă două clădiri anexe destinate unor domenii de mare interes, simularea moleculară şi, respectiv, studii de cercetare orientate către găsirea unor soluții moderne de utilizare a principalelor componente ale biomasei vegetale.

O altă poveste de succes referitoare la implementarea Fondurilor Structurale în cadrul ICMPP o reprezintă crearea şi dezvoltarea Centrului de cercetări avansate pentru bionanoconjugate şi biopolimeri (IntelCentru), finalizat în 2012, care a beneficiat de finanţare destinată proiectelor de infrastructură din prima generaţie a Fondurilor Structurale. Realizarea IntelCentru a reprezentat o noua etapă şi viziune în dezvoltarea institutului. Coordonatoarea centrului, dr. Mariana Pinteală, care, de altfel, a implementat şi proiectul propriu-zis de infrastructură, a demarat activitatea de cercetare cu o echipă inițială de trei tineri cercetători, urmărind dezvoltarea unui domeniu nou la nivel european, cel al bionanoconjugatelor aplicabile pentru terapia genică. Povestea este lungă şi frumoasă, iar la ora actuală în IntelCentru lucrează un număr de 30 de cercetători, cu o medie de vârstă de 35 de ani şi cu un impresionant spectru de specializări (medici, biologi, fizicieni, bioingineri, şi, evident, chimiști), care abordează cu mult curaj direcții de vârf în domeniul proiectării, simulării, sintezei şi caracterizării fizico-chimice şi biologice ale bionanoconjugatelor cu aplicaţii speciale. Realizările centrului sunt peste așteptările inițiale, fiind de subliniat şi faptul că aproximativ 50% din echipa centrului nu primește finanțare bugetară, fiind finanţată prin intermediul unor proiecte de cercetare câștigate prin competiție.

SupraChem Lab: un proiect ambițios, cu rezultate valoroase
În 2015 IntelCentru a câștigat primul proiect de tip ERA Chair din cadrul programului Orizont 2020 (nr. 667387) din România, proiect care a adus Centrului o finanțare de 2,5 milioane de Euro, pentru crearea unui grup care să lucreze în domeniul chimiei supramoleculare cu aplicații în nanomedicină. Demn de subliniat este faptul că proiectul SupraChem Lab a reprezentat o oportunitate specială pentru echipa IntelCentru, deoarece a permis cooptarea unui cercetător de prestigiu internațional, în persoana Profesorului Emerit Marc JM Abadie de la Universitatea Montpellier 2, Franța. Timp de patru ani profesorului Abadie i-a revenit misiunea, şi a reușit cu succes, formării unei echipe de tineri specialiști în domeniul chimiei supramoleculare cu aplicații în nanomedicină.

Direcțiile științifice ale proiectului SupraChem Lab constau în dezvoltarea a patru tematici moderne de cercetare: 1. Sisteme dinamice interactive capabile să se autoasambleze, producând canale ionice pentru transportul ionilor sau a apei; 2. Sisteme constituționale pentru transport și eliberare la țintă de ADN sau medicamente; 3. Rețele și (hidro)geluri dinamice pentru livrare, recunoaștere și creștere celulară; 4. Modelare moleculară a sistemelor constituționale obținute în cadrul laboratorului, direcții care permit grupului să abordeze în mod coerent şi cu profesionalism domeniul complex al chimiei supramoleculare.



În cei cinci ani de implementare a proiectului, profesorul Abadie împreună cu echipa de Management a proiectului SupraChem Lab (dr. Marina Pinteala, Coordonator Proiect, și dr. Teodora Rusu, Manager Proiect) au reușit să consolideze o echipă formată din 22 de cercetători, câțiva dintre ei deja activând în institut și 8 noi angajați. De remarcat faptul că echipa, pe lângă faptul că a beneficiat de îndrumarea competentă a profesorului Abadie, a avut parte şi de o formare profesională corespunzătoare pentru a aborda tematica complexă a chimiei supramoleculare, astfel că o privire de ansamblu asupra activității de pregătire a echipei se poate sumariza astfel:



Rezultatele ştiinţifice obţinute de tânăra echipă nu au întârziat să apară şi au fost pe măsura pregătirii şi deschiderii ştiintifice, putându-se măsura prin cele 73 de articole publicate în regim Open Access în reviste de prestigiu internaţional (https://www.intelcentru.ro/suprachem_lab/performance.php) şi în cele peste 145 de participări la manifestări științifice naționale și internaționale. Mai jos este prezentată o sumarizare a rezultatelor obţinute la finalul proiectului:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite