Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hiperspectralitate şi alte tendinţe în imageria satelitară

29 Iulie 2020






Funcţia lor principală, de a capta imagini vizând scoarţa planetei (terenuri, oceane, coaste), face ca sateliţii aceştia să fie foarte utili pentru observarea şi urmărirea dezastrelor naturale, a despăduririlor, a calităţii apelor, a degradării ozonului, a poluării atmosferice, a stării culturilor agricole, a modificărilor climatice, ş.a.m.d.. Şi, în mod firesc, cerinţele care determină evoluţia imageriei satelitare sunt cele referitoare la: dinamică (actualitatea/viteza captărilor, cu emfaza de timp-real); rezoluţia cât mai înaltă a imaginilor obţinute (pentru a distinge/evidenţia cât mai multe detalii); multitudinea/aplicabilitatea spectrelor imagistice colectate.

Se prefigurează o intensificare a dezvoltării serviciului de furnizare a imageriei satelitare MS/HS pentru clienţi privaţi sau guvernamentali, din diverse domenii: agricultură, silvicultură, cartografie, geologie, meteorologie, climatologie, oceanografie, cercetare, administrare urbană, managementul crizelor/catastrofelor, securitate, etc.

Rezoluţia imaginii satelitare se exprimă de obicei în distanţa la sol pe care o reprezintă/acoperă un pixel de imagine digitală raster, ceea ce înseamnă că vor fi detectate de senzor detaliile de la sol comparabile dimensional cu această rezoluţie. (Detaliile mai mari sunt aproape sigur detectate, iar detaliile un pic mai mici vor fi detectate doar dacă benefiază de culoare şi contrast favorabile.) Notăm faptul că rezoluţia imaginii satelitare este diferită de rezoluţia senzorului din camera foto/video de la bordul satelitului.

Companii şi organizaţii din valul NewSpace: SpaceX, Planet Labs, Honeywell International, Blue Origin, Virgin Galactic, Cosine Measurement Systems, Satellogic, OHB-System AG, Lockheed Martin, RSC Energia, Rocket Lab, Relativity Space, Firefly Aerospace, PLD Space, Virgin Orbit, LinkSpace, Axiom Space, Spire Global, Tethers Unlimited, JP Aerospace, Nanoracks, ARCAspace, etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite