Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Educația din România – o urgență. Educația inginerească – o prioritate

03 Decembrie 2020




4. Fiecare copil contează. Semnal de alarmă: învățământul rural
Un sistem de educație sănătos valorifică potenţialul tuturor copiilor unei țări, indiferent de mediul în care trăiesc, urban sau rural. În acest moment România nu are un program strategic pentru învățământul din mediul rural (40%), care pare complet abandonat. Este știut că în perioadele de criză cresc inechităţile în educaţie şi formare profesională, iar în contextul crizei pe care o traversăm acum aspectul devine acut. Familiile din mediul rural, în general cu venituri modeste, resimt cu asprime subfinanţarea învăţământului, iar statisticile realizate în ultimele decenii evidențiază amplificarea inegalității privind accesul la educaţie, cu deosebire la educația superioară. România sacrifică astfel o generație și își compromite singură o resursă umană cu mare potențial, copiii din mediul rural.

5. Concluzii. Formă și reformă
În ultimele trei decenii s-a abuzat de cuvântul „reformă“, în numele căreia au avut loc toate experimentele improvizate din învățământul românesc. Considerăm că este imperios necesară activarea oamenilor competenţi, specialiști cu experienţă! Este nevoie de discernământ, viziune și responsabilitate. Școala românească trebuie refăcută. O strategie coerentă pe termen mediu și lung privind educaţia poate reprezenta cartea nejucată în politica românească, atuul ce va capitaliza potenţialul intelectual autohton. România ar avea enorm de câştigat. Aceasta înseamnă o schimbare reală. De esență. Care ne implică pe toți: elevi, profesori, părinți, decidenți.
Biroul executiv al Coaliţiei Române pentru Educaţie Inginerească – CREDING consideră că actualul contextul al pandemiei şi criza economică generată de aceasta constituie cadrul oportun pentru schimbări de substanţă în sistemul de educaţie, care să ia în considerare adaptarea curriculei la cerinţele dezvoltării ştiinţei, culturii şi tehnologiei şi care să asigure flexibilitatea structurală a sistemului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite