Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Ziua Comunicatiilor – In dialog cu Dragos-Mircea Rebegea, Country Manager Romania and Head of Sales Romania and Moldova, Ericsson

08 Septembrie 2020



Cum arată viitorul rețelelor 5G în România din perspectiva unui lider tehnologic mondial?

Tehnologia 5G este și anul acesta, un subiect „fierbinte“ în România. Pe de o parte mult-așteptata licitație de acordare a licențelor de spectru s-a tot amânat, iar operatorii mobili încă nu cunosc condițiile de participare și nici dacă vor exista restricții în utilizarea anumitor echipamente sau furnizori. Pe de altă parte, recentul proiect al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor de transpunere în lege a Memorandumului 5G cu SUA generează numeroase polemici și interpretări partizane. În acest context, mulți dintre operatori au lansat deja o serie de servicii comerciale 5G, însă momentan au anumite limitări, care țin de spectru și reglementare, pentru a putea realiza implementarea la scară largă. Sunt subiecte „la zi“ despre care am discutat cu Dragoș-Mircea Rebegea, country manager Ericsson România, compania suedeză fiiind nu doar lider mondial în domeniul brevetelor și implementărilor 5G, ci și primul furnizor care a realizat încă din 2017, împreună cu un operator telecom local, o demonstrație a capabilităților tehnologiei 5G în premieră în Europa de Sud-Est.


Dragoș-Mircea Rebegea, Country Manager Romania and Head of Sales Romania and Moldova, Ericsson

5G a devenit un subiect sensibil pentru operatorii telecom din România din cauza amânării repetate a licitației pentru acordarea licențelor de spectru și a incertitudinilor ce planează asupra condițiilor ce trebuie îndeplinite. Suntem în întârziere față de restul lumii?

Aprecierile sunt relative, fiecare țară luând deciziile în concordanță cu interesele naționale și contextele specifice. De exemplu, pandemia de COVID-19 a contribuit semnificativ la amânarea licitațiilor 5G în numeroase țări, nu numai în România. Iar Comisia Europeană a adoptat abia anul acesta Regulamentul privind instalarea infrastructurilor de rețele 5G de mare capacitate. Pe de altă parte însă, dacă ne raportăm strict la cifre, conform celei mai recente ediții a „Ericsson Mobility Report”, la finalul lunii iulie 392 de operatori din 126 de țări anunțaseră investiții în rețele 5G, iar 92 de rețele comerciale 5G erau deja funcționale în 38 de ƫări. Dintr-o perspectivă globală se poate spune că Europa riscă să rămână în urmă cu implementarea rețelelor 5G, fiind depășită de Japonia, SUA, Australia și China.

Pot fi atribuite aceste întârzieri absenței unor furnizori?

Întârzierile care survin nu se datorează prezenței sau absenței anumitor furnizori, ci, în principal, lentorii procesului legislativ de atribuire de spectru și amânării licitațiilor de acordare a licențelor. Ericsson respectă deciziile fiecărui stat în alegerea standardelor tehnologice și ne conformăm principiului liberei concurenƫe care stă la bază funcționării Pieței Comune. Astfel am reușit, de exemplu, să pătrundem și pe piața chineză și să participăm la proiectele de implementare ale rețelelor 5G operate de China Mobile, China Unicom și China Telecom. La momentul actual suntem primul furnizor în domeniul rețelelor comerciale 5G care funcționează deja pe patru continente. Tehnologia 5G Ericsson a fost aleasă de mai mult de 60% dintre operatorii care au lansat rețele 5G și este utilizată de 70% dintre țările care dețin astfel de rețele. Am atins recent borna de 100 de acorduri comerciale sau contracte de implementare de rețele 5G cu furnizori unici de servicii de comunicații, dintre care 56 sunt rețele live. Ne folosim de toate avantajele tehnologice de care dispunem pentru a construi rețele 5G performante și la nivel local și o facem deja împreună cu operatorii telecom din România. Ne dorim însă să vedem cât mai repede extinderea la scară largă a serviciilor 5G, atât pentru comsumatorii rezidențiali, cât mai ales pentru aplicațiile industriale (Industry 4.0), ca un un element esențial în digitalizarea întregii societăți românești.

Când credeți că va fi posibilă extinderea rețelelor?

Sperăm că o vom putea face cât mai curând. Deținem tehnologia și avem experiența necesară pentru a atinge acest obiectiv și avem o vastă relație de colaborare cu operatorii locali, respectând regulile lor. Rețelele Ericsson acceptă cel mai mare număr de dispozitive 5G, specialiștii noștri crescând constant nivelul de interoperabilitate al tehnologiilor proprietare cu toți furnizorii de chipset-uri, gateway-uri, soluții IoT și senzori pentru industrii etc. Încă din 2015, echipamentele Sistemului Radio Ericsson (ERS) sunt compatibile cu rețeaua 5G, fiind livrate în total peste 5 milioane de echipamente – cel mai mare număr de astfel de sisteme instalate din industrie. Portofoliul de soluții Ericsson dual-mode 5G Core permite utilizarea unei singure rețele core atât pentru 5G, cât și pentru standardul anterior (4G), asigurând niveluri ridicate de performanță și funcționalități avansate de automatizare a rețelei. Grație tehnologiei software Ericsson Spectrum Sharing, banda disponibilă poate fi partajată în mod dinamic între frecvențele utilizate de la 4G la 5G în baza cererii de trafic, ceea ce permite valorificarea optimă a spectrului de frecvență, care este o resursă limitată și costisitoare. În plus, soluțiile pe care le-am gândit și lansat pentru conectivitatea industrială – Mobile Private Network, împreună cu soluțiile de tip IoT oferă avantaje importante companiilor dintr-o gamă largă de industrii, permițându-le să își eficientizeze, flexibilizeze și automatizeze procesele de producție, să reducă costurile și pierderile operaționale, precum și să introducă rapid noi capabilități digitale în toate domeniile de activitate.

La nivel global se dă o adevărată bătălie în domeniul patentelor și brevetelor 5G – unde se situează Ericsson în această competiție?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite