Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un Parteneriat de Succes: Esri – Autodesk

15 Februarie 2021




Ar trebui să menționăm puțin și care este diferența dintre CAD și GIS:
Încă din 1985, președintele Jack Dangermond a scris un articol referitor la aceste două tehnologii „CAD vs. GIS for Mapping”. Arhitectura Autodesk AutoCAD este un model de date care gestionează și afișează grafice. Pot fi stocate toate aceste elemente grafice sub forma unei liste, într-un fișier. În mediu GIS puteți stoca obiectele geografice altfel decât obiectele grafice, respectiv obiectele geografice sunt afișate sub forma de – puncte, linii, poligoane – generate dintr-o bază de date și asociind obiectele geografice „on-the-fly”; însă distincția GIS constă în faptul că se pot realiza analize analitice pe aceste tabele georelaționale, cum ar fi: suprapunerea poligoanelor, crearea de zone tampon, alte sute de astfel de analize, în timp ce toate acestea nu se pot realiza într-un fișier-numai grafic din CAD.

De asemenea, în mediu GIS puteți avea mai multe tipuri de vizualizări ale modelului de date dintr-o singură bază de date. În anii ’80 era o diferență fundamentală de tehnologie. Avantajul CAD a fost că a avut o dezvoltare rapidă, fulgerătoare, și încă o are, am putea spune, în afișarea grafică. Deci, majoritatea inginerilor constructori l-au folosit ca pe un motor grafic și și-au realizat add-on pentru a realiza geoprocesarea pe fișierele CAD. Pentru o bună perioadă de timp, Autodesk a fost foarte ambițioasă în ceea ce privește ideea de a intra în lumea geoprocesării datelor, așa că a achiziționat diferite companii și a încercat să extindă tehnologia AutoCAD în spațiul GIS. Dar acest lucru nu a funcționat.

Odată cu integrarea GIS și BIM în dezvoltarea proiectelor de infrastructură – locuințe, școli, drumuri, facilități de tranzit inter-modal, rețele de apă și canalizare și de energie electrică etc – toate acestea nu vor mai fi planificate, proiectate și construite fără a ține seama de impactul asupra mediului înconjurător. Componentele infrastructurilor pot fi acum vizualizate mult mai bine în raport cu modul în care aceste componente se vor construi și se vor raporta la ecosistemul înconjurător. Fluxurile de lucru GIS și BIM ajută părțile implicate în planificare și proiectare să înțeleagă mai bine modul în care mediul natural înconjurător și cel ce se va construi se vor conecta între ele.

Promisiunea unei integrări mai strânse dintre GIS și BIM este pentru a ajuta firmele de AEC și proiectanții să se concentreze nu numai pe ceea ce vor proiecta și construi, cât și să înțeleagă mai bine unde și de ce să construiască, ajutându-i astfel să ofere în viitor o infrastructură mai durabilă și sustenabilă prin intermediul unor practici mai responsabile din punct de vedere economic, social și de mediu.

Primul pas de integrare a fost pentru Autodesk să permită InfraWorks să citească date din tehnologia Esri. Rezultatul a fost Autodesk Connector for ArcGIS, lansat în 2018 la Conferința Utilizatorilor.



Inițial, dezvoltările cheie din parteneriat pentru comunitatea de utilizatori GIS au constat în integrarea modelelor Autodesk Revit. Modele BIM Revit pot alimenta elemente interioare esențiale în cadrul aplicației ArcGIS Indoors și sunt astfel foarte utile în amenajarea clădirilor din aplicația ArcGIS Urban.

Schimbarea și modernizarea în ambele domenii GIS și CAD sunt astăzi imperative, de aceea și acest parteneriat este foarte important pentru diferitele niveluri ale societății de astăzi. Proiectanții și inginerii constructori, arhitecții, planificatorii din urbanism și alți factori decizionali pot astfel proiecta mai inteligent întreaga infrastructură utilizând ArcGIS AEC Collections. Se minimizeaza astfel și costurile de investiții și luarea de decizii corecte.

Mai multe detalii privind relația de parteneriat Esri – Autodesk sunt disponibile la: https://bit.ly/36SeU4x.



Tags: GIS, Autodesk, ESRI, CAD

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite