Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Meandrele muncii in IT

23 Octombrie 2006



Slujbele in IT acopera o plaja destul de diversificata, de la programare si dezvoltare, pana la marketing si vanzari, inclusiv posturile din centrele BPO deschise in ultima vreme. Traditional, salariile in sectorul acesta denumit generic IT au fost considerabil mai mari decat media nationala, poate mai putin in ultimul studiu ANIS, care indica o medie de numai 300EUR lunar. In egala masura si competentele necesare in acest sector se dezvolta mai greu si cu investitii mai mari, atat din partea angajatului, cat si a angajatorului.


Gabriel VasileCresterea organica a pietei precum si abundenta de pozitii disponibile aparuta in urma noilor proiectelor de dezvoltare ale companiilor mari (straine sau locale) creeaza insa o presiune mare pe piata muncii. La nivel de resurse umane calificate, Romania nu este un sac fara fund, si oricum, departe de posibilitatie Chinei sau Indiei. In definitiv, suntem cu totii cam 20 de milioane, ceea ce face ca numarul absolventilor de invatamant de specialitate sau adiacent sa fie relativ limitat. In acest context, anunturi, mai mult sau mai putin oficiale, ca SAP angajeaza peste 100 de consultanti, ca Siveco are 250 de pozitii disponibile, ca IBM isi va creste echipa in urmatoarea perioada nu pot ramane fara efect.


Urmarile sunt evidente: lipsa acuta de candidati, schimbari frecvente ale locului de munca, cresteri salariale, campanii agresive de recrutare, angajati mai pretentiosi etc. Pe de alta parte, companiile incep sa inteleaga valoarea unui angajat si sa dezvolte politici de pastrare si promovare a celor cu performante. Cererea trebuie totusi acoperita si se ajunge la situatia in care tot mai multi studenti sunt angajati full time (evident, studiile sunt neglijate, iar urmarile vor fi vazute pe termen lung), la reconversii profesionale, migratie regionala, frustrari si dureri de cap pentru personalul de HR.


Un aspect particular il reprezinta centrele BPO (Business Process Outsourcing) care au atras mii de tineri romani. S-a acordat o atentie deosebita acestor proiecte, dar ele raman in cele din urma investitii sa le spunem volatile (cladiri inchiriate, clienti externi). Un astfel de centru, daca situatia economica o impune, poate fi relocat oriunde pe glob intr-un timp scurt. Un worst case scenario, din acest punct de vedere, este ca pe piata romaneasca a muncii, intr-un orizont de zece ani dupa alinierea la UE, sa apara inflatie de specialisti pe acest segment, cu asteptari salariale ridicate dar fara oportunitati reale de angajare. E un scenariu, poate nu cel mai plauzibil, dar pentru care e bine sa avem un raspuns.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Radu
Eu lucrez intr-un astfel de centru si pentru mine a fost o oportunitate extraordinara. Salariile nu sunt atat de mari precum crede lumea dar cu bonusuri poti castiga decent.E o atmosfera placuta pe care nu o gasesti in firmele romanesti, si chiar daca aparent investitiile nu sunt spectaculoase ( nici Vodafone nu are propriul sediu e inchiriat) nu cred ca Oracle sau HP vor renunta vreodata la aceste centre pentru locatii din Asia sau, nu stiu,Africa sau America de Sud. Trebuie sa existe si o compatibilitate culturala, o oarecare proximitate fizica etc. Eu unul nu mi-am facut planuri de cariera intr-un astfel de centru dar experienta de aici imi va fi de mare ajutor oriunde in alta parte. E avantaj mare sa cunosti modul de lucru dintr-o multinationala, relatiile de munca etc.
29 Octombrie 2006, 08:49:49
webmaster
Nici eu nu cred ca multinationalele au planuri pe termen scurt in Romania. Dincolo de forta de munca ( al carei cost ar putea fi mai mic in Pakistan, sau in China - de altfel exista si acolo numeroase astfel de centre) mai conteaza si alti factori asa cum ai amintit si tu. Insa exista aceasta posibilitate, si e bine macar sa ne gandim. Tu nu ti-ai facut planuri pe termen lung intr-o astfel de slujba, nofence, probabil nici ei cu tine, centrele acestea au nevoie permanent de fresh meat.
30 Octombrie 2006, 12:25:53