Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Digitalizarea - motorul propulsării industriei Smart City

21 Octombrie 2020





Digitalizarea este cheia unui viitor transparent, accesibil și smart. Nu mai putem vorbi despre progres, despre inovație și despre durabilitate, elemente atât de necesare evoluției comunităților noastre, fără a îngloba componentele de digitalizare, noile tehnologii și conceptul de Smart City. Legătura de interdependență între aceste componente este din ce în ce mai vizibilă atât pentru mediul privat, cât și pentru sfera publică.

La ediția din decembrie 2019 a Premiilor Industriei Smart City - (SCIA), Asociația Română Pentru Smart City a lansat Carta România 2030, un demers menit să atragă angajamentul instituțiilor în direcția digitalizării comunităților locale, îndemnând primarii să își asume digitalizarea ca prioritate. Pandemia a accelerat procesul de digitalizare în vaste direcții, precum sectorul public (instituții publice), zona economică, zona de cercetare sau chiar mediul de afaceri. Vorbim de o nouă realitate, una digitală și puternic informațională.

ARSC a aderat la statutul de Membru Asociat al Hub-ului Digital de Inovare „Green eDIH” (www.DIH.green) pentru a putea deveni cu adevărat vectorul alinierii accelerate a regiunii București-Ilfov la standardele europene de digitalizare, inovare și cercetare dezvoltare, prin intermediul tehnologiilor verzi de ultimă generație.

„Digitalizarea se întâmplă acum, în timp ce vorbim și este în continuă expansiune, atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Trăim într-o lume care nu mai poate funcționa în afara instrumentelor digitale și a tehnologiei. Nevoia de conectivitate, de informații accesibile și de eficiență poate fi realizată doar prin soluții Smart City, prin lentila digitalizării. Iar digitalizarea și orașele inteligentă coexistă și o vor face în continuare. Digitalizarea este indispensabilă viitorului!”
, Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSC și Membru în „Green eDIH SMART CITY Board of Experts”



Digitalizarea și piața globală de Smart City

Digitalizarea va reprezenta în următorul exercițiu financiar o investiție cheie derulată de orașele inteligente de pretutindeni. Una dintre cele mai importante surse de finanțare viitoare în sfera digitalizării este Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, cu un fond de 2,143 miliarde euro.

Potrivit Smart Cities World, la nivel mondial, piața de Smart City este estimată că va ajunge la 2 trilioane de dolari în 2025. Cele mai mari investiții în proiecte Smart City din lume vor fi în Europa, însă Asia va fi, de asemenea, un candidat promițător. Spre exemplu, India își propune să aibă, până în 2022, 100 de orașe inteligente. Potrivit raportului Digital Cities Challenge, în viitorul apropiat atenția comunităților urbane inteligente va fi îndreptată spre infrastructură digitală, Open Data și digitalizare în sectorul instituțiilor publice. Nu în ultimul rând, viitorul industriei Smart City va sta sub semnul celor mai avansate tehnologii, precum: 5G, Inteligența Artificială, Big Data, transport autonom, etc.

Digitalizarea în mediul economic
Digitalizarea va avea beneficii substanțiale în domeniul economiei. Potrivit Factory 4.0 & Frames, digitalizarea și robotizarea vor aduce peste un milion de locuri noi de muncă în România până în 2030. De asemenea, economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20% din PIB-ul României, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite