Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca isi consolideaza infrastructura de educatie, cercetare si inovare printr-o finantare BEI de 21 milioane euro

21 Decembrie 2020



Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este prima universitate din țară care va beneficia de finanțare din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din România, ciclul 2021-2025. Banca Europeană de Investiții s-a angajat să susțină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca printr-un împrumut în valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani. Împrumutul Băncii Europene de Investiții susține co-finanţarea unei investiții de capital în valoare totală de 44 milioane Euro a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și permite crearea de noi locuri de muncă în educație și cercetare de înalt nivel. Investițiile preconizate vizează modernizarea infrastructurii educaționale și de cercetare, dar și îmbunătățirea condițiilor generale de viață pentru studenții și angajații Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Aceste investiţii sprijină proiectele asociate unor obiective strategice majore de dezvoltare a instituției.



Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de predare, cercetare, inovare dar și a condițiilor de viață ale studenților în universități din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanțările acordate susțin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătățirea mediilor de învățare, creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Suma totală alocată de BEI prin acest program este de 100 milioane Euro.

Contractul de împrumut semnat de UTCN, în data de 27 noiembrie a.c., reprezintă primul sprijin acordat unei universități din România, de către Banca Europeană de Investiții, în cadrul acestui program de susținere a învățământului superior, lansat la începutul anului 2020. Împrumutul este garantat de Fondul European pentru Investiții Strategice, nucleul planului de investiții pentru Europa - cunoscut și ca „Planul Junker” și este acordat în cadrul programului “Romania Higher Education Programme Loan”.Planul de investiții al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în 3 clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spații pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, precum și construirea de noi spații de cazare pentru 300 de studenți, alături de renovarea celor existente. Investițiile vor asigura, de asemenea, o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale precum și mutarea bibliotecii universității și a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generație.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se prezintă astăzi ca fiind o instituție de învățământ superior modernă, diversă și complexă, cu o identitate bine conturată, implicată activ în ecosistemul local, regional și național, recunoscută și apreciată ca fiind un furnizor de educație, cercetare, transfer tehnologic și inovare de înaltă calitate. Sprijinul BEI acordat universității noastre, pentru cel mai mare program de investiții de capital pe care l-am avut vreodată, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare şi cercetare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Suntem mândri că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate din țară care a primit aprobarea BEI de finanțare prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din România 2021-2025”, a spus Prof. dr. ing. Vasile Țopa, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Banca Europeană de Investiții are plăcerea de a sprijini ambițiosul proiect de modernizare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Finanțarea din partea BEI în valoare de 21 milioane Euro, pe o perioadă de 25 de ani, va consolida și mai mult excelența academică și științifică a UTCN, demonstrând modul în care investițiile vizionare în învățământul superior pot îmbunătăți educația, cercetarea, inovarea și eficiența energetică”, a spus Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru România.

Primul sprijin din partea BEI acordat vreodată pentru investiții la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va fi în beneficiul a mii de studenți, va îmbunătăți inovarea și cercetarea și va crea sute de locuri de muncă.

Sprijinirea investițiilor în învățământul superior de pe întreg teritoriul României
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate care va fi sprijinită prin noul program de finanțare pentru învățământul superior din România, program în valoare de 100 milioane Euro, optimizat de BEI și garantat de Fondul European pentru Investiții Strategice. În prezent, BEI examinează posibilitatea finanțării mai multor universități din țară, alte proiecte urmând să fie anunțate în săptămânile următoare. Programul propus pentru perioada 2021-2025 urmează acordului de finanțare semnat de BEI cu Universitatea Politehnica din București în anul 2019, în valoare de 25 milioane Euro care s-a dovedit a fi de un real succes și care se dorește a fi multiplicat prin programul nou propus.

Transformarea campusului Universității Tehnice din Cluj-Napoca
Noua finanțare BEI va îmbunătății calitatea activității de predare și de cercetare, precum și viața studenților din campusul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Programul de investiții va consolida și mai mult rolul UTCN de lider al excelenței academice din România, va reduce numărul studenților nevoiți să se specializeze în străinătate făcând universitatea și mai atractivă pentru studenții străini.

Creșterea numărului de studenți cu înaltă calificare
Extinderea și îmbunătățirea calității spațiilor destinate predării și cercetării din cadrul UTCN va contribui la creșterea numărului de absolvenți cu înaltă calificare, esențial pentru intensificarea activităților de dezvoltare și inovare în domeniul specializărilor inteligente și va răspunde cerințelor marilor angajatori din nord-vestul României.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite