Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Margo: secretara, contabila, șefa de personal, jurista, poștașul, graficianul care trimite īn vacanță IMM-urile

17 August 2020



Pe 6 august, la Mamaia, într-o atmosferă destinsă, s-a lansat soft-ul Margo, gândit de către informaticienii firmei Yuka Mobili. Inițial, compania condusă de managerul Serghei Marițoi se ocupa cu producția de mobilier. Serghei își prindea urechile în tot felul de formalități legale, socoteli financiare, nu avea o evidență prea clară a clienților și furnizorilor. Pierdea o groază de timp și ieșeau unele încurcături. I-a venit ideea să investească într-un soft de management pentru instituțiile mici și mijlocii așa cum era și a lui. Asta se întâmpla prin 2016. El și specialiștii pe care i-a angajat au făcut inițial niște variante mai rudimentare, dar, după găsirea unei cofinanțări de patru milioane de lei, au pus la punct o variantă fiabilă a programului.

O piesă de teatru simpatică
În clubul de la Mamaia unde cei de la Yuka și-au lansat produsul, am văzut o piesă de teatru destul de simpatică. Pe scenă apărea la început un manager tensionat și excedat de grijile firmei. Bașca, îi era și cald în costum. Când era pe cale să leșine de epuizare, a apărut actrița Margo, o domnișoară foarte argintie, după port, blondă pe desupra. I-a explicat ce poate să facă pentru el și l-a trimis direct în concediu, într-un paradis insular. Cât timp managerul zburda liber, pe scenă s-a suit Serghei Marițoi, care a început să spună exact la ce folosește programul lansat de echipa lui. Ne-a zis cum cu softul Margo se poate face o bază de date upgradabilă cu clienții, furnizorii și status-ul lor, cu foștii, viitorii și potențialii angajați, cum pot fi ordonate contractele, aranjată pe căprării corespondența, cum pot fi create organigrame ținute la zi ale celor ce lucrează într-un proiect de anvergură. Pe deasupra, Margo poate face și unele operațiuni contabile și mai are rolul important de reminder al unor activități, e un fel de ceas deșteptător. Cu ajutorul programului se mai pot face site-uri pentru promovarea produselor, el poate culege și înmagazina date de interes pentru o companie, are un sistem de generare a conturilor pe diferite platforme digitale, alege și aranjează în pagină poze.


La sfârșit, pe scenă a apărut managerul epuizat pe care-l văzusem în ”deschidere”. Era relaxat, cu o cămașă havaiană și cu o pălăriuță. Îi explica la telefon unui prieten rămas captiv în ghearele muncii cum să facă să își ia și el, anul următor, un concediu lung, într-un loc frumos și să stea lipsit de griji o perioadă.

Ținte înalte
Bineînțeles, programe IT de management mai există, unele chiar foarte fiabile. Serghei Marițoi se bazează însă pe faptul că se învață foarte simplu să lucrezi cu el și că o licență Margo va costa mult mai ieftin decât una a celorlalte produse similare, o sumă pe care să și-o permită IMM-urile, nu doar marile corporații. Ținta omului de afaceri e una foarte ambițioasă. În acest moment vrea să angajeze cât mai multe echipe de ”antrenori” care să îi învețe pe clienți cum să opereze cu Margo. După estimările sale, pe piață există posibilitatea de vânzare a peste un milion de licențe Margo.
Când am văzut câte știe să facă Margo, aproape că îmi venea să negociez și eu pe loc, o licență. Luat de val, mi-a dat seama în cele din urmă că-s doar o persoană fizică și nu un IMM. În plus, fiind pricinos, mi-am zis că nu știe să facă și cafea la filtru sau să spele rufe.



Tags: IMM, IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite