Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

5 ani de Curaj-Experiment-Tenacitate-Alternativă-Tehnologie-Evoluție și Actualitate (CETATEA) – Centrul Energiilor Alternative din INCDTIM Cluj-Napoca

15 Decembrie 2020




Colaborări internaționale
CETATEA are colaborări constante cu grupuri de cercetare din Europa. Astfel, colaborăm cu Université Catholique–Institute of Condensed Matter and Nanosciences, Louvain, Belgia, pe o tematică de studiul și managementul sistemelor de stocare a energiei (bateriile Li-ion și bateriile Plumb-Acid). De asemenea, continuăm o colaborare de geologie în domeniul energiilor terestre cu Institute de Physique du Globe de Paris (IPGP), Franța, pentru experimente de convecție în cercetări geologice bazate pe încălzirea non-contact cu microunde (TERRA-MWH).

Cea mai complexă și de durată colaborare este Colaborarea ATLAS de la LHC-CERN, Geneva, în care grupul de inginerie Hi-Tech este implicat, dar ceea ce considerăm noi ca fiind cea mai importantă colaborare recentă este cea cu Green Energy Institute (GEI) din Coreea de Sud, o legătură făcută prin intermediul clusterului TREC. În Octombrie 2017 a fost organizat primul Workshop al colaborării și a avut loc prima vizită în cadrul colaborării a unui colectiv de management și specialiști de la GEI la INCDTIM și CETATEA. Cu această ocazie a fost semnat protocolul de colaborare. A urmat în Noiembrie 2018 al doilea Workshop bilateral în Coreea de Sud, acasă la Green Energy Institute, Mokpo, provincia Jeollanam-do, cu prima vizită a unei echipe din INCDTIM. Cu aceast prilej am avut ocazia să vedem „pe viu“ un microgrid conectat între cinci facilități de producere de energie verde și consumatori asociați și cum se pune practic problema eficienței de consum și stocare. În 2019, al 3-lea Workshop de colaborare a fost inclus în tematica conferinței bianuale organizate de INCDTIM, „Procese Izotopice și Moleculare“, într-o sesiune de micro-simpozion intitulată „Noi tendințe în domeniul energiilor alternative“. Subiectul colaborării este axat pe cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul energiei verzi: panouri solare transparente, energie eoliană, stocare de energie, microgrid de sisteme „green energy“ și managementul lor.



Participarea în Clusterul TREC
Transylvania Energy Cluster s-a născut ca rezultat al conștientizării importanței schimbării de percepție privind valorificarea resurselor regenerabile de energie și a oportunităților care rezultă din exploatarea lor corectă. Clusterul TREC este parte a rețelei TREC Donau, formată din entități care activează în domeniul energiei regenerabile din zona țărilor aflate pe Dunăre, proiect coordonat de către BDFZ Germania. În anul 2015, INCDTIM - care avea un Centru de Cercetare pentru Tehnologii Avansate și Energii Alternative – CETATEA, proaspăt finalizat, a devenit membru al acestui cluster, a preluat funcțiile de conducere, președinte și director de programe, și a contribuit decisiv la dezvoltarea lui. Astfel, urmărim întărirea colaborării dintre întreprinderi, universități, institute de cercetare, autorități locale și instituții care oferă diverse servicii în domeniul energiei regenerabile. Clusterul TREC a devenit entitate juridică în iunie 2015 și în prezent numără 38 de entități, atât din domeniul de cercetare, cât și firme private și autorități publice. La doi ani de la înființare, clusterul a obținut certificarea SILVER și în acest moment se află în proces de certificare GOLD, o certificare acordată de secretariatul European al analizei de Cluster pentru excelența managementului de cluster. INCDTIM împreună cu primăria Cluj-Napoca prin Cluj Innovation Park (membri TREC) are în implementare un proiect pe Axa de competitivitate 1, direcția Clustere de Inovare, și va crea un parc experimental mixt de energie în zona Lomb din Cluj-Napoca, care va funcționa în regim microgrid, alimentând clădiri din cadrul Cluj Innovation Park. Elaborarea proiectului tehnic și alegerea echipamentelor fotovoltaice și eoliene din parc a fost realizată de grupul cercetătorilor din CETATEA, pe bază de experimente și măsurători de peste 4 ani. Proiectele, alături de autoritățile locale, continuă. Astfel, trei membri ai clusterul TREC - Primăria Municipiului Cluj-Napoca, INCDTIM și Aries Transilvania - au în implementare un proiect Horizon 2020 cu aplicație directă în eficientizarea și optimizarea fluxului de energie în municipiul Cluj-Napoca. Împreună vom stabili politici publice locale de eficientizare energetică și de conștientizare a consumului de energie în Cluj-Napoca. Asfel, clusterul TREC este un pilon important în dezvoltarea energetică locală din următorii ani și un membru activ în construirea strategiilor de dezvoltare locală și regională.

Concluzii
Obiectivul principal al centrului CETATEA a fost de la început dezvoltarea de modele funcționale de echipamente pentru cât mai multe forme de energie alternativă, cu scopul de a le transfera tehnologic unor producători locali. Din păcate, mediul de afaceri autohton este orientat spre a cumpăra toate echipamentele energetice pentru dotarea unor parcuri. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am început proiectul CITAT-E. În cadrul parcului inovativ de 1MW vom putea să demonstrăm la scară mare funcționarea eficientă a unui sistem grid gestionat automat. Totodată vom putea amplasa acolo prototipuri și demonstratoare ale echipamentelor realizate prin cercetările noastre. După experiența dobândită până în prezent, putem trage următoarele concluzii importante privind utilizarea energiilor alternative, în comunitățile izolate în prezent:
• Pentru obținerea unei eficiențe maxime este important să se folosească împreună mai multe surse de energie din gama celor alternative: solară, fotovoltaică sau concentrată, eoliană, microhidrocentrale, biogaz, geotermală, pompe de căldură, etc.
• Comunitățile de gospodării care produc și/sau consumă acest mix de energie vor fi conectate în rețele microgrid, cu gestionare automată a producției și consumului. Pentru fiecare comunitate este necesară o evaluare exactă a consumurilor și surselor potențiale de energie alternativă, soluția fiind personalizată în funcție de aceste date.
Când am propus proiectul CITAT-E pentru construcția parcului experimental de la Cluj Innovation Park, au fost specialiști din energie care ne-au spus „-Nu veți reuși, pentru că la Cluj nu bate nici soarele nici vântul!”. Ambiția noastră este de a demonstra că mama natură ne dă soare și vânt tuturor – esența problemei constă în a capta și converti eficient o cantitate cât mai mare din ce primim.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite