Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centenarul unei personalități proeminente a științei românești: profesorul Cristofor I. Simionescu

29 Iulie 2020




Elogiat de mari personalități științifice și culturale
Dar personalitatea savantului este evocată în diverse și nenumărate ocazii, de reprezentanții instituțiilor pe care le-a creat sau condus, de oamenii care i-au fost prieteni, colegi sau discipoli, de persoanele pe care le-a inspirat ori le-a marcat destinul, sau de toți cei care l-au admirat și respectat.

Spre exemplificare, revistele pe care le-a înfiinţat (de exemplu, Cellulose Chemistry and Technology, fondată în 1967) sau în a căror comitete editoriale a fost membru au dedicat numere speciale (toate articolele erau dedicate profesorului) aniversărilor respective, iar numerele în cauză începeau cu o prezentare a domniei sale. Scurte caracterizări ale profesorului, aşa cum apar ele în materialele publicate sau în prezentările lui cu ocazia diferitelor manifestări ştiinţifice care i-au fost dedicate, îl prezintă astfel: A Man Ahead his Time; A Great Spirit & Visionary; Passion for Science, History & Literature; Fine Sense of Humor; Appreciation of High Core Values; Excellent Organizer; A Man of Rare Integrity and Honor; Enthusiastic Promoter of Emerging Fields; A Courageous Man Who Knew how to Take Risks in Life.

Mai mult, în 2017 a apărut la Editura Academiei Române un volum dedicat – „Cristofor Simionescu, așa cum l-am cunoscut” – ce cuprinde 37 de gânduri, amintiri, evocări ale unor prieteni, colegi, discipoli, foști studenți sau doctoranzi. Am selectat fragmente din cele mai relevante scrieri, fiecare în parte reușind să restituie câte o imagine valoroasă despre personalitatea remarcabilă a omului, profesorului și savantului Cristofor Simionescu.
„Timp de decenii, academicianul Cristofor Simionescu a fost una dintre cele mai reprezentative personalități ale Iașului şi ale științei românești. A marcat viața a generații și a creat instituții. A fost un creator de colective și de reviste, de Școală, un formator de oameni, un rapid și excelent judecător al valorii cercetării, un ingenios arhitect al lumii universitare și științifice din jur... vedea imediat ce e doar poleială, ce e valoare medie și ce e profund, într-o largă arie de domenii.
Dacă ar fi să îl caracterizez printr-o o singură frază aș spune că, dintre toate personalitățile pe care le-am cunoscut relativ bine, era cel care avea cel mai mare respect pentru învățători, pentru carte, pentru școală, pentru cultură și pentru știință, în această ordine și cu litere mari. Un respect imens, admirabil, care îl făcea să fie fățiș și aspru cu cei ce mimau știința”.
Academician Horia Nicolai Teodorescu, inginer

„În eseurile apărute în Cronica și în Contemporanul prin anii 60 și 70 ai secolului trecut il descoperi pe Cristofor Simionescu, blajin și dârz, critic și ironic, patriot profund, informat despre tot ce dezbătea. Aici descoperi omul, omul de calitate, moldoveanul copilărind în spațiul Plopenilor și Dumbrăvenilor lui Eminescu, adolescent la Suceava, la Cernăuți și în Iașii pe care i-a iubit nemăsurat.
Noblețea savantului o recunoști în elogiul înaintașilor chimiști – tot de sorginte ieșeană – Radu Cernătescu, Gheorghe Spacu, Raluca Ripan și în paginile dedicate lui Ilie Murgulescu, cel drag memoriei multora dintre noi. Iar omul profund și delicat îl descoperi în rândurile minunate închinate cu noblețe soției dispărute sau tatălui învățător ce-și dorea ca ultimă mângâiere Balada lui Ciprian Porumbescu.
O tabletă a lui Cristofor Simionescu sună așa: Ce lași în urmă?. El a lăsat în urmă o operă de savant și o amintire de înțelept și – de ce să nu o spun – un fiu, Bogdan, care îi calcă pe urme nu doar în demnități academice ci și, cu mult mai însemnat, în demnitatea umană”.
Academician Răzvan Theodorescu, istoric de artă

„Am asistat în mai multe rânduri la adunări festive și sesiuni de comunicări prezidate de academicianul Cristofor Simionescu. Le patrona cu sobrietate, neagreând sporovăiala searbădă și divagațiile sterile, tolerând însă, când situația o permitea, vorbele de duh și ironiile. Era pe deplin edificat în legătură cu ceea ce se petrecea în fiecare din institutele de cercetări din subordinea Filialei, de standardul proiectelor științifice, știind ce performanțe se obțin, care sunt dificultățile și neîmplinirile; cunoscând personal pe cei mai mulți dintre cercetătorii angajați, se preocupa să le fie repartizate apartamente de la forurile administrative locale, intervenea în situații critice la instanțele abilitate pentru aprobarea deplasării subalternilor dincolo de hotare; a acceptat angajarea în cadrul institutelor subordonate a unor persoane cu dosar pătat, dar de reală anvergură intelectuală, provenind din vechea protipendadă socială sau chiar a celor care suferiseră condamnări pentru acțiuni ostile regimului, demersuri desigur riscante, ce presupuneau abilități diplomatice pentru maleabilizarea decidenților politici”.
Academician Victor Spinei, arheolog

„Academicianul Cristofor Simionescu a fost, pentru mine, un mare şi variat donator. Pornind de la o idee, a reuşit, prin priceperea Sa să o facă să izbutească prin: dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice; valorificarea noilor cercetări în scopul dezvoltării ţării noastre, fapt care i-a adus şi recunoaştere internaţională; i-a învăţat şi pe alţii din ştiinţa Sa, deschizându-le un drum în viaţă; a reuşit să-şi depaşească eşecurile din drumul sinuos al cercetării ştiinţifice pentru izbânda propriilor idei.

Recunoaşterea nobilelor calităţi ale Academicianului Cristofor Simionescu poate fi cel mai bine descrisă de textul Diplomei ce era acordată de Ministerul Instrucţiunii Publice din vremea lui Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret: Pentru pasiunea şi munca dedicate unei Românii a cunoaşterii şi inovării”.
Academician Marius Sabin Peculea, inginer

„Profesorul Cristofor Simionescu nu a fost doar un strălucit om de ştiinţe, ci şi un conducător eficient al instituţiilor universitare şi ştiinţifice pe care le-a condus. A fost un om al faptelor împlinite şi un lider înăscut, care ştia să exercite în mod eficient puterea cu care era investit. Exigent dar nu abuziv, apropiat de colaboratori dar ştiind să păstreze distanţa atunci când trebuia, un conducător cu vederi largi dar fără să neglijeze detaliile. Se adresa întotdeauna interlocutorului direct; dacă era nemulţumit, nu se sfia să-i spună ce gândeşte. Avea o mare capacitate de a-şi adapta discursul în funcţie de mediul căruia i se adresa sau de interlocutor. Ştia cum să-i vorbească pe limba lui unui demnitar sau unui înalt funcţionar de partid pentru a-l convinge să sprijine un proiect universitar, dar ştia să vorbească cu argumente specifice şi colegilor sau tinerilor”.
Academician Viorel Barbu, matematician

„Profesorul Cristofor Simionescu a fost un om de știință vizionar și o personalitate care şi-a depăşit epoca. El a fost un făuritor de știință, folosindu-și imaginația și îndrăzneala pentru a materializa ideile sale despre viitor. A fost un dascăl care s-a concentrat în special pe potențialul tinerilor, pe care i-a încurajat să privească sus, să-și asume ținte posibile, dar greu de atins. Întrucât atenția sa era ațintită permanent spre tânăra generație și posibilitățile ei de realizare, profesorul Cristofor Simionescu avea capacitatea rară de a descoperi talente și de a recruta persoane înzestrate cu calități esențiale pentru o carieră științifică. Rolul său nu se oprea însă aici. După ce descoperea talente, le creștea și le ghida spre performanță. Știa cum să creeze un echilibru între teorie și practică și cum să încurajeze tinerii pentru a dobândi competențe și experiență”.
Prof. Virgil Percec, University of Pennsylvania, Departamentul de Chimie, Philadelphia, USA

„Cristofor Simionescu a fost mai mult decât un cercetător vizionar, care a influențat domeniile chimiei organice și macromoleculare prin numeroasele sale studii și scrieri. El a fost, de asemenea, un administrator eficient, un profesor extraordinar și un mentor spectaculos”.
Prof. Michael L. Klein, Temple University, Facultatea de Știință și Tehnologie, Philadelphia, USA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite