Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Reimaginarea educației īn era digitală

15 Decembrie 2020



• Universitățile care se adaptează vor ieși mai puternice din vremurile de criză
Instituțiile care excelează în planificare, comunicare și în rezolvarea problemelor sunt pregătite să răspundă provocărilor globale îmbunătățind modul lor general de lucru. Chiar înainte ca sectorul învățământului superior să fie afectat de criza SARS-CoV-2, exista o direcție clară a instituțiilor de învățământ în sensul creșterii nivelului de flexibilitate instituțională. Finanțarea, concurența ridicată și globalizarea erau deja motive serioase pentru care universitățile își analizau activitatea și gândeau modul în care s-ar putea adapta mai bine la o piață aflată într-o schimbare accelerată. Putem adăuga faptul că această criză [COVID-19] ar putea fi urmată în viitor de alte perioade complicate, care ar putea afecta ceea ce predăm, cui predăm și cum predăm. Aceste lucruri împreună presupun o curriculă evoluată și modalități de predare adaptate.



Misiunea fiecărei universități din România trebuie asumată, recunoscută și finanțată în consecință

Avem două drumuri pe care le putem urma. O cale duce înapoi la locul unde se aflau lucrurile înainte de criza COVID-19, un sistem care, în general, a funcționat în ultimii zeci de ani. Cealaltă cale se concentrează pe investiții mult mai mari în educație, dar și pe conexiunea cu studenții, în timp ce ne asigurăm că învățarea se întâmplă nu doar prin rezultate ale evaluărilor, ci prin a fi mai strâns conectați la realitățile de zi cu zi cu care se confruntă studenții.

Universitățile din ce în ce mai flexibile pot fi un răspuns la criza actuală și o cale de dezvoltare puternică. O universitate adaptabilă are capacitatea de a pivota și schimba abordarea educațională, dar nu în detrimentul proceselor sale de bază. Schimbările pe care le implementează vor pune întotdeauna accentul pe misiunea academică, dar și pe parteneriatul cu mediul socio-economic. Universitățile vor trebui să devină adevarate motoare ale dezvoltării locale și regionale.
Ar fi redundant să spunem că 2020 a fost un an tumultuos pentru învățământul superior global și că, în multe privințe, viitorul pare greu de prevăzut. În mod sigur vom depăşi această perioadă de criză, dar la fel de sigur este că lumea va arăta altfel, la fel de sigur este că se va merge mai mult pe învățare online şi telemuncă şi cei care înţeleg acest lucru vor fi într-adevăr smart.

Dezvoltarea și evoluția sunt strâns legate de sistemul de învățământ, fiind componente fundamentale ale fiecărei societăți. Trebuie luate măsuri fundamentale pentru echitate, calitate și performanță în domeniul educației:
• Promovarea unei viziuni coerente în educație, transpartinice și competitive la nivel internațional.
• Calitatea în educație prin măsuri integrate la nivelul educației timpurii, învățământului primar, gimnazial, liceal și terțiar.
• Dezvoltarea unei infrastructuri adecvate în educație, în paralel cu profesionalizarea managementului conducerii unităților și instituțiilor de învățământ și formarea cadrelor didactice.
• Dezvoltarea rutelor (fluxurilor) de educație profesională în regim dual, la nivel secundar și terțiar.

USAMV Bucureşti este natural orientată către tehnologie, noutate și inovare, dorind să fie locul în care tehnologia întâlnește viața, depășește obstacolele și aduce succesul. Suntem ferm convinși că doar cei capabili să se adapteze vor reuși și am demonstrat că We practice what we preach (n.r. Punem în practică ceea ce susținem) în calitate de facilitatori, vectori, dar și creatori ai schimbării.
Tradiția de aproape 170 de ani a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București se îmbină dinamic cu modernitatea, într-o continuă adaptare la cerințele societății românești și europene privind asigurarea de forță de muncă înalt calificată, capabilă să facă față provocărilor multiple cu care se confruntă.



Învățământul agronomic și medical veterinar din USAMV București va continua să fie deschis la dialogul cu partenerii din zona socio-economică, care sunt principalii noștri beneficiari și împreună cu care vom îmbunătăți continuu conținutul curriculei/programelor de studii pentru a răspunde nevoilor sectorului productiv, dar și a celui de servicii.
Agricultura românească, industria alimentară, protecția mediului au nevoie de soluții concrete la multiplele probleme pe care le întâmpină, legate de schimbările climatice, reducerea suprafețelor de teren cultivate, nevoia tot mai mare de alimente, poluare, etc.

În acest context, activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare și învățământul de profil din USAMV București sunt de actualitate, oferind competență academică și multiple servicii adaptate specificității condițiilor locale, fermelor și satului românesc.
Noile tehnologii prietenoase cu mediul sunt deja incluse în cursurile și lucrările practice la care studenții noștri participă, iar tehnologiile informațiilor și comunicării îi pregătesc pentru agricultura viitorului. Astăzi, ca și în viitor, învățământul din USAMV București va fi în sinergie cu învățământul european și mondial, iar numărul acordurilor de colaborare aflate în derulare va crește, ca și numărul studenților străini care au ales să studieze în universitatea noastră.
Învățământul terțiar nonuniversitar (învăţământul postliceal) se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Este un nivel de educație intermediar, necesar în orice societate modernă. Acest tip de formare joacă un rol esențial în societate, prin promovarea inovării, dezvoltării și creșterii economice și îmbunătățirea generală a bunăstării cetățenilor. Printre cele mai prestigioase universități din lume oferă opțiunea acestui tip de învățământ.
În cadrul USAMV București am dezvoltat 2 Colegii de Învățământ Terțiar nonuniversitar.

În cadrul Facultății de Îmbunătățiri funciare și ingineria mediului, specializările:
• Topograf în construcții;
• Tehnician laborant pentru protecția calității mediului;
• iar în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, specializările:
• Tehnician în controlul produselor agroalimentare;
• Tehnician în prelucrarea cărnii și laptelui;
• Tehnician pentru panificație și produse făinoase.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite