Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Restart Romānia: nu suntem buni la fotbal, ci la roboţi software şi securitate cibernetică

12 Februarie 2021



La începutul anului, media locală a rostogolit cu zgomot o concluzie interesantă: România este pe penultimul loc din Uniunea Europeană în Indicele Economiei și Societății Digitale, dar avem cel mai mare potenţial de creştere. Raportul sintetizat de o celebră platformă globală de trading şi investiții mai amintea că „România, deşi are cel mai mic scor la șapte din cei zece indicatori de angajament digital, prezintă un potențial de creștere digitală mai mare decât oricare dintre celelalte opt țări analizate”.

Cred că mulţi au avut dificultăţi în a cataloga această informaţie ca o veste bună sau proastă, dar să ne păstrăm totuşi optimismul şi să înţelegem unde ţinem ascuns acest potenţial.

Oricine a urmărit saga transformării digitale a Românei din ultimii ani a remarcat o dihotomie evidentă între realitatea dramatică din palierul public al societăţii şi starea de spirit euforică din mediul privat şi antreprenorial. Întrebarea reiterată de toată lumea a fost: „Cum este posibil ca într-o ţară în care multinaţionalele tech se înghesuie să deschidă birouri, iar programatorii au devenit brand naţional, autorităţile să rămână într-o veşnică nepăsare şi incapacitate de a digitaliza serviciile publice?”.

Căutarea unui răspuns nu ne ajută, însă putem schimba lucrurile în 2021? Semnele vremurilor arată că mai multe astre se aliniază în favoarea României. Imaginea publică este mai bună decât oricând, mulțumită în principal performanțelor unor antreprenori ca Daniel Dineş (UiPath) şi Ion Stoica (Databricks – căutaţi pe site-ul Market Watch interviul acordat în exclusivitate în 2019). Chiar dacă cele două poveşti nu sunt similare, ambele companii au ADN românesc şi au monopolizat site-urile de ştiri prin investițiile atrase. UiPath, un business în care au fost investite 2 miliarde USD, a ajuns la o evaluare de 35 miliarde USD, pe o piață care mizează exclusiv pe inovație și viitor. Compania are deja peste 6.300 de clienţi activi, generează peste 350 milioane USD venituri curente şi se pregăteşte pentru listarea pe bursă americană. Totodată, Databricks, o companie de „data analysis and AI”, cu doi români printre fondatori, a reușit performanța atragerii unei finanțări de 1 miliard USD (bani de la Amazon, Salesforce etc), ajungând la o evaluare de peste 28 miliarde USD. Sunt cei mai buni vectori de promovare a spiritului inovativ şi talentului tech al românilor. Mulţi alţi antreprenori tineri care bat la uşile marilor fonduri de investiţii sunt acum primiţi cu mai multă deschidere şi bunăvoinţă. Se creează un siaj care ajută multe start-up-uri să ajungă mai repede la succes.

În aceeaşi categorie se încadrează şi deschiderea Centrului European de Securitate Cibernetică, prima agenţie europeană din România. Bucureștiul a câştigat într-o competiţie cu alte șase orașe europene importante: Bruxelles, München, Varșovia, Vilnius, Luxemburg, Leon. Poate este timpul să înţelegem că nu mai facem performanţă la fotbal, ci la roboţi software şi securitate cibernetică.

Avem talent şi entuziasm, ce facem însă cu banii? Deficitul bugetar prognozat ne poate descuraja, însă în 2021 avem şansa să ne transformăm digital cu finanţare europeană. Comisia Europeanăacerut explicit Românieisărefacă Planul NaționaldeRedresare și Reziliențăpebaza căruia va putea absorbi cei 30,4 miliardedeeuroînurmătorii 7 ani. În acest context, sumele disponibile pentru digitalizare ar putea ajunge la 6-7 miliarde de euro.

Cine va antrena echipa României pentru acest campionat? 2021 a adus şi un minister nou (Cercetare, Inovare și Digitalizare) de la care ne putem aştepta la o schimbare de abordare. Un avantaj este şi că titularul, Ciprian Teleman, este o persoană cu experiență exclusiv în mediul privat (atât SMB, cât şi enterprise) şi poate veni cu o perspectivă proaspătă, mai ales că porneşte de la recunoaşterea faptului că „Spațiul digital guvernamental din România este azi o improvizație”. Adevărul este că nu mai avem timp pentru improvizaţii şi că un restart ne-ar avantaja.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite