Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Ziua Comunicatiilor – In dialog cu Dragos-Mircea Rebegea, Country Manager Romania and Head of Sales Romania and Moldova, Ericsson

08 Septembrie 2020




În ultimul timp au apărut mai multe rapoarte care încearcă să stabilească o ierarhie a companiilor care dețin cele mai mari portofolii de brevete esențiale incluse în standardul tehnologic acceptat (SEP – Standard-Essential Patent) 5G. Multe dintre aceste studii au însă o abordare limitată, bazată pe principii cantitative, care nu pot oferi o imagine completă pentru a realiza o clasificare corectă. Există însă și studii calitative, care realizează evaluări comprehensive, precum cel realizat de compania de consultanță Bird&Bird, specializată în evaluarea portofoliilor de brevete de telecomunicații și în litigiile internaționale de licențiere. Studiul Bird&Bird face diferența între brevetele care aduc contribuții cu adevărat esențiale la dezvoltarea tehnologiei 5G și cele atribuite generic acestui domeniu. Conform criteriului relevanței, Ericsson conduce în topul brevetelor esențiale, cu 15,8%, și deținem primul loc, cu 29,5%, și în ceea ce privește declarațiile de patente 5G care nu au fost încă publicate – o cerere de brevet, de regulă, nu se publică decât după 18 luni de la depunerea sa. Este interesant de observat vizavi de aceste date că, deși Europa înregistrează o întârziere în implementarea rețelelor 5G, UE se situează pe prima poziție în ceea ce privește numărul de brevete esențiale publicate, cu 26,8%, devansând Coreea de Sud (22,9%), China (19,5) și SUA (19,4%).

La începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat și publicat setul comun de instrumente „5G Toolbox“. Cum afectează această inițiativă strategia Ericcson la nivelul Uniunii Europene?


Ericsson susține abordarea unitară la nivel european propusă prin setul comun de instrumente al UE pentru securitatea rețelelor, „5G Toolbox“, respectând totodată deciziile fiecărui stat membru asupra chestiunilor care țin de siguranța natională. Instrumentul adoptat de UE reprezintă rezultatul unui proces început anul trecut și care a dus la definirea a aproximativ 20 de măsuri, cu impact direct atât asupra furnizorilor, cât și operatorilor de rețele 5G. Din punctul nostru de vedere, abordarea promovată de Comisia Europeană este una benefică, pentru că acoperă toți cei patru piloni pe care se sprijină rețelele de comunicații moderne: standarde comune, produse care să adere la standardele respective, configurarea acestor produse pentru a se putea interconecta și funcționa fără probleme și asigurarea securității operațiunilor de rețea.

Revenind pe plan local, care considerați că sunt șansele României de a recupera întârzierea în cursa 5G?

România are o sansă importantă de a fi unul dintre lideri în implementarea 5G, prin crearea unor rețele performante în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și economiei naționale. Am realizat încă din 2017 cu un operator local prima demonstrație live a capabilităƫilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est și avem în derulare deja proiecte avansate cu alți jucători locali importanți. Totodată, la Timișoara, se află unul dintre principalele centre de producție Ericsson, ceea ce poate poziționa țara noastră ca furnizor regional de echipamente 5G. Însă, pentru ca aceste lucruri să se întâmple mai sunt necesare o serie de elemente pe care statul român trebuie să le clarifice, cum ar fi, de exemplu, transpunerea în lege a Memorandumului 5G încheiat cu SUA, aprobarea specificațiilor pentru licitațiile 5G și a taxelor de licență și stabilirea condițiilor pe care furnizorii trebuie să le îndeplinească, în concordanță cu legislația natională. Toate aceste demersuri ar trebui să fie accelerate pentru ca licitația de acordare a licențelor 5G să fie realizată la finalul acestui an și să nu mai fie amânată încă o dată. Totodată, operatorilor de comunicații electronice trebuie să li se ofere cât mai repede un cadru transparent și predictibil în ceea ce privește reglementarea implementării rețelelor 5G, pentru protejarea investițiilor pe care le vor face, și condiții favorabile pentru autorizarea și implementarea infrastructurii necesare.

Vă aşteptăm sa ne urmăriƫi LIVE in cadrul celei de-a 24 a ediţii a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, înregistrare gratuită aici: https://ziuacomunicatiilor.ro/inregistrare/



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite