Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Stiinta se muta in mediul virtual la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020

26 Noiembrie 2020Un eveniment devenit deja tradiție, menit să aducă știința mai aproape de publicul de toate vârstele, continuă anul acesta într-o formă inedită. Pandemia mută Noaptea Cercetătorilor Europeni în online, iar cele mai strălucite idei ale cercetătorilor români, cele mai atractive experimente și cele mai interesante institute științifice din țară vor fi accesibile publicului în mediul virtual, vineri, 27 noiembrie 2020 (între orele 09:00 și 23:00).


Evenimentul va include webinarii pentru școlile de gimnaziu și liceu, tururi virtuale ale institutelor științifice partenere, emisiuni live cu invitați în studio care vor aborda cele mai noi dezvoltări tehnologice și misterele științei moderne, concursuri, videoclipuri de tip portret care vor dezvălui oamenii din spatele instrumentelor științifice, precum și multe alte surprize.

Evenimentul este organizat în cadrul consorțiului București, din care fac parte opt institute științifice și academice de prestigiu. Cel mai mare partener din cadrul consorțiului este Universitatea din București, reprezentată în proiect prin cercetători de la Facultatea de Fizică și Facultatea de Geologie și Geofizică, precum și printr-o echipă de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

Pe parcursul celor aproape 16 ore de transmisiune, participanții se vor putea conecta la experimente interactive și demonstrații oferite de institutele de cercetare și de către invitați, vor afla lucruri inedite despre misterele naturii și vor înțelege mai multe despre modul de funcționare a lucrurilor ce ne înconjoară, fie ele din domeniul tehnologiei sau nu. Experiența este dedicată atât elevilor, cât și profesorilor, care au nevoie să aducă puțină bucurie școlii online în această perioadă dificilă, dar vizează și publicul larg care dorește să afle mai multe despre secretele științei.

Cercetătorii își vor pune creativitatea la bătaie și vor demonstra că știința este accesibilă oricui, prin experimente amuzante și inedite ce vor aduce mai aproape de inimile vizitatorilor științe complexe precum chimia, fizica, matematica, astronomia și nu numai. Un accent important este pus anul acesta și pe IT&C, cu aplicații dedicate programării pentru copii, dar și pe atât de importantul domeniu al ecologiei, prin concursuri și discuții dedicate protecției mediului și încercării de a restabili echilibrul om-natură din ecosistemul urban, într-o perioadă în care tehnologia pare să ne acapareze viețile și să ne îndepărteze de natură tot mai mult.

Mai multe informații despre program și modalitățile de înscriere găsiți aici, iar dacă vreți să participați la anumite acțiuni sau momente ale zilei, vă rugăm să urmăriți pagina de FB a evenimentului pentru toate informațiile despre desfășurarea sa.

Despre eveniment

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și este un eveniment organizat în fiecare an începând din 2005 ce a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de știință șansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor.

Intitulat sugestiv DoReMi-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o inițiativă globală gândită în scopul stimulării înțelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societății, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative. În România, Noaptea Cercetătorilor se desfășoară simultan în peste 30 de orașe, dintre care amintim orașele partenere: Baia Mare, Brașov, București, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Eforie Sud, Miercurea Ciuc, Iași, Oradea, Pitești, Piatra Neamț, Ploiești, Roșiorii de Vede, Timișoara, Sibiu și Suceava.

În București, evenimentul este organizat de un consorțiu alcătuit din opt institute științifice și academice de prestigiu:

- Universitatea din București

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

- Institutul de Fizică Atomică

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor

- Institutul de Științe Spațiale

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei"

Partenerii media ai evenimentului de la București sunt Comunitatea Educație pentru Știință, Radio România Cultural și Știință și Tehnică.

Noaptea Cercetătorilor 2020 face parte dintr-o serie mai mare de evenimente organizate în cadrul Consorțiului București și dedicate popularizării științei. Printre acestea se numără Școala Altfel la Măgurele”, o serie de webinarii (de o oră) adresate claselor de gimnaziu și liceu desfășurate în perioada 16-27 noiembrie 2020, precum și Cu mic, cu mare … prin Univers”, un târg de educație și de oferte de dezvoltare profesională dedicat studenților pasionați de știință.

Programul detaliat al evenimentului poate fi consultat aici.Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite