Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dan Cîmpean, director CERT-RO: „România are potențial să devină actor internațional important în domeniul securității cibernetice“

15 Decembrie 2020



Eset Security Days a reconfirmat și la a patra ediție faptul că a devenit un eveniment important pentru industria IT&C locală. Anul acesta, Dan Cîmpean, noul director CERT-RO, a anunțat o serie de schimbări importante care, dacă se vor materializa, vor influența profund dezvoltarea domeniului securității cibernetice în România.

Ajuns la cea de a patra ediție, Eset Security Days a reușit și în acest an să înregistreze o audiență numeroasă, chiar dacă evenimentul este, în continuare, unul de nișă, fiind adresat în principal experților în domeniul securității informatice. Priza la public – exclusiv online, de data aceasta – a fost asigurată prin respectarea rețetei de succes de anul trecut, bazată pe diversitatea și actualitatea tematicilor abordate, dar și pe lipsa prezentărilor de produs.

Principala noutate a Eset Security Days 2020 a reprezentat-o participarea lui Dan Cîmpean, care de la începutul lunii mai a.c. este director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
Însă nu pentru mult timp, pentru că planurile noului director prevăd înlocuirea „anticului“ CERT-RO cu mai modernul Directorat Național de Securitate Cibernetică (DNSC), structură care se dorește a fi mai adaptată cerințelor și nevoilor actuale în domeniul securității cibernetice.



Când Centrul nu mai face față cerințelor

CERT-RO așa cum a fost el gândit în 2011, când a fost înființat, nu mai corespunde cerințelor și provocărilor actuale și nici strategiei naționale de securitate cibernetică. Nouă ani înseamnă, în domeniul securității informatice, istorie antică. Dacă ne uităm în jurul nostru la alte state membre ale Uniunii Europene, vedem că țările mature și capabile au evoluat rapid, de 5-6 ani, de la simple echipe de răspuns la incidente către alte tipuri de structuri naționale, pentru a face față provocărilor securității cibernetice. Asta vrem să facem și noi în România“, a explicat pragmatic Dan Cîmpean, care a fost categoric, explicând că este necesară o schimbare structurală: „Nu dorim un CERT-RO versiunea 2.0, o supă reîncălzită, ci o instituție nouă, agilă, capabilă să se ridice la nivelul provocărilor secolului XXI.“

Nevoia schimbării a fost justificată nu doar prin inadecvarea actualei structuri în fața noilor provocări apărute în domeniul securității informatice, ci și prin obiectivul extrem de ambițios asumat de a poziționa România ca jucător-cheie la nivelul Uniunii Europene. „Ambiția noastră este să reușim ca România să devină un actor important la nivel internațional în domeniul securității cibernetice. Avem potențial și, pe baza a ceea ce s-a realizat deja la nivel național, putem mult mai mult“, a declarat optimist noul director, care a prezentat pe larg ce prevăd planurile sale de schimbare.

Cum ajungi să fii un jucător-cheie
Planuri care au demarat deja și sunt într-un stadiu avansat. Pentru aceasta, echipa lui Dan Cîmpean a colaborat, începând din vară, cu mai multe instituții ale statului – ministere, autorități, agenții etc. – și a lucrat împreună cu experți tehnici și juridici și cu specialiști în arhitectură instituțională pentru a defini ce ar trebui să facă noul Directorat Național de Securitate Cibernetică.

Suntem în faza de finalizare a detaliilor și sperăm ca, foarte curând, să putem obține aprobarea guvernului printr-o Ordonanță de Urgență prin care să fie creat acest Directorat. Dacă dorim să fim una dintre țările active în domeniul securității cibernetice, credem că e timpul ca statul român să ia măsurile necesare pentru a fi în rând cu lumea și în pas cu vremurile și să creeze acele capabilități de care avem nevoie la nivel național. Trebuie să evoluăm de la un birou dintr-un minister la o agenție națională, pe care am numit-o «Directorat» nu întâmplător, ci pentru că această nouă entitate trebuie să fie acel actor capabil să aducă la acceași masă mediul guvernamental, cel privat și cel academic, precum și organizațiile neguvernamentale“, a explicat directorul viitorului Directorat. „Alianța tripartită“ – dintre mediul privat, cel guvernamental și universități – este o garanție, în opinia lui Cîmpean, a succesului acestui proiect și un atu important în atragerea de fonduri europene. Pe de altă parte, colaborarea – de data aceasta la nivel european – reprezintă un element-cheie al eficienței viitoarei structuri.

După cum se poate vedea, planurile sunt ambițioase și într-un stadiu destul de vansat. Rămâne însă de văzut cât de rapid se vor putea concretiza în actualul context politic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite