Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniul senzoristicii și detecției, vârf al cercetării aplicative în INFLPR și pol național de excelență

21 Octombrie 2020




Avem în vedere implementarea soluțiilor noastre de detecție bazate pe biosenzori în platforme de detecție compacte, eficiente și cu cost de producție redus, ce pot fi folosite cu ușurință de către orice utilizator pentru detecția markerilor biologici. Dispunând atât de echipamente complexe, și, mai ales, de personal de cercetare specializat, intenționăm să dezvoltăm atât tehnologii de fabricare de noi senzori de gaze pentru aplicații specifice, de exemplu detecția amoniacului, a compușilor volatili, explozibili sau toxici, toate acestea fiind aplicații de interes pentru protecția populației și economie. În acest sens, ne aflăm în permanentă colaborare cu echipe de cercetare din țară și Europa, precum și cu firme care au interesul de a prelua soluțiile tehnologice dezvoltate de noi”, afirmă dr. Gabriel Socol.

Pentru INFLPR și Secția Laseri domeniul senzoristicii și detecției va continua să acopere un spectru larg de tematici și dezvoltări utile economic și social, ce vor avea ca numitor comun îmbunătățirea calității și siguranței vieții.

Pionierii domeniului
Prof. dr. ing. Dan Constantin Dumitraș împreună cu dr. ing. Doru Duțu a dezvoltat primul ansamblu experimental de detecție de gaze din România, cu scopul precis de a realiza un sistem de spectroscopie fotoacustică ultrasensibil, cu numeroase aplicații în științele vieții. De asemenea, prof. dr. Maria Dinescu a avut o contribuție substanțială în domeniul senzorilor inteligenți pe bază de „membrane” senzitive, cât și a traductorilor cu filme subțiri ce prezintă proprietăți piezoelectrice. În paralel, tehnologia senzorilor cu unde acustice de suprafață - SUAS a fost promovată de dr. Constantin Grigoriu la începutul anilor 2000, prin cercetări de dezvoltare de straturi sensibile nanostructurate pentru senzori cu performanțe îmbunătățite. În aceeași perioadă, prof. dr. Ion N. Mihăilescu a coordonat primele studii de obținere a senzorilor optici de gaze având ca elemente senzitive ghidurile de lumină planare fabricate din oxizi metalici. În prezent, este abordată tematica biosenzorilor plasmonici, dezvoltată de către dr. Iulia Antohe și dr. Gabriel Socol, care au pus la punct un sistem de detecție inovativ cu fibră optică bazat pe fenomenul de rezonanță a plasmonilor de suprafață (FO-SPR), ce permite monitorizarea și analiza interacțiilor bio-/moleculare în timp real.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Felicia ANTOHE
Felicitari intregii echipe de cercetare pentru preocuparile interesante si cu potential ridicat de aplicare practica . Va doresc sa obtineti rezultate valoroase si cat mai multe proiecte care sa asigure o finatare adecvata atat pentru echipamentele necesare cat si pentru mentinerea si perfectionarea resursei umane valoroase. Un cercetator pasionat!
17 Noiembrie 2020, 10:39:29