Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

In memoriam academician Dan Dascălu

11 Februarie 2021




În aceeași perioadă, acad. Dan Dascălu a coordonat elaborarea unui plan pentru dezvoltarea în România a Societății Informaționale, parte a unei Strategii Naționale finalizate de Academia Română în timpului Guvernului Mugur Isărescu și a primit prin decret prezidențial Ordinul Serviciul Credincios în grad de Ofițer, a se vedea Foto 16.


Foto 16

Realizarea cea mai importantă a acad. Dan Dascălu este însă crearea și dezvoltarea IMT București. În momentul încetării mandatului de Director general (iunie 2011), IMT era cel mai performant institut național de cercetare-dezvoltare din România în programele europene (Raport Inovare, Comisia Europeana, 10 iunie 2011), finalizase cu succes studiul prospectiv privind nanotehnologiile în România (coordonator al proiectului NANOPROSPECT, v. www.imt.ro/NANOPROSPECT) și continua cu succes investițiile în infrastructura experimentală prin câștigarea proiectului CENASIC (v. cover story în Market Watch: http://www.marketwatch.ro/articol/7297/Nanomateriale_bazate_pe_carbon__noul_front_high-tech_pentru_IMT_Bucuresti/), într-o încercare de a completa prima facilitate de micro- și nanotehnologii din estul Europei deschisa diverșilor utilizatori (open facility), IMT-MINAFAB (inaugurată în 2009). Coperta raportului științific IMT pentru 2016 (Foto 17) arată imagini ale facilității CENASIC, în funcțiune de la sfârșitul anului 2015.


Foto 17

Acad. Dan Dascălu este președintele Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor (înființate în 1998) a Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române (a se vedea www.link2nano.ro/acad/STMS). Această Comisie organizează Seminarul național de nanoștiință și nanoinginerie (în 2017 la a 6-a ediție), editează în Editura Academiei seria de volume în limba engleză Micro- and nanoengineering (accesibilă on-line la www.link2nano.ro/acad/mne, coperta vol. 25 apare în Foto 18), a elaborat și lansează la data de 12 septembrie 2018 volumul Școala românească de micro- și nanoelectronică (coperta apare în Foto 19), supliment al seriei Civilizația Românească, care apare în anul Centenarului în Editura Academiei. În fine, un grup de specialiști (din țară și din străinătate) ai acestei Comisii organizează Forumul Românii în micro- și nanoelectronică (Academia Română, 6 noiembrie 2018).


Foto 18


Foto 19

Acest ultim volum (accesibil într-o primă formă la adresa www.link2nano.ro/acad/SRMN) conține note biografice ale specialiștilor menționați în textul de mai sus, dar și prezentări ale evoluției principalelor organizații din domeniul industriei de semiconductori/micro – și nanoelectronicii. Capitolul 6 prezintă în detaliu evoluția IMT, inclusiv eforturile pentru dezvoltarea în țară a domeniului micro- și nanotehnologiilor.

***

În următoarea ediție (martie 2021), revista Market Watch va publica o suită de articole dedicate personalității științifice marcante a academicianului Dan Dascălu, scrise de colegi și prieteni ai savantului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
SABINA BUIDAN
A avut norocul sa aiba langa el o femeie minunata, colega noastra TANA, care i-a asigurat linistea atat de necesara unui cercetator permanent si unui spirit neobosit, avid de a afla noutatea si schimbarile produse de aceasta in viata cotidiana a noastra si a generatiilor de dupa noi. Mult prea devreme a plecat de langa noi dar, in afara de cercetarile lui, a lasat in urma o familie minunata - doi copii realizati profesional si trei nepoti la inceput de drum in cariera pe care sigur ar mai fi dorit sa-i vada in evolutia lor. Multa stima si pretuire pentru intreaga familie Dascalu. Condoleante si sincere regrete. Iar pe Dan, Dumnezeu sa-l primeasca de-a dreapta Lui
15 Februarie 2021, 11:02:53
Virgil Ciuca
Am fost cu Dan coleg de grupa pentru trei ani la Fc. de Elctronica si Tc. Dan a fost un coleg deosebit si deosebit a fost si a ramas si ca roman si om de stiinta! El tacut iar eu nu prea sociabil! desi olteni amndoi, cel putin prin locul nasterii, nu cred ca am schimbat mai mult de doua trei cuvinte in cei trei ani! Am vorbit cu Dan la telefon ceva mai mult mai acum zece ani dupa ce revenisem in Tara dintr-un "exil" la cerere! Colega de grupa mi-a fost si Tana, sotia lui!, o "fiinta" cum rar intalnesti! Am aflat destul de tarziu si doar intamplator despre trecerea lui Dan la cele vesnice si nu am stiut cum sa reactionez. Nu stiu multe! Dan Dascalul va ramane insa si peste veacuri o personalitate de referinta in lumea stiintifica romaneasca si nu numai! Condoleante familiei Dan Dascalu. Virgil Ciuca Bucuresti 16 iulie 2021
16 Iulie 2021, 02:47:39
Mira Caldararu
Dan Dascălu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronică, secția Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne rămânea în minte. Mi-a fost apoi conducător la licență (lucrare de diplomă, în acea vreme), în colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - ” Contactul Metal - Semiconductor”, între IPB și IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avându-l colaborator, îndrumător, director al unuia din cele mai înalte - profesional - instituții din țară. Acum aflu că nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem veșnici! Condoleanțe familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 02:24:35
Mira Caldararu
Dan Dascalu mi-a fost profesor la IPB, facultatea de electronica, sectia Dispozitive Semiconductoare. Unul dintre cei mai buni profesori. A fost dur - dar ceea ce preda ne ramanea in minte. Mi-a fost apoi conducator la licenta (lucrare de diploma, in acea vreme), in colaborare cu Dan Petru, intr-un contract - Contactul Metal - Semiconductor- intre IPB si IPRS. Am lucrat apoi cu acest om - inginer - profesor - avandu-l colaborator, indrumator, director al unuia din cele mai inalte - profesional - institutii din Romania si chiar Europa. Acum aflu ca nu mai este printre noi - este o pierdere mare, dar nici unul nu suntem vesnici! Condoleante familiei. Adio, d-nule profesor!
26 Octombrie 2021, 04:00:43