Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

In memoriam academician Dan Dascălu

11 Februarie 2021



Pe data de 10 februarie, academicianul Dan Dascălu, principalul colaborator al revistei Market Watch în ultimii 20 de ani și cel mai bun analist al sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România, a trecut în neființă.

Academicianul Dan Dascălu a fost membru titular al Academiei Române, profesor emerit, fondator și director – între 1993 si 2011 – al Institutului Național de Microtehnologie, IMT din București.

În data de 17 august 2018 academicianul Dan Dascălu a fost invitat la emisiunea Ascultă vocile de azi, realizată de Corina Negrea. Pe site-ul Radio România Cultural, la secțiunea Știință, poate fi ascultat interviul integral:

https://www.radioromaniacultural.ro/asculta-vocile-de-azi-academicianul-dan-dascalu/
Aici descoperim și prezentarea principalelor momente din lunga și bogata sa activitate profesională.


Academicianul Dan Dascălu (născut la 5 aprilie 1942, la Craiova), a urmat Școala Generală Nr. 50 (Bd. Panduri) din București, unde învățătorul său (Foto 1) i-a deschis gustul pentru matematică. A urmat apoi Liceul Nr. 1 Nicolae Bălcescu (care și-a reluat ulterior denumirea de Colegiul Național Sfântul Sava (Foto 2), cu colegi selectați de către diriginte (prof. Caloianu) într-un fel de clasa speciala de matematică (cum am numi-o astăzi). Performanța acestor elevi a fost dovedită repetat la Olimpiadele de Matematică.


Foto 1


Foto 2

După absolvirea liceului (1960) a oscilat între Facultatea de fizică de la Universitate și Facultatea de Electronică de la Politehnică, alegând-o în final pe cea de a doua. A fost repartizat (1965) la Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele, dar în final repartiția i-a fost modificată pentru Institutul Politehnic București (IPB) de către Prof. Mihai Drăgănescu, la vremea respectivă Decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații (schimb de locuri între doi absolvenți). A funcționat fără întrerupere în Facultatea de Electronică, fiind și după pensionare activ în calitate de profesor emerit.

Dan Dascălu a început doctoratul în 1967 și și-a susținut teza în 1970, după un stagiu de cercetare la Universitatea din Birmingham, Anglia. A fost primul doctorat finalizat din școala de dispozitive semiconductoare a profesorului Mihai Drăgănescu, șeful Catedrei de Dispozitive, Circuite și Aparate Electronice, ulterior Președinte al Academiei Române. Prof. Drăgănescu l-a îndrumat pe Dan Dascălu încă din studenție, fiind și conducătorul proiectului de diplomă. Din acea perioadă datează primele rezultate științifice originale publicate mai întâi în țară, apoi în străinătate. Foto 3 reprezintă un grup de cadre didactice din Facultatea de Electronică și Telecomunicații a IPB.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
SABINA BUIDAN
A avut norocul sa aiba langa el o femeie minunata, colega noastra TANA, care i-a asigurat linistea atat de necesara unui cercetator permanent si unui spirit neobosit, avid de a afla noutatea si schimbarile produse de aceasta in viata cotidiana a noastra si a generatiilor de dupa noi. Mult prea devreme a plecat de langa noi dar, in afara de cercetarile lui, a lasat in urma o familie minunata - doi copii realizati profesional si trei nepoti la inceput de drum in cariera pe care sigur ar mai fi dorit sa-i vada in evolutia lor. Multa stima si pretuire pentru intreaga familie Dascalu. Condoleante si sincere regrete. Iar pe Dan, Dumnezeu sa-l primeasca de-a dreapta Lui
15 Februarie 2021, 11:02:53
Virgil Ciuca
Am fost cu Dan coleg de grupa pentru trei ani la Fc. de Elctronica si Tc. Dan a fost un coleg deosebit si deosebit a fost si a ramas si ca roman si om de stiinta! El tacut iar eu nu prea sociabil! desi olteni amndoi, cel putin prin locul nasterii, nu cred ca am schimbat mai mult de doua trei cuvinte in cei trei ani! Am vorbit cu Dan la telefon ceva mai mult mai acum zece ani dupa ce revenisem in Tara dintr-un "exil" la cerere! Colega de grupa mi-a fost si Tana, sotia lui!, o "fiinta" cum rar intalnesti! Am aflat destul de tarziu si doar intamplator despre trecerea lui Dan la cele vesnice si nu am stiut cum sa reactionez. Nu stiu multe! Dan Dascalul va ramane insa si peste veacuri o personalitate de referinta in lumea stiintifica romaneasca si nu numai! Condoleante familiei Dan Dascalu. Virgil Ciuca Bucuresti 16 iulie 2021
16 Iulie 2021, 02:47:39
Mira Caldararu
Dan Dascălu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronică, secția Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne rămânea în minte. Mi-a fost apoi conducător la licență (lucrare de diplomă, în acea vreme), în colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - ” Contactul Metal - Semiconductor”, între IPB și IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avându-l colaborator, îndrumător, director al unuia din cele mai înalte - profesional - instituții din țară. Acum aflu că nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem veșnici! Condoleanțe familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 02:24:35
Mira Caldararu
Dan Dascalu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronica, sectia Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne ramanea in minte. Mi-a fost apoi conducator la licenta (lucrare de diploma, in acea vreme), in colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - Contactul Metal - Semiconductor- intre IPB si IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avandu-l colaborator, indrumator, director al unuia din cele mai inalte - profesional - institutii din Romania si chiar Europa. Acum aflu ca nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem vesnici! Condoleante familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 04:00:43