Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

In memoriam academician Dan Dascălu

11 Februarie 2021




Între timp diodele IMPATT care intraseră în fabricație de serie la IPRS-Băneasa au fost folosite de un colectiv condus de Dan Dascălu pentru realizarea primelor radiorelee digitale de microunde concepute și realizate în țară, așa numitele sisteme Delta.

Foto 10


Foto 11

Un echipament de transmisie Delta, cu antena sa parabolică, apare în Foto 10, în timp ce Foto 11 reprezintă o imagine a laboratorului din Politehnică, care ilustrează cât de fericiți sunt Dan Dascălu (stânga) și colegii mai tineri din colectivul de dispozitive și echipamente de microunde, deoarece utilizează pentru prima oară aparatură electronică proprie (toate celelalte dotări erau împrumutate) – este vorba de aparate de uz general obținute ….. prin donație internațională după cutremurul din 1977. De altfel, aspectele anecdotice abundă în cercetarea desfășurată de acest colectiv. Dan Dascălu, care s-a orientat spre cercetarea industrială după ce nu a mai avut aprobare ca să părăsească țara, nu a aflat decât acum câțiva ani că diodele IMPATT erau destinate unor radiolocatoare care trebuiau să detecteze ….. pe cei care ar fi încercat să treacă ilegal frontiera. Până la urmă, aceste echipamente nu au mai ajuns în dotarea grănicerilor români, dar stațiile emisie-recepție ca cea din Foto 10, au jucat – involuntar – un rol în protecția regimului ceaușist. Într-adevăr, în noiembrie 1989, fasciculul de microunde a unei astfel de legături radio bruia recepția de pe satelit a unor posturilor TV străine care erau ascultate clandestin. Funcționarea echipamentelor Delta a trebuit oprită …. la cererea guvernului de atunci!

Peripețiile mai mult sau mai puțin științifice au continuat și după decembrie 1989. Foto 12 îl reprezintă pe Dan Dascălu (în centrul imaginii, în halat alb) în postura de director al noului înființat Institut de Microtehnologie (IMT), o organizație care nu avea nici un fel de patrimoniu, nici măcar un sediu propriu (1993). IMT dar trebuia sa valorifice potențialul uman și material al întreprinderii Microelectronica S.A. pe o nouă direcție de cercetare, cea de microsisteme electro-mecanice (Micro-Electro-Mechanical Systems, MEMS). În aceeași fotografie, în stânga vorbitorului apare Acad. Mihai Drăgănescu, Președintele Academiei Române (cel care a lansat ideea de a crea IMT), în timp ce în dreapta se găsește Dr. ing. Doru Dumitru Palade, Ministrul Cercetării Științifice.


Foto 12


Foto 13

Dl. Ministru (de aceasta dată în stânga imaginii) apare și în Foto 13, primind explicații de la Dan Dascălu (cu halat, în dreapta). Ministrul Palade este cel care a introdus tematica de microtehnologii în Planul național de cercetare, dar a sprijinit și transformarea IMT în institut național, prin fuziunea cu ICCE (Institutul de Cercetare pentru Componente Electronice), care a avut loc în noiembrie 1996. Astăzi, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare (IMT București) este supraviețuitorul platformei industriale Băneasa, unde era concentrată producția și cercetarea de dispozitive semiconductoare și circuite integrate din România, în ultimele decenii ale secolului trecut.

Foto 14


Foto 15

Odată cu fuziunea IMT-ICCE menționată mai sus, a fost preluată și Conferința Anuală de Semiconductori (CAS), inițiată de ICCE în 1978 și ajunsă în 2017 la a 40-a ediție (locul obișnuit de desfășurare a devenit Sinaia). Una din primele măsuri luate de Dan Dascălu ca Director general al institutului național și președinte al conferinței a fost intensificarea contactelor cu participanții la proiectele europene. Foto 14, reprezintă o astfel de întâlnire prilejuită de ediția CAS 1998. Foto 15 îl reprezintă pe Dan Dascălu (mijloc) discutând la CAS 1999 cu Dr. fiz. Al. Muller (dreapta), directorul proiectului european MEMSWAVE coordonat cu mare succes de către IMT și cu Dr. George Konstantinidis (Heraklion, Creta) – participant la acest proiect (dar și în multe alte colaborări europene ulterioare).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
SABINA BUIDAN
A avut norocul sa aiba langa el o femeie minunata, colega noastra TANA, care i-a asigurat linistea atat de necesara unui cercetator permanent si unui spirit neobosit, avid de a afla noutatea si schimbarile produse de aceasta in viata cotidiana a noastra si a generatiilor de dupa noi. Mult prea devreme a plecat de langa noi dar, in afara de cercetarile lui, a lasat in urma o familie minunata - doi copii realizati profesional si trei nepoti la inceput de drum in cariera pe care sigur ar mai fi dorit sa-i vada in evolutia lor. Multa stima si pretuire pentru intreaga familie Dascalu. Condoleante si sincere regrete. Iar pe Dan, Dumnezeu sa-l primeasca de-a dreapta Lui
15 Februarie 2021, 11:02:53
Virgil Ciuca
Am fost cu Dan coleg de grupa pentru trei ani la Fc. de Elctronica si Tc. Dan a fost un coleg deosebit si deosebit a fost si a ramas si ca roman si om de stiinta! El tacut iar eu nu prea sociabil! desi olteni amndoi, cel putin prin locul nasterii, nu cred ca am schimbat mai mult de doua trei cuvinte in cei trei ani! Am vorbit cu Dan la telefon ceva mai mult mai acum zece ani dupa ce revenisem in Tara dintr-un "exil" la cerere! Colega de grupa mi-a fost si Tana, sotia lui!, o "fiinta" cum rar intalnesti! Am aflat destul de tarziu si doar intamplator despre trecerea lui Dan la cele vesnice si nu am stiut cum sa reactionez. Nu stiu multe! Dan Dascalul va ramane insa si peste veacuri o personalitate de referinta in lumea stiintifica romaneasca si nu numai! Condoleante familiei Dan Dascalu. Virgil Ciuca Bucuresti 16 iulie 2021
16 Iulie 2021, 02:47:39
Mira Caldararu
Dan Dascălu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronică, secția Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne rămânea în minte. Mi-a fost apoi conducător la licență (lucrare de diplomă, în acea vreme), în colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - ” Contactul Metal - Semiconductor”, între IPB și IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avându-l colaborator, îndrumător, director al unuia din cele mai înalte - profesional - instituții din țară. Acum aflu că nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem veșnici! Condoleanțe familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 02:24:35
Mira Caldararu
Dan Dascalu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronica, sectia Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne ramanea in minte. Mi-a fost apoi conducator la licenta (lucrare de diploma, in acea vreme), in colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - Contactul Metal - Semiconductor- intre IPB si IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avandu-l colaborator, indrumator, director al unuia din cele mai inalte - profesional - institutii din Romania si chiar Europa. Acum aflu ca nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem vesnici! Condoleante familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 04:00:43