Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANAR: De la hārtie și creion, la hărți web și aplicații mobile

21 Octombrie 2020





Informațiile despre apă sunt fundamentale pentru bunăstarea economică națională și locală, pentru protecția vieții și a proprietății și pentru gestionarea eficientă a resurselor noastre de apă. ArcGIS este o platformă geospațială modernă care vă permite să oferiți soluții care să răspundă nevoilor dumneavoastră: să monitorizați, să evaluați, să efectuați cercetări și să furnizați informații. Platforma ArcGIS oferă informații științifice managerilor de resurse, planificatorilor și părților interesate și permite comunității să se implice, să colaboreze și să partajeze hărți și aplicații ușor de utilizat.

Administraţia Naţională ,,Apele Române” (ANAR) este Autoritatea Naţională, aflată în coordonarea autorității publice centrale din domeniul apelor, care administrează bunurile din domeniul public al statului de natura celor prevăzute în Constituția României și care are drept scopuri cunoașterea, protecția, punerea în valoare și utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic, gestionarea reţelei naţionale de măsurători hidrologice, hidrogeologice şi de calitate a resurselor de apă ce aparţin domeniului public, precum și administrarea infrastructurii Sistemului Național de Gospodărire a Apelor.

ANAR este utilizator Esri de mai bine de doi ani pentru gestionarea fluxurilor de lucru cum ar fi colectarea datelor de teren prin intermediul dispozitivelor mobile și dispune de un sistem de producție ArcGIS Enterprise complet funcțional. Pe platforma ArcGIS, ANAR a început proiectarea și implementarea fluxurilor de lucru mobile utilizând Survey123 for ArcGIS.

Implementarea ArcGIS a inclus accesul la aplicațiile Collector for ArcGIS și Survey123 for ArcGIS fără costuri suplimentare, iar utilizarea aplicațiilor a necesitat o formare minimă a personalului. Anterior, ANAR s-a bazat pe servicii și aplicații tradiționale de colectare a datelor, aplicații care erau costisitoare (o operațiune care necesită de obicei angajarea inspectorilor de teren pentru a obține o locație GPS pentru fiecare element). De asemenea, acestea au venit în forme de hârtie, ceea ce le-a făcut dificil de partajat și a dus la inexactități.
În timp ce personalul de birou ANAR utiliza deja produsele ArcGIS Desktop, tehnicienii din teren se bazau pe copii pe suport de hârtie ale hărților de teren, iar toate misiunile de teren au fost efectuate în blocnotes-uri. Migrarea la aplicația Collector for ArcGIS a transformat acest proces și a eliminat o mare parte din dezordine.



Transformare digitală prin soluții Esri

Echipa ANAR a adoptat Esri Geospatial Cloud împreună cu alte produse Esri GIS pentru colectarea datelor în teren aferente lucrărilor hidrotehnice din categoria barărilor transversale (praguri) și a regularizărilor albiilor ce se regăsesc pe rețeaua hidrografică cadastrată a României. Această transformare digitală, însă, a fost mai mult decât o simplă raționalizare a colectării datelor din teren; are capacitatea de a naviga, urmări, supraveghea și explora datele colectate în teren în medii on-și offline.
Aplicația Collector for ArcGIS, alesă pentru fluxul de lucru centrat pe hartă și ușurința de utilizare pentru echipajele de teren existente, a permis ANAR să vizualizeze și să editeze locațiile site-ului pentru a inventaria și vizualiza situația actuală din teren.
Collector for ArcGIS a ajutat la eliminarea deplasărilor costisitoare de revenire în teren pentru verificarea analizelor de la birou. Accesul la mediul online permite retrimiterea datelor pentru actualizarea hărților. Dacă nu există acces la internet, datele pot fi colectate în continuare și pot fi trimise odată ce accesul este disponibil.

Echipele de teren ale ANAR au retras registrele în favoarea aplicațiilor mobile. Transformarea digitală a fost intimidantă pentru unii dintre angajații ANAR, dar, cu tehnologia potrivită, munca de teren a devenit mai ușoară și mai eficientă.
Utilizând aplicația mobilă Collector for ArcGIS, personalul ANAR a putut colecta coordonatele din teren, o fotografie și atributele stabilite de ANAR. Personalul din teren introduce datele necesare atingând ecranul nu mai mult de șapte ori pentru a introduce datele în sistem. În câteva săptămâni, personalul a stocat sute de date aferente pragurilor și regularizărilor albiilor în baza de date ArcGIS Enterprise a departamentului, gata pentru a fi afișate în tablouri de comandă și în rapoarte de hartă.

Datele de la Collector for ArcGIS pot fi copleșitoare din punct de vedere vizual. Pentru a facilita înțelegerea și monitorizarea progresului de către ANAR, echipa a creat un tablou de comandă utilizând aplicația ArcGIS Dashboards. Atunci când există foarte multe date, un tablou de comandă este o modalitate excelentă de a distribui informația în mod eficient celor care gestionează proiecte complexe.
ANAR estimează că utilizarea Collector for ArcGIS a salvat sute de ore de muncă prin eliminarea necesității de a actualiza hărțile, de a folosi notebook-urilor și de a introduce/reintroduce datele manual. În plus, calitatea datelor s-a îmbunătățit deoarece există mai puține erori în datele de intrare, mai puține date lipsă și un număr mai mic de conflicte.

Deși este dificilă cuantificarea unei sume specifice de bani sau timp economisit, utilizarea de către ANAR a aplicației mobile Esri, Collector for ArcGIS a contribuit la crearea unor modalități mai inteligente și mai eficiente de introducere a observațiilor din teren. De asemenea, capacitatea de a comunica aceste rezultate, care nu a fost anterior posibilă utilizând metoda de colectare a datelor pe formulare de hârtie, este un beneficiu major pentru întreaga organizație. Dincolo de aceste beneficii pe termen scurt, ANAR consideră că beneficiile pe termen lung ale observațiilor din teren colectate în timp real se vor materializa prin luarea de decizii mai rapide și mai bune la toate nivelurile din cadrul organizației.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite