Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

PNRR - sansa pentru o reforma in educatie. Propunerile ANOSR

05 Martie 2021



În cadrul procesului de consultare pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis în atenția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Ministerului Educației (ME) propuneri de reformă și investiții pentru a adresa problemele și nevoile studenților și ale învățământului superior.

ANOSR este cea mai activă voce din mediul universitar pentru utilizarea PNRR în vederea unei infuzii de investiții în învățământul superior, inclusiv prin obținerea pentru universități, în luna septembrie 2020, a statutului de beneficiar final în cadrul proiectelor din cadrul PNRR. De asemenea, suntem implicați împreună cu MIPE și ME în integrarea propunerilor noastre, transmise în scris în data 25 februarie, și în stabilirea priorităților de investiții pentru învățământul superior. Mulțumim tuturor celor care susțin propunerile noastre, care vizează:

• Universități green;
• Digitalizarea învățământului superior;
• Internaționalizare;
• Echitate;
• Dezvoltarea competențelor profesionale în universități.

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un document strategic ce stabilește prioritățile de investiții și reforme ale României, necesare pentru creșterea sustenabilă corelată cu tranziția verde și digitală, conform condițiilor din Regulamentul european. La momentul actual, România se află în etapa de pregătire a proiectului de PNRR, urmând să apară în perioada următoare draftul consolidat ca urmare a agregării propunerilor de la ministerele de resort.

ANOSR a susținut prioritățile formulate în cadrul a diferite dezbateri și ședințe cu actorii relevanți nevoile studenților care pot fi adresate în cadrul acestui plan. Totodată, am susținut asigurarea unui buget total de cel puțin 10% din fondurile disponibile pentru Educație, semnalând posibila subfinanțare a acestui sector drept o greșeală crucială încă din luna decembrie 2020.

Propunerile de reformă și investiții ale ANOSR vizează cinci subiecte importante, și anume:

Domeniul „Universități green” vizează patru acțiuni principale. Prima dintre acestea țintește reabilitarea căminelor și a clădirilor universitare în vederea creșterii eficienței energetice, prin termoizolarea fațetelor exterioare, eficientizarea sistemelor de încălzire și înlocuirea surselor de iluminat prin alternative mai verzi, inclusiv utilizarea de senzori de mișcare pentru spațiile comune.

A doua acțiune vizează implementarea de politici de zero waste în universități, prin promovarea acestora în rândul studenților și asigurarea infrastructurii și a mecanismelor necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor în universități și campusurile universitare.

Următoarea acțiune din acest domeniu urmărește oferirea de granturi de cercetare în parteneriat public-public între universitățile de stat ce cuprind programe de studii în domeniu și primării pentru soluții moderne de reducere a amprentei poluării în mediul urban. De asemenea, una dintre condițiile semnificative pentru oferirea grantului o reprezintă publicarea rezultatelor cercetărilor în format deschis.

Ultima acțiune din acest domeniu o reprezintă promovarea utilizării de mijloace de transport regenerabile prin procurarea de trotinete și biciclete electrice spre a fi împrumutate gratuit de către studenți, construirea de stații de încărcare și păstrare a acestora, crearea sistemului electronic ce permite accesul la aceste facilități în cele 23 de centre universitare. Unele centre universitare, pe lângă problema poluării se lovesc și de problema ambuteiajelor, ce ar putea fi ameliorată prin promovarea acestui tip de transport alternativ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite