Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Regenerare urbană prin industrii creative - o provocare europeană asumată de Universitatea Politehnica din București

15 Decembrie 2020



Lansat recent, RESTART_4Danube este un proiect european transnațional adresat țărilor din regiunea Dunării și nu numai. Proiectul are ca țintă crearea unei strategii și a cadrului de politici publice pentru regenerare urbană prin industriile creative, iar Universitatea Politehnica din București (UPB) este coordonatorul proiectului.

Conceptul de regenerare urbană poate suna unora drept ceva nou, hip, însă există încă din secolul 19 și a avut o creștere semnificativă începând cu anii 40. Pe scurt, oamenii și apoi statele au înțeles că spațiul în care trăiești își lasă semnificativ amprenta asupra modului în care se desfășoară atât activitățile economice, cât și cele creative.

U.E. finanțează multiple proiecte de regenerare urbană, inclusiv în cadrul Interreg Danube Transnational Programme - DTP, menite să încurajeze țările să colaboreze între ele pentru beneficiu reciproc și european.

U.E. înțelege că este din ce în ce mai greu să tragi o linie de demarcație între artă, știință, tehnologie, relații sociale și activitate economică. Toate laturile culturii umane se îmbină, toate sunt influențate de mediu și toate trebuie să coopereze între ele pentru a crea comunități productive și creative.

În iulie 2020, Interreg - DTP a demarat proiectul RESTART_4Danube, la care participă 11 țări cu acces la Dunăre și adiacente, precum Germania, Bulgaria, Austria, Ungaria, România, Croația, Estonia, inclusiv Ucraina și Republica Moldova. În România proiectul are drept parteneri Universitatea Politehnica din București, care este și coordonatorul acestuia, Ministerul Dezvoltării Regionale, IPA S.A - Craiova și Municipalitatea Craiova. RESTART_4Danube este un acronim de la Boosting cREative induSTries in urbAn Regeneration for a stronger Danube region.

Cum îi spune și numele, proiectul are ca obiectiv principal crearea unei strategii de regenerare urbană prin industriile creative, precum și a cadrului de politici publice aferent. Proiectul a demarat la 1 iulie 2020 și are un buget de aproape 2 milioane de euro pe 3 ani de zile.

De la muzică la arhitectură, de la realitate virtuală la biochimie, proiectul are scopul de a crea cadrul care să faciliteze artiștilor sau creatorilor accesul la spații unde să își poată desfășura activitatea în mod original. Proiectul poate crea sau reorganiza hub-uri și chiar cartiere întregi dedicate creației. Fiind vorba însă de industrii creative și soluțiile pot fi creative și nu se limitează la cele enumerate.

Primul Focus Grup, primele idei

Cum ținta proiectului sunt industriile creative, subiect care mie îmi este destul de familiar și industrii în care am activat sau activez, pentru a înțelege mai bine proiectul RESTART_4Danube în România am participat din partea Market Watch la primul focus grup organizat de UPB.

Numele participanților la focus grup a fost anonimizat conform normelor GDPR în vigoare, așa că nu voi putea nominaliza participanții, însă au fost prezenți un profesor universitar, reprezentat totodată al firmei de arhitectură care a proiectat noua aulă a UPB, creatorul unui proiect de e-learning, reprezentantul unei firme de IT specializate pe realitate virtuală și inteligență artificială, un doctorand al UPB care activează în sectorul de chimie și materiale inteligente și un student din UPB.

Cât de ușor îi e unui sculptor să expună într-o stație de metrou? Cât de ușor îi este unui muzician să organizeze un concert într-o gară sau într-o clădire de patrimoniu? Este o birocrație nedorită și de multe ori justificată: există risc de incendiu, acum avem și risc epidemiologic, și pe niciunul dintre ele nu ne mai dorim să ni le asumăm. Impactul pandemiei de SARS-Cov-2 nu poate fi ignorat când e vorba despre orice tip de interacțiune socială mai extinsă, așa că proiectul a fost nevoit să introducă puncte speciale legate de protecția epidemiologică a activităților creative.

Astfel, unul dintre subiectele abordate a fost chiar crearea de soluții noi de ventilare a spațiilor și a mijloacelor de transport, care nu au fost concepute să reziste unei pandemii, precum și reorganizarea spațiilor vechi în acest sens. În zona de IT s-a discutat despre digitalizarea proceselor și despre învățământul online, cât și despre faptul că domeniul este mult mai favorizat de investitori față de alte domenii creative.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite