Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Deplasandu-ne in teritorii necartografiate - Simpozion pentru utilizatorii Laserului de la Magurele

18 Noiembrie 2020



Moving into Uncharted Territories - Aceasta a fost denumirea simpozionului inaugural pentru potentialii utilizatori ai Laserului de 10 PW – ELI-NP (Laserul de la Magurele). Simpozionul s-a desfasurat on-line si a atras circa 300 de cercetatori din intreaga lume. Reuniunea stiintifica a inceput dupa urmatorul program: 14:00 Romania, 21:00 Japan, 13:00 France, 07:00 New York/USA, 18:30, Mumbai/India in functie de fusul orar unde exista cele mai importante facilitati de acest tip din lume.
Nivelul stiintific deosebit de ridicat a fost demonstrat si de prezenta celor doi laureati ai premiului Nobel pentru Fizica din 2018 care au conceput principiile fizice de functionare a fasciculelor puternic laser de mare putere: Gérard Mourou, IZEST, Franta si Donna Strickland, University of Waterloo, Canada.
Directorul Centrului ELI-NP, Academicianul Nicolae Victor Zamfir, a prezentat stadiul actual al implementarii si a principalelor directii de cercetare validate de Comitetul Stiintific International. Acesta este un proiect implementat de o echipa stiintifica internationala pe pamant romanesc.
Peste 70 de scrisori de intentie de a propune experimente la noul Centru International au sosit deja din intreaga lume si acesta este doar inceputul – spunea Profesorul Kazuo Tanaka, directorul stiintific al Centrului ELI-NP de la Magurele. Atribuirea timpului de cercetare se va aloca exclusiv pe baza de merit stiintific.. Deci, cei mai talentati cercetatori din domeniu vor veni in Romania sa isi verifice ideile bombardand tinte cu laserul de la 10 PW si studiind interactia fasciculelor laser de mare putere cu materia. Programul de experimente pentru utilizatori externi se va incepe dezvolta treptat in urmatorii 2 ani. Cercetarile in domeniul medicinei nucleare, al testarii materialelor noi, al degradarii deseurilor radioactive sunt printre primele programate, studii care vor putea conduce la elaborarea de metode, iar apoi de tehnologii si echipamente. Viata pe Pamant, ca si viata exploratorilor cosmici se va imbunatati datorita cercetarilor de la Magurele.
Dr. Ioan Dancus, dr. Catalin Ticos (ELI-NP), dr. Gianluca Sarri (Queen’s University, Belfast, UK) au prezentat aspecte concrete privind functionarea echipamentelor si modul de operare.
Unul dintre cele mai palpitante momente ale dupa-amiezii de la Magurele s-a intamplat atunci cand s-a simulat (la vedere) atingerea puterii nominale de 10 PW a sistemului de laseri de mare putere. Centrul de comanda arata exact ca la NASA, specialistii de la monitoare si ei la fel, doar persoana care a anuntat performanta a avut vocea mai emotionata decat cea a coordonatorului comunicarii din Statele Unite ale Americii. Directorul tehnic al ELI-NP, dr. Calin Ur s-a dovenit un fin comunicator, moderand intreaga reuniune. Din fericire, ELI-NP nu a anuntat coordonatorul tragerii cu lumina de mare putere: Magurele, we have a situation!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite