Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programul Orizont 2020: o (re)sursă uriașă de dezvoltare, insuficient valorificată de cercetarea românească

12 Februarie 2021




• Management deficitar și birocratizare excesivă
Achiziţiile publice, Codul muncii, blocările angajărilor şi/sau promovărilor, tirania procedurilor, schimbările mult prea frecvente ale legislaţiei, etc.

Cu siguranţă, dacă vom menţine acest statu-quo, ne vom îndepărta sistematic de locul pe care îl merităm.

Din păcate, soarta cercetării româneşti nu se află în mâinile cercetătorilor, ci în cele ale guvernanţilor, care o plasează la capitolul „şi altele” sau în planuri idilice de guvernare care în realitate se materializează în mică măsură sau deloc. Cum altfel ar putea fi interpretată trecerea cercetării, din anul 2010 până astăzi, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, apoi la Ministerul Educaţiei Naţionale, apoi la Ministerul Cercetării şi Inovării, apoi la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, apoi… O minge de ping pong lovită cu sete de mai mulţi jucători insuficient pregătiți pentru competițiile majore!

Cercetarea şi cercetătorii au nevoie de linişte, stabilitate şi predictibilitate pentru a oferi rezultate, soluţii şi idei noi, pentru a forma specialiști și a contribui la un viitor mai bun. Cercetătorii ştiu ce au de făcut, dar trebuie lăsaţi și sprijiniți corespunzător pentru a-și împlini potențialul și menirea superioară în societate.

* * *
Autorul mulţumeşte doamnei dr. Teodora Rusu (BioNanoTech Centru suport pentru proiecte Orizont 2020) şi domnului dr. Radu Dan Rusu (Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi) pentru contribuţia avută la realizarea acestui material.

1. https://www.nature.com/articles/d41586-020-03598-2
2. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_20_1150
3. https://webgate.ec.europa.eu/dashboard/sense/app/a976d168-2023-41d8-acec-e77640154726/sheet/0c8af38b-b73c-4da2-ba41-73ea34ab7ac4/state/analysis/select/Country/Romania
4. https://www.icmpp.ro/ro/projects.php
5. Direcţia Economică a Academiei Române; Darea de seamă anuală a Academiei Române (2019)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite