Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tokenizare via blockchain și conferințe dedicate

29 Iulie 2020




Dă-ne încă câteva exemple de tokenizare de succes, pentru că uite, vorbim de tokenizare cu mult înaintea apariției blockchain-ului, însă pare că mai avem de așteptat până la un succes major.
Un exemplu de succes de tokenizare cu utility tokens este Celsius Network din SUA. Ei au observat că e nevoie de o optimizare pe piața de creditare, astfel încât cei care au avut lichidități pentru a credita obțin 80% din profitul generat de activitatea de creditare. Este un salt uriaș când știm cam câți bani primești când depui banii la o bancă normală pentru exact același serviciu în esență. Asta se întâmplă pentru că blockchain-ul elimină mare parte din costurile operaționale.

Și cum au trecut de SEC din SUA? (n. red: SEC este comisia din SUA care se ocupă cu reglementarea acțiunilor și a bursei)
Bănuiesc că stau foarte bine pe zona de compliance pentru că tocmai au trecut de 1 miliard de asset-uri pe care le manageriază, deci mă îndoiesc că nu ar fi în regulă. Oricum, pare că fac foarte bine ce fac pe partea de optimizare de costuri în zona de creditare dacă au astfel de rezultate.

Și Cryptocoin Pro se ocupă de tokenizare înțeleg, pe lângă faptul că este un exchange.
Până să ajung la Cryptocoin Pro povestea a fost mai lungă. În 2012 am participat la un eveniment blockchain în Anglia și în urma evenimentului am decis să achiziționez niște aparate de minat bitcoin, însă nu au mai ajuns la mine pentru că firma de la care le-am cumpărat a intrat în faliment. Asta a fost prima experiență negativă.

În 2016 eram la un alt eveniment, cu un proiect de-al meu, Georanker. Și fiind la acel eveniment de marketing, era un panel de 200 de persoane pe zona de crypto. Atunci am auzit prima oară despre proiectul The DAO, care promitea exact asta, tokenizarea companiilor, descentralizare, evident că am investit și eu în proiect. Proiectul DAO a strâns 150 de milioane de dolari în câteva săptămâni, iar imediat după a fost hackuit, ceea ce a generat fork-ul blocklchain-ului Ethereum. Asta a fost a doua experiență negativă.

Un an și ceva am stat deoparte de zona de blockchain, până când la BoostIT, compania mea de dezvoltare în IT, am tot primit proiecte pe zona de blockchain. Atunci a fost prima oară când am realizat cât e de dificil pentru cineva să cumpere cryptomonezi. Dacă voiai să cumperi Ether de câteva sute de dolari, era extrem de dificil. Așa am identificat o nevoie, ne trebuie o platformă care să faciliteze accesul unui utilizator nou în zona de crypto. Am denumit platforma care a rezultat Cryptocoin Pro. Prin Cryptocoin Pro, un utilizator care are un card în buzunar și vrea să cumpere niște monezi o poată face cu ușurință și nu e deloc anevoios. Întregul proces de achiziție se desfășoară în siguranță și respectând legile în vigoare. Așa am pornit.

De când e Cryptocoin Pro live?

Platforma este live din 2017.

Și ce legătură are Cryptocoin Pro cu tokenizarea?

Cryptocoin a migrat către o platformă de plăți. Ce înseamnă asta? Uite, unul dintre partenerii noștri actuali este Elrond Network, cel mai de succes proiect blockchain românesc. Pentru ei este dificil să meargă în Estonia, să ia licență, să facă propriile proceduri legale pentru a putea încasa bani, de exemplu KYC și multe altele, care costă milioane de euro. Așa că apelează la noi. Noi suntem un fel de Paypal al industriei de crypto, nu mergem pe piața de retail, noi suntem un serviciu pe care îl folosesc alte companii pentru a putea încasa bani de la clienți care la rândul lor primesc cryptomonezi în schimb. Avem și optiune de retail, însă este undeva în spate. Avem deja peste 20 de proiecte integrate cu noi și în pipeline urmează alte 150 de proiecte.

Cum se integrează o companie cu voi? Să spunem că o anumită companie ar fi interesată să intre în zona de crypto și ar vrea să colaboreze cu voi ca să evite ceea ce ai prezentat mai sus?
Integrarea efectivă se face prin API sau printr-un Widget. Utilizatorul intră pe platforma lor și apoi este redicționat pentru plată către platforma noastră, similar cu Paypal să spunem. Noi ne adresăm în mod obișnuit companiilor care deja au un produs în blockchain și au nevoie doar de interfața de plată cu clienții lor pentru a evita restul de dificultăți și a se putea concentra pe serviciul lor.

Poți să ne mai dai un alt exemplu în afară de Elrond?
Un alt client de-al nostru este Ubex, o companie de online ads, unde reclamele pot fi plătite exclusiv cu token-uri Ubex. La Ubex nu poți plăti cu card bancar, ci doar cu token-ul lor. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te folosești de serviciul lor, trebuie să achiziționezi de undeva Ubex, cel mai probabil cumpărând cu cardul bancar Bitcoin și apoi cu Bitcoin cumperi Ubex de pe un exchange. Tot procesul ăsta e anevoios. Aici intervine Cryptocoin.PRO. Noi am simplificat procesul în 2-3 pași. Ai intrat pe Ubex având un card de credit sau un cont bancar, treci printr-un proces simplificat de verificare a identității, introduci datele cardului de credit și în câteva minute ai token-urile Ubex pe platformă și le poți folosi.

Bitcoin a apărut ca un posibil răspuns în cazul unor crize, fiind o monedă care nu este supusă inflației. Acum, din cauza COVID pare că urmează o criză globală. Ce părere ai, cum crezi că vor rezista tehnologia blockchain, respectiv piața de crypto unei crize majore?
Tehnologia blockchain sigur va rezista pentru că se ocupă în principal cu tăierea și eficientizarea costurilor, ceea ce e absolut necesar într-o criză. Blockchain-ul merge mână în mână cu o criză. Dacă vorbim de crypto, e adevărat, Bitcoin a fost creat ca instrument deflaționist și în perioada asta vedem că e în creștere. Uite un lucru interesant, Statele Unite au acordat 1000 sau 1200$ ajutor pentru cei afectați de criza COVID. Coinbase, cel mai mare exchange din SUA, a raportat foarte multe tranzacții de cumpărare de Bitcoin în valoare de 1200$ exact când au fost acordate ajutoarele respective. Ce înseamnă asta? Omul de rând care a primit 1200$ a decis să cumpere Bitcoin de ei, deci oamenii au încredere în Bitcoin ca tehnologie și store of value.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Re
Felicitari pentru articol!
28 Septembrie 2022, 07:40:52